Какво следва в Северен Кипър?

в. Хюриет дейли нюз

Улица в Лефкоса, Северен Кипър.
Снимки: авторката

Състоялите се в неделя избори в турската част на Кипър доведоха до сложна парламентарна математика. Изчисленията показват, че може да има петпартийно управление. Не отхвърляйте никакви възможности, защото в политиката нищо не е невъзможно.

Онова, което наблюдателите от Анкара и от Кипър искат да видят най-много, е ляво-дясна широка коалиция между социалистическата Турска републиканска партия (ТРП) и десноцентристката Партия на националното единство (ПНЕ).

Нов кръг от преговори с Кипър е планирано да започне през октомври. Да се надяваме, че гръцката част на Кипър няма да навлезе в нова икономическа или каквато и да било криза и разговорите ще започнат. Форматът на новите разговори може постепенно да се превърне в многостранна конференция, което Анкара и Северен Кипър искат отдавна.

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис намекна, че ще приеме това в предизборната кампания, но после се отметна. В такъв случай ще се наложи доста сериозно пазарене и сделки. Това значи, че ако искат да има сделка, трябва да бъдат направени болезнени отстъпки и от двете страни. Ляво-дясна коалиция в Северна Никозия ще помогне на ислямистката Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в Анкара. Партията на националното единство няма да направи подобен компромис. Турската републиканска партия няма да смее да тръгне сама по този опасен път, а и да го направи, няма да постигне успех в Северен Кипър.

Дори да не става въпрос само за успеха на преговорите за Кипър, ПСР има най-голям интерес да има широка коалиция в Северен Кипър. Изпълнението на програмата за радикалното преструктуриране, която продължава от 2011 г., изисква такава широка политическа основа. Програмата е разработена по времето на правителството на ТРП през 2009. Заради страха от реакциите на синдикатите, ТРП избра предсрочните избори пред това да приложи протокола с Анкара. Ляво-дясната коалиция може да помогне за пълното прилагане и постигане на структурните промени на севернокипърската икономика. Във време, в което островът ще бъде снабден с вода през тръбопровод от Турция, да има силно правителство ще бъде допълнителен бонус към бума на севернокипърската икономика, докато Южен Кипър минава през най-тежката си криза. Може би има шанс огромното финансово неравенство между двете половини на Кипър да бъде преодоляно.

Ако коалиция между Турската републиканска партия и Партията на националното единство не е възможна, може да бъде направена такава между РТП и 12-те народни представители от Демократическата партия. Единственият проблем е, че когато двете партии бяха последно във властта, РТП си сътрудничеше с ПСР в Анкара да „изкупят“ депутатите на Демократическата партия и тези на Партията на националното единство, да основат нова партия и да принудят Демократическата партия да направи коалиция с партията, изградена от Анкара. Наистина ли ще забравят това от Демократическата партия? В политиката всичко е възможно, въпреки силното недоверие между лидерите на РТП и ДП.

Консервативна коалиция между ТРП и ДП също е възможна, защото заедно двете партии имат 26-местно мнозинство в 50-местния парламент. Все пак Демократическата партия заедно с 8 отцепници от ПНЕ свалиха правителството на ПНЕ и предизвикаха предсрочни избори. Дали ПНЕ ще направи коалиция с довчерашния си враг? Практически ако по-голямата част от 12-те депутати на ДП са всъщност отцепници от ПНЕ, дали това ще е възможно? Да кажем, че не е невъзможно. Последният вариант все пак може да затрудни преговорите с Кипър, както и отношенията между Северен Кипър и ПСР, тъй като и ПНЕ и ДП са били жертви на намесата на ПСР в политиката на турски Кипър.

Една последна възможност би била продължаване на сегашното технократско правителство.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.