Русия: защитници на морала раздават правосъдие по улиците

Франс прес

Православен патрул в Москва. Снимка: рус_об

Православни патрули, бригади срещу наркотиците или педофилията, които нападат клиники за аборти или музеи на еротичното изкуство: групите от активисти и квазимилиции се множат в Русия, за да защитават реда и морала нерядко със съгласието на властта.

Група младежи с качулки се втурва към колата на предполагаем дилър на дрога, други нападат павилион, за който се смята, че разпространява наркотици…

Тази зрелищна акция, филмирана от самите участници, произведе преди няколко месеца главната тема в руските телевизионни новини.

„Младежкият антинаркотичен спецназ“ отряд със специално предназначение , свързан с прокремълското движение „Млада Русия“, е насочен срещу дребните трафиканти на дрога и извършва нападения срещу тях без помощта на полицията.

В социалната мрежа „ВКонтакте“ групата наброява повече от 60 000 членове в Москва, в Урал и по поречието на Волга.

По-малко бурни са действията на друга проправителствена формация, „Нашите“, чийто план беше одобрен от вътрешното министерство. Формацията веднъж изпрати по улиците групи младежи, които да тормозят невнимателните шофьори, паркирали на тротоарите или по пешеходните пътеки.

И едните, и другите понякога стигат до схватки.

Тези групи, които са си поставили за цел да помагат на полицията при установяването на ред в страната, никнат като гъби в Русия.

„В Русия действат около сто нови православни патрули за защита на свещеното наследство“, разказва пред Франс прес Иван Остраковски, лидер на движението „Свещена Русия“. Той обяснява, че аферата „Пуси райът“ е била причината „да се мобилизират за борба със злото, което застрашава Русия“. Две млади жени от тази антиправителствена пънк рок група излежават две години в затвора заради „пънк молитва“ срещу президента Путин в Московската катедрала. Случаят вдигна голям шум в Русия.

„Свещена Русия“, чиято идея за организиране на патрули беше публично подкрепена от Руската православна църква, наред с останалото организира всяка седмица публични молитви, походи и демонстрации, призоваващи на борба срещу педофилията, хомосексуализма и абортите.

Членовете на движението „Божия воля“ от своя страна нападат онези, които носят тениски с „богохулните“ лозунги на „Пуси райът“, подават сигнали за убийства в клиниките за аборти и бяха нахълтали в музей на еротичното изкуство в Москва, за да „опазят морала“…

Други организации, наречени „Родителски контрол“ или „Народен съвет“ си поставят за цел да разобличават педофилите.

Те също организираха и популяризираха чрез медиите зрелищна операция срещу педофил, който беше се свързал по интернет с юноша на 13 години.

Примамен да дойде на среща, човекът беше подложен на тричасов „разпит“ и предаден на полицията, след като, според медиите, си беше признал.

Колкото и различни да са целите им – от хомосексуалистите до нелегалните имигранти – тези движения по принцип действат с мълчаливото съгласие на полицията и на местната администрация, подчертава политологът Марк Урнов.

Тези активисти атакуват някои действителни проблеми като наркотиците и алкохолизма и „властите ги подкрепят, надявайки се, че те ще им помогнат да изпълнят задачите си, включително тази за борба срещу либералната опозиция“, смята Урнов.

„Но тези нови защитници на морала, които твърде често са агресивни и нетолерантни, сами по себе си са опасни: в зависимост от политическата ситуация, те могат да станат неконтролируеми“, предупреждава анализаторът.

Много от тези руски „неоконсерватори“ се появиха в резултат на националистически движения, подчертава Александър Верховски от Центъра за анализи „Сова“, специализиран в изследването на актове на ксенофобия.

Тези групи нерядко използват нови лозунги за борба срещу педофилията или богохулството, за да „легитимират старите си ултранационалистически идеи“, твърди той.

„Не гражданското общество се пробужда в Русия, а „нецивилизованото общество“ със своите радикални и съмнителни ценности“, смята експертът, според когото заиграването на властта с тях е „опасно“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.