Китайската комунистическа партия предупреди кадрите си: без вино на обяд

Асошиейтед прес

Китайски бизнесмени опитват гръцки вина на изложението Енорама 2012. Снимка: официален сайт

Разточителни сватбени тържества, скъпоструващи ваканции и вино на обяд на публични места са сред обявените във вторник простъпки, накарали ръководството на Китайската комунистическа партия да накаже 2290 официални лица през тази година в кампанията си за скромно поведение, целяща да успокои общественото недоволство.

Дисциплинарната комисия на партията, цитирана от официалните държавни медии, даде осем примера за такива провинения. Сред тях е партийният лидер в град в провинция Хъбей, който бил освободен от поста си, защото устроил пищна сватба на дъщеря си и получил около един милион юана (163 хиляди долара) в брой и подаръци.

Ръководството на партията, оглавявана от президента Си Цзинпин, приветства усилията за изкореняване на проявите на екстравагантност сред своите кадри, което е доказателство за решимост в преследването на корупцията, разяждаща партията на всички нива. Но въпреки че броят на санкционираните през тази година чиновници изглежда голям, това е само малка капка в китайския океан от 85 милиона партийни членове.

Освен това официалните данни не указват колко високо място в йерархията са заемали наказаните функционери, макар че повечето от изброените примери като че ли са кадри от средния и долния ешелон. Си обеща да бъдат наказвани и висши функционери, за които се смята, че се радват на специални протекции заради връзките си с влиятелни политици.

Един анализатор казва, че такива кампании са с ограничен обхват, защото те се занимават само със симптомите на корупцията, вместо да съсредоточат усилията си върху извършването на системни проверки във властта. „Разбира се те са от полза за антикорупционната дейност, но си остават само един традиционен начин за борба с корупцията – чрез кампании и железни административни методи“, казва Ху Синдоу, политикономист в Пекинския технологичен институт. По думите му „няма напредък в разработването на антикорупционен механизъм“.

Ху казва, че такъв механизъм би трябвало да включва изискване към чиновниците да декларират своето имущество, да предполага по-голяма свобода на печата и силен надзор от страна на официалните органи. „Има много голяма нужда да се работи на този фронт“, добавя той.

Споменатите 2290 официални лица са били наказани за нарушения на новите предписания за ограничаване на прахосничеството, предаде официалната новинарска агенция Синхуа, като се позова на представителя на партията Сюй Чуанчжъ. Примерите, споменати от Синхуа, обрисуват картина на привилегиите, ползвани от много местни управници в цял Китай, което е източник на обществено недоволство.

Един местен лидер в централния град Ухан, който завел на държавна сметка десетима свои подчинени на почивка в южната провинция Хайнан, е получил сериозна забележка, а на служителите било разпоредено да възстановят парите, похарчени за ваканцията. На един ръководител на юридическа агенция в централната провинция Хунан било връчено предупреждение за това, че направил голям сватбен банкет за сина си, а 10 чиновници са били порицани, защото злоупотребили с полицейски автомобили за сватбеното тържество.

Партията издаде „сериозно дисциплинарно предупреждение“ към партийния лидер в североизточния град Гунчжулин за консумиране на вино на обяд в делничен ден, се казва в съобщението на Синхуа.

Тази кампания се провежда на фона на зачестили публични обвинения от страна на граждани за нарушения на официални лица. Тези обвинения – помествани главно в микроблогове, но разпространявани от китайски медии – са тест за решимостта на новото ръководство да се пребори с корупцията на по-високи нива.

Репортерът от китайския всекидневник „Ню експрес “ Лю Ху публично обвини заместник-директора на регулаторния орган върху индустрията в Китай – Държавната промишлено-търговска администрация, за това, че не е изпълнил служебните си задължения в югозападния мегаполис Чунчин. Пресофисът на регулатора заяви, че няма да направи незабавен коментар по случая, а мъжът, отговорил по телефона от пропагандната служба в Чунчин, каза, че не знае за тези обвинения.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.