Лев Левиев, който олекна със 100 милиона евро

Полицията прави оглед в хотела след обира. Снимка: ЕПА/БТА

Кражбата на бижута на стойност около 100 милиона евро, извършена в Кан през уикенда, хвърли светлина върху бижутерската къща Левиев, малко позната на широката общественост и собственост на пораждащия полемика, но и много дискретен израелски магнат Лев Левиев.

Кражбата от хотел Карлтън в Кан на колекцията „Изключителни диаманти“ на бижутерската къща Левиев беше неочаквана рекламна кампания за нея. Все още малко известна, тази марка луксозни бижута днес е в центъра на вниманието на всички.

Марката Leviev няма бутици във Франция и просто бе направила спирка в Кан, за да представи продукцията си и да стане известна за французите. За да стъпи на европейския пазар, Левиев избра Лондон през 2006 година, преди да се установи в Ню Йорк, на прочутото авеню „Медисън“, както и в Дубай и Сингапур.

Бижутерската къща Leviev се хвали, че продава най-изключителните скъпоценни камъни в света, идващи директно от мините на компанията Lev Leviev Diamonds (LLD). Обработени от специалистите на бижутерската къща, диамантите са част от уникални колекции. Те са модели, които човек не може да намери никъде другаде, твърди компанията.

Този модел на напълно интегрирана бижутерия (от добива на диаманти в мините до продажбата им в бутиците) е резултат от усилената работа на Лев Левиев, 57-годишен израелски милиардер, роден в Узбекистан и собственик на почти целия капитал на бижутерската си къща. След като започна като обикновен „резач“ на диаманти в Тел Авив, където семейството му се установи, за да избяга от съветското потисничество над евреите, Лев Левиев стана един от най-влиятелните производители на диаманти в столицата на тези скъпоценни камъни, за каквато е сочена вече израелската столица редом с Антверпен.

Лев Левиев бързо влезе в престижния клуб на дистрибуторите на De Beers, тоест на тези производители на диаманти, подбрани най-щателно от най-влиятелната компания, която контролира производството, цените и продажбите на почти всички диаманти в света вече десетилетия наред. На Лев Левиев обаче му писна от наложените му условия и той дръзна през 90-те години да предизвика изключителния монопол на южноафриканския гигант.

Левиев изгради своя собствена империя, като отиде да търси диаманти направо от извора. Благодарение на добрите си връзки с бившите републики от СССР, той сложи ръка върху работилниците за обработка на скъпоценни камъни, после пое контрола над мини в Ангола, Конго и Намибия. Тези сделки му навлякоха критиките на множество неправителствени организации, които го обвиниха, че е натрупал богатството си върху окървавени диаманти. Прилагайки стратегията, наричана „от мината до господарката“ (от добива на диамантите в мините до купуването им от и за богатите дами), Лев Левиев за няколко години превърна LLD в един от гигантите в сектора.

Макар Левиев да натрупа колосално богатство в отрасъла на добива, обработката и търговията с диаманти, той се старае да диверсифицира бизнеса си. През 1996 г. той купи Africa Israel Investments, холдинг, който превърна в конгломерат, инвестирайки в химическата промишленост, в медиите и в недвижимите имоти. В САЩ той стана собственик на сградата, в която се е помещавала едно време редакцията на „Ню Йорк таймс“.

Холдингът му понесе обаче тежък удар по време на световната финансова криза през 2008 година. Миналата година той все още отчиташе загуби от 1 милиард долара. След края на кризата личното богатство на Лев Левиев пък се стопи от 8 милиарда на 1,5 милиарда долара, сочи последната класация на сп. „Форбс“. Въпреки трудностите бизнесменът продължава напред с инвестициите си, по-специално в Израел, където е заподозрян, че чрез своята компания участва в изграждането на жилища в израелските колонии на Западния бряг.

Лев Левиев е силно набожен и твърди, че в бизнеса никога не е действал в разрез с религиозните си принципи. Всяка година той обсипва с милиони долари хасидското религиозно движение Лубавич. В Лондон той води дискретен живот със съпругата си Олга, която му роди девет деца. Освен купуването на най-скъпата къща в британската столица през 2008 г. (53 милиона евро), той не си позволява други ексцентрични прояви. Като изключим покупката през май 2011 г. на розов диамант на търг на Sotheby’s за 11 милиона долара. Ценен камък, който, според слуховете, е бил част от откраднатата колекция в Кан.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.