Хомосексуалисти в Турция се надяват да разрушат табутата

Франс прес

Тази година Турция забрани 850 уебсайта, включително Ютюб. Снимка: текшаут.ком

„Когато бях дете, ми казваха, че хомосексуалистите ще горят в ада“, разказва Ертугрул , председател на асоциацията „Мюсюлмани и хомосексуалисти“, която се надява да „разруши табутата“ в Турция, където гейове и транссексуални често пъти са жертви на насилие.

„Все още има райони, където убиват гейовете и лесбийките, за да спасят честта на семейството“, отбелязва със съжаление Ертугрул, за когото изглежда почти невъзможно да се заговори спокойно по въпроса за хомосексуалността в една страна, в която живеят основно мюсюлмани.

Ертугрул, 39-годишен, който предпочита да остане анонимен, „вече наистина не знае“ кой е той. Той, който е вярващ и спазва религиозните правила, не успява да помири своята религия и своите чувства.

„За висшите религиозни служители хомосексуалността е изпитание“, обяснява той. Според тях, „ако се поддадете на изкушението, вие „ще отидете в ада“, ако устоите, ще бъдете помилвани и ще отидете в рая“, добавя той.

Хомосексуалността не се осъжда в Турция, но упражняването на социален и полицейски натиск е силно и проявите на хомохобия са много.

През 2010 г. Селма Алийе Каваф, държавен министър, отговарящ за семейството и жените в ислямо-консервативното правителство на Партията на справедливостта и развитието, предизвика гнева на асоцииации, като оприличи хомосексуалността с „билогично разстройство“ и „болест“, която трябва да бъде „лекувана“.

Асоциацията LGBT Лесбийки, Гейове, Бисексуални и Транссексуални се опита да привлече вниманието на властите към тяхното положение по време на масовото антиправителствено протестно движение, което разтърси Турция през юни. Напразно.

„Снощи бе намерено безжизненото тяло на една транссексуална приятелка с прякор Гайе“, разказва Гюлсен, 24-годишен хомосексуалист. „Ние не броим вече проявите на насилие, толкова много са те“, обяснява този доброволец.

Барове, паркове, хамами или кина, местата за срещи са постоянен прицел на ненадейни полицейски проверки, включително паркът Гези – невралгичен център на протеста срещу правителството. „Аз говорех с млад мъж миналата вечер в този парк, когато бях нападнат от двама мъже, които ми нанесоха удар с нож по лицето“, разказва Гюлсен.

Той не е особено словоохотлив, предпочита да забрави тази вечер и не предвижда да търси отмъщение по съдебен път. „Защо да го правя?“, пита той. „Ние добре знаем, че те ще имат съвсем друга версия за фактите и че никога няма да бъдат осъдени“, казва той.

За да не страдат от своето „различие“, някои хомосексуалисти стигат дори дотам да го „заличават“, убедени, че не са наистина гейове и че това е бил само „етап“ в живота им.

„Не можех да остана хомосексуалист, моето обкръжение, моето семейство не можеше да го приеме“, разказва Мустафа, 26-годишен, психолог.

Той е казва, че е започнал психотерапия, за да „се определи по-добре“ и „да се опита да обича тялото на жена“. Убеден, че може да се промени, Мустафа се е оженил в края на юни за една млада жена.

„Тя знае, че нямам никакво влечение към женския пол, но че работя по този въпрос“, споделя Мустафа. Той иска „да бъде „нормален“, като всички тези други, за които всичко е просто“.

БТА

_черновиСвят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.