Голямото завръщане на Ал Каида в Ирак

Франс прес

Антиамерикански протести в Багдат, преди американските войски да започнат изтеглянето си от Ирак. Снимка: Ирак таймс

Седмица след зрелищното си нападение срещу два затвора, което позволи да бъдат освободени стотици затворници, „Ал Каида в Ирак“ прогласи във вторник завръщането си, обявявайки голяма офанзива срещу правителството в Багдад.

Поемайки отговорност за серията атентати в понеделник, които причиниха смъртта на близо 60 души в страната, „Ислямската държава в Ирак и Левант“ – новото име на „Ал Каида в Ирак“ – обяви в джихадистки интернет сайт новата си кампания, наречена „Жътвата на армиите“.

Сунитските екстремисти, свързани с Ал Каида, са активни в Ирак от над 10 години и се показаха като особено опасни по време на конфликта между сунити и шиити през 2005-2006 г.

Но от началото на 2008 г., както твърдят американците, организацията губи скорост, числеността й се ограничава до около 1000 опитни бойци, а много от ръководителите й в чужбина са били убити или са се завърнали у дома.

Действително, броят на атентатите спадна до тази пролет когато омразата на сунитското малцинство, което беше на власт при управлението на Саддам Хюсеин, се взриви срещу едно правителство, контролирано от шиитите, което сунитите обвиняват в желание да монополизира цялата власт.

„Ал Каида е в етап на ново завладяване“ на страната, който минава през все по-голяма мобилизация на организацията в северната част на Ирак – регион, простиращ се от Багдад до Кюрдистан, заяви във вторник западен дипломат.

„Наблюдава се връщане към въоръжения конфликт“, а не само към „терористичните“ атентати, смята дипломатът, която определя щурмуването на затвора „Абу Гариб“ на запад от столицата като „истинска“ военна операция от голям мащаб.

Операцията завърши с освобождаването на между 500 и 1000 задържани, сред които, според източниците, има лидери на Ал Каида, които организацията на всяка цена е искала да спаси.

„Ал Каида и всички сунитски групи показаха способност за действие, каквато не подозирахме“, констатира дипломатът.

Самата организация, която до сега не беше много общителна, внезапно реши да поеме отговорност за нападенията си.

„Ал Каида намери подходяща почва за завръщането си“, смята Кенет Кацман, американски специалист по иракските въпроси към изследователската служба на Конгреса във Вашингтон.

„Организацията набира сила от сунитския бунт“, на който се опира и от „отслабването на иракските служби за сигурност“ след изтеглянето на американските части в края на 2011 г., казва той.

Скорошните успехи й позволяват да набира нови бойци и да си осигури подкрепата на други екстремистки сунитски групи, допълва той.

Наред с останалото, войната в Сирия „вдъхва нова енергия на Ал Каида в Ирак“ и окуражава сунитите да предизвикват едновременно Багдад и Дамаск в обща битка срещу шиитите, възприемани като оръдия на Иран, подчертава той.

Според Кацман сунитите, което представляват не повече от 35 процента от населението, нямат никакъв шанс да свалят правителството в Багдад. Но те биха могли да се изкушат от разделяне на страната и от сближаване със сунитските терористи от двете страни на иракско-сирийската граница.

„За много хора в арабския свят гражданската война в Сирия и гражданската война в Ирак са просто двата фронта на един и същ конфликт – борба между шиити и сунити за сърцето на ислямския свят“, смята от своя страна Кенет Полак, американски специалист по Близкия изток, в току-що публикувано изследване на института „Брукингс“.

След като само през месец юли броят на жертвите в страната надмина прага от 800 души, в понеделник иракското вътрешно министерство призова гражданите „да подкрепят“ силите по сигурността в борбата срещу насилието.

Ирак е изправен пред „открита война, разпалена от кръвожадни религиозни сили, които целят да хвърлят страната в хаос“, заяви министерството в комюнике.

Генералният секретар на ООН Бан Ки мун каза от своя страна, че Ирак е „на ръба на пропастта“.

„Отговорност на политическите ръководители е да не допуснат никаква възможност за маневриране на онези, които искат се възползват от политическата безизходица чрез насилие и терор“, заяви Бан Ки-мун в понеделник чрез своя говорител.
Още по темата: Ал Каида сплоти сирийските кюрди

Олга Кузнецова, в. Комерсант

Сирийските кюрди са на крачка от провъзгласяване на автономия. След убийството на техен лидер те обявиха обща мобилизация срещу ислямските радикали, воюващи в Сирия. Така в гражданската война, разкъсваща страната, ще се включи нов самостоятелен играч.

Същевременно кюрдите се опитват да установят диалог с турската власт, оттеглила за пръв път своите критики срещу идеята за тяхно автономно образувание в състава на Сирия. С което видимо нараства шансът на сирийските кюрди да сформират нещо от рода на Иракски Кюрдистан.

