Трилион юана изтекоха от китайските банки. Няма да повярвате къде са отишли

Служител в китайска банка струпва пари в брой за касите. Снимка: БТА

Четирите големи банки на Китай загубиха 1 трилион юана депозити през първите три седмици на месеца, като само през първата седмица са изтекли 700 милиарда юана. Източникът на тази страховита новина е информация на „Шанхай секюритиз нюз“, получила широко разпространение от в. „Пипълс дейли“, най-авторитетния медиен канал в страната.

Какво е обяснението за внезапната загуба на депозитите? Имало, според някои признаци, значителен отлив на капитал от Китай този месец, но излизането на парите от банковата система изглежда не е пряко свързано с прехвърляне в чужбина. Ако беше така, то държавните медии нямаше да изтъкнат явлението. В крайна сметка през последните седмици Пекин омаловажи движението на капитала, напускащ страната, както стана ясно от изявлението на Държавното управление за валутен контрол от миналия понеделник.

Причината за загубата на депозитите е, поне в известен смисъл, дори по-лоша от изтичане на капитал. Банките, служещи си с различни хитрости, регистрирали депозити в края на календарните тримесечия, за да покриват съотношението кредити депозити и други изисквания. Така например, тези финансови институции редовно взимат заеми в края на тримесечието и вписват постъпленията като депозити. Този трик, с помощта на изкусно осчетоводяване, обяснява защо в края на отчетните периоди банките могат да показват големи капиталови позиции и въпреки това да нямат средства да отпускат заеми, както се случи миналия месец.

Друга техника за покриване на регулаторните изисквания са скандалните продукти за управление на богатство (WMPs), предлагащи необичайно високи нива на възвръщаемост. Банките се уверяват, че падежът на тези продукти настъпва в края на тримесечията, така че да могат да покажат пари като депозити. В началото на новите тримесечия банките удължават падежа на тези инструменти и процесът започва отново. Както Ан Стивънсън-Ян от J Capital Research в Пекин отбелязва, този път на някого му е хрумнало да направи проверка на 30 юни. Затова видяхме изтичането на депозити от банките през първата седмица на този месец, тъй като парите отново бяха прехвърлени в нестабилни продукти за управление на богатство.

Има два основни извода от тези и други маневри в края на тримесечията. Първо, банките очевидно нямат депозитната основа, която им е нужна за безопасно правене на бизнес. Централната банка People’s Bank of China и Китайската банкова регулаторна комисия знаят какво се случва, но са безсилни да спрат игричките. Ако те наистина вземат решителни мерки, те биха били принудени да затворят банките в страната, и големите, и малките, а те не могат да направят такова нещо. При липсата на ефективна регулация те издават поверителна информация на „Шанхай секюритиз нюз“.

Второ, въртенето на парите може да продължи известно време, за да запази банките платежоспособни. Всъщност банките използват тези техники – и множество други, далеч по-сложни – от десетилетия. Китайските банки обаче знаят, че трябва да съберат пари в краткосрочен план, за да поддържат съотношенията за капиталова адекватност. Изследователската компания ChinaScope Financial оценява техните капиталови нужди за тази цел на 5 до 10 милиарда долара през идните две години.

China Merchants Bank, шестият по активи кредитор в страната, обяви във вторник (миналата седмица), че ще издаде 3,07 милиарда нови акции клас А и други институции ще поискат да последват примера. Не е ясно обаче дали инвеститорите ще бъдат толкова склонни да вложат пари, колкото бяха в миналото. Борсовите спекуланти в Шанхай и Хонконг тласнаха надолу банковите акции след съобщението, което бе очаквано, като засегнати бяха и акциите на по-малките банки. Заради голямата времева разлика за офертите неблагоприятните пазарни условия и лошите новини за сектора, тази година може би няма да има нови банкови оферти.

Междувременно банковата система ще трябва да привлече свежи депозити. Това на практика ще бъде трудно, тъй като Държавният съвет няма голяма гъвкавост да вдигне лихвите по депозитите и на практика не е в състояние да отмени изцяло лихвения таван.

Ниските банкови лихви означават, че рисковите продукти за управление на активи ще продължат да всмукват пари. Това, колкото и невероятно да изглежда, вече се случва. В четвъртък (миналата седмица) Fitch Ratings отчете, че през второто тримесечие на тази година китайските фондове на паричния пазар са загубили „около 45%“ от активите си. Особено тежко засегнати са институционалните фондове. Те са изгубили „близо 50%“. Около 20% от тези фондове са загубили „над половината от базата си активи“. В резултат фондовете на пазара на дребно сега имат повече активи от институционалните.

Намаляването на активите на фондовете на паричния пазар е лоша новина за банките. Фондовете на паричния пазар обикновено влагат част от активите си в банкови депозити, така че когато те теглят суми, за да връщат пари на изтеглящи се инвеститори, това е удар за банките. Fitch отбеляза, че някои от тегленията са направени по технически причини – инвеститорите се страхуват от бъдещи ограничения – и че част от тези пари са отивали директно в банките, но агенцията даде друго обяснение. В него има много повече смисъл: възвърнатите пари преследват по-висока печалба в продуктите за управление на богатство.

Разбира се, фондовете на паричния пазар са сред най-безопасните инвестиции в Китай, тъй като те влагат активите си в краткосрочни инструменти като държавни облигации и книжа на централни банки. С други думи, мащабното теглене на суми през второто тримесечие говори, че сега има силни причини китайските инвеститори да заменят някои от най-разумните инвестиции в страната си с най-рисковите.

Това най-малкото означава, че има нещо фундаментално сбъркано в структурата на стимулите в китайската финансова система.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.