Баба Джукуа, африканският Асанж, срещу Робърт Мугабе

Страницата във Фейсбук на Баба Джукуа.

Във Фейсбук се появи персона с никнейм Баба Джукуа (Bаba Jukwa). Анонимният интернет персонаж, сравняван с Джулиан Асанж, публикува на стената си злободневни данни за силови дейци и структури, шантажира престарелия президент Робърт Мугабе. Западните медии (нашите не пишат по темата) се питат кой ли е всъщност този зимбабвийски Асанж.

* * *

Почти през час Баба Джукуа помества на страничката си в социалната мрежа сведения за вътрешнопартийния живот на управляващата сила Африкански национален съюз на Зимбабве – Патриотичен фронт (ЗАНУ-ПФ), разкрива и ред тайни на специалните служби. Тръби в откровенията си за корупция, шантаж, политически натиск, описва чак здравословното състояние на 89-годишния президент Робърт Мугабе. Анонимният автор е събрал за четири месеца към 289 хил. абонати само във Фейсбук – твърде много с оглед ограничения брой интернет потребители в африканската страна.

На стената в местно интернет кафе – бивша църква, с медни букви е изписана една от десетте божи заповеди: „Да нямаш други богове освен Мене“. В унисон с този девиз самодържецът Робърт Мугабе контролира страната вече 33 години, посочва изданието Welt-online. Желанието на лидера е пълномощията му да бъдат потвърдени за нов петгодишен срок. Изборната подготовка през последните дни преди вота на 31 юли бе хаотична. Дори южноафриканският президент Джейкъб Зума, който не критикува често Мугабе, си позволи да изрази недоволство пред своя колега по телефона.

А той – един от най-възрастните действащи държавни глави в света и най-старият африкански властелин, – макар да страда от рак, посяга за седми път към висшия пост в Зимбабве. Ясно е, че автократът Мугабе може да не доживее до края на мандата. И тогава в ЗАНУ-ПФ ще се разбушува битка между умерената вицепрезидентка Джойс Муджуру и будещия страх министър на отбраната Емерсън Мнангагва, смятан за „ястреб“ от политическите наблюдатели.

Католик, бивш учител, някогашен герой от освободителната борба, през април 1980 г. Робърт Мугабе стана първият министър-председател на Зимбабве, а седем години по-късно промени конституцията – премахна премиерския пост и се самоназначи за президент. През десетилетията, откакто управлява, бе критикуван все по-често заради нарушения на човешките права, расистки изявления, изборни машинации и катастрофална икономическа политика. През 2008 г. лидерът на опозицията Морган Цвангирай – главен противник на Мугабе в изборите, прикани гласоподавателите да не се разотиват след вота, за да осуетят евентуални фалшификации. Претърпял поражение в първия тур, той обясни, че симпатизантите му били сплашвани от агенти на местната държавна сигурност.

Вечният президент на Зимбабве явно привижда в информационната дейност на Баба Джукуа основната заплаха за своето господство. Според местни медии зимбабвийският лидер е обещал 300 000 долара награда за залавяне на неуловимия блогър. Все още никой не е наясно дали „Баба“ действа сам, както твърди, или е проект на група, свързана с Движението за демократична промяна (ДДП). С партията, поставила си за крайна цел да отнеме властта от партията на Мугабе ЗАНУ-ПФ. В някои реплики на Баба Джукуа се долавя ясен апел за насилствено сваляне на управляващия режим: „Време е да преборим огъня с огън“.

Както личи от медиите в Зимбабве, там сравняват изобличителя Баба Джукуа с американския майстор на разкритията Джулиан Асанж. Миналата пролет „Ромовият сладкиш Баба“ неведнъж предупреждаваше обществото, че зимбабвийските тайни служби се канят да убият бившия министър от ЗАНУ-ПФ Едуард Чиндори-Чининга, заподозрян, че финансира блогъра.

И пророчеството на Баба Джукуа май се сбъдна. Преди шест седмици 58-годишният политик загина – уж при автомобилна катастрофа. Вдовицата му Линда Чиндори-Чининга, коренячка американка, се страхува за живота на трите им дъщери – от 16 до 23-годишна възраст. Тя разказва за трагичната вечер на 19 юни, претегляйки всяка дума.

През последния ден от своя живот съпругът й се обадил у дома в 18 часа. Връщал се от среща с избиратели в своя район и бил доволен от изминалия ден. Политикът бил убеден, че пак ще влезе в парламента, където заседавал от 20 години. На другия ден отново имал насрочени срещи и щял да се върне чак след тях.

Час по-късно се обадил колега на мъжа й и казал, че е станала катастрофа, но не знаел какво точно се е случило. В този момент влязла най-малката дъщеря: „Мамо, какво е станало? Получих есемес, приятелите ми пишат, че татко е умрял“. Джипът на баща й пропуснал завоя и с пълна скорост се блъснал в дърво.

Според негови съпартийци Чиндори-Чининга починал на място, на 300 километра от Хараре. Вдовицата му твърди, че нещата са от ясни по-ясни – кръстовището се вижда отлично, безспорно не е имало техническа повреда по колата. Миналата година Едуард също претърпял сериозно ПТП: „Санитарите бяха сигурни, че е мъртъв, но той беше силен мъж и след седмица-две проходи“.

Станалото далеч не е първият транспортен инцидент в Зимбабве, в който политици загиват при неуточнени обстоятелства. Кандидатът на ДДП в сегашните избори Морган Цвангирай оцеля по чудо в пътна катастрофа преди няколко години. Камион помля леката му кола – връхлетя я с такава скорост, че дори нямаше спирачна следа. Политикът остана жив, но жена му загина.

Според вдовицата на Чиндори-Чининга съпругът й приемал сериозно предупрежденията на Баба Джукуа, но не искал да тревожи своите близки с напразни страхове. „На помена плъзнаха много слухове – казва тя, – мнозина мислеха дори, че той самият е бил Баба Джукуа, защото на два пъти бе министър, вече разполагаше с вътрешна информация и владееше компютъра много по-добре от своите съпартийци.“ Подозренията не се потвърдиха, тъй като сериозна информация изтича и до днес.

Едва преди седмици Линда е преглеждала само отгоре-отгоре съобщенията на Баба Джукуа. Сега обаче се вслушва в предсказанията му. Блогърът прогнозира убедителна победа на партията ДДП, но същевременно описва и мерките, прилагани от ЗАНУ-ПФ с цел да манипулира броенето на гласовете.

Мнозина наблюдатели не вярват, че Баба Джукуа наистина действа сам. Практически всеки час на сайта му се качва подробна информация за натиска над електората от страна на властите. Положението в Зимбабве бе точно същото и преди пет години. Много са хората, които съвсем не виждат тук случайно съвпадение. Когато Мугабе бе заплашен от изборно поражение, в страната бяха убити над 200 души.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.