* * *

Отрядите за народна самоотбрана на Сирийски Кюрдистан – военно крило на Партията на демократичния съюз (ПДС), призоваха за обща мобилизация срещу две групировки, свързани с Ал Каида – Джебхат ан Нусра и Ислямска държава в Ирак и Леванта. Конфронтацията с ислямистите започна в средата на юли, когато техни отряди атакуваха петролни находища в Хасака – провинция с кюрдско население.

След това в град Камъшлъ бе убит Иса Хусо, един от лидерите на Висшия кюрдски съвет – временното правителство на Сирийски Кюрдистан. Кюрдските ръководители хвърлят вината за гибелта му върху ислямските радикали. До неотдавна кюрдите гледаха да не се месят в конфликта, но както личи от последните събития, не са успели да останат настрана от войната.

Ще припомним, че кюрдите са поне 10 на сто от населението на Сирия (близо 2 милиона души). От военно гледище те представляват сериозна сила, способна да отблъсне натиска на ислямските въоръжени бойци. Смята се, че Отрядите за народна самоотбрана наброяват 15 хил. души. Напоследък на страната на кюрдите започнаха да минават дори араби, сражавали се досега в редиците на опозиционната Свободна сирийска армия.

Междувременно сирийските кюрди се опитват да установят диалог със съседна Турция, която неочаквано оттегли категоричните си възражения срещу идеята за кюрдско автономно формирование в Сирия. Тези дни на посещение в Истанбул бе Салих Мюслим, водачът на Партията на демократичния съюз. В Турция смятат ПДС за поделение на Кюрдската работническа партия (ПКК), обявена за терористична групировка – затова визитата на Мюслим бе сензация за мнозина.

Анкара винаги се е страхувала от поява на автономен кюрдски район в граничните области на Сирия. Всяко активизиране на кюрдите може да затрудни помиряването между турските власти и ПКК, разпалвайки отново сепаратизма. При все това Анкара предпочита да контактува с умерените кюрдски политици, а не с противниците им – ислямските радикали, свързани с Ал Каида. Както заяви турският външен министър Ахмет Давутоглу, „екстремистките групировки вредят на сирийската революция“.

Давутоглу добави, че Турция „никога не е подкрепяла радикалите, които се бият в Сирия срещу Башар Асад“. Думите на първия турски дипломат бяха повод експерти да сметнат, че Анкара е готова да преразгледа досегашните си позиции, тоест безусловната си подкрепа за сирийските „революционери“.

Сред темите, обсъдени от Салих Мюслим в Истанбул, бе създаването на гражданска администрация в Сирийски Кюрдистан. По думите на политика, турската страна не е отхвърлила оповестения от него проект за създаване на автономно управление. Лидерът на сирийските кюрди увери: „Не става дума Кюрдистан да се отцепи, ние винаги ще сме в състава на Сирия“.

Идеалният модел, към който се стремят сирийските кюрди, представлява държава в държавата, каквато е Иракски Кюрдистан. Местните кюрди разполагат с максималната възможна автономност и живеят фактически независимо от Багдад – притежават собствени въоръжени сили и контролират петролните си запаси.

* * *

Русия подкрепя евентуалното участие на сирийските кюрди в конференцията за уреждане на конфликта в Сирия. „На предстоящата конференция в Женева сирийските кюрди трябва да получат такава форма на представителство, която би им дала възможността наред с други влиятелни и опозиционни групи да изразят своите копнения и да ги отстояват в рамките на общосирийския политически процес“, заявиха събеседници на „Комерсант“ в руското министерство на външните работи.

Те напомниха, че съставът на участниците в конференцията „Женева-2“ е определен в Женевското комюнике от 30 юни 2012 г. – там се говори за правителството и за опозиционни групи, а не само за една конкретна опозиционна структура. Документът предвижда освен това сформирането на преходен управляващ орган в Сирия, в който да влязат „членове на правителството и на опозицията, както и членове на други групировки“.

През май в руското външно министерство бе получено послание от Висшия кюрдски съвет на Сирия, обединяващ на практика всички политически партии и движения на сирийските кюрди, с молба за съдействие в усилията Съветът да бъде пълноправно представен на конференцията за Сирия в Женева. Кюрдите мотивираха своята позиция със „стремежа да се включат в решаването на въпросите от общосирийския дневен ред и невъзможността да прехвърлят тези пълномощия нито на сирийското правителство, нито на някаква опозиционна структура“. „Проявяваме разбиране към тази постановка на въпроса, говореща според нас не за сепаратистки нагласи сред сирийските кюрди, а напротив, за стремежа им да живеят в единна, суверенна и демократична Сирия“, обясниха служители на външното министерство в Москва.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.