Виктор Орбан превърна критиките отвън в популярност у дома

Ройтерс

Виктор Орбан. Снимка: ЕПА/БТА

Унгарският премиер Виктор Орбан използва критиките, които се сипят от чужбина върху него, за да си изгради с репутация на смел защитник на националния суверенитет в собствената си страна, което вероятно ще му помогне да бъде преизбран следващата година.

В Европейската комисия, Международния валутен фонд и мултинационалните фирми, Орбан често е считан за непредсказуем популист, чиито политики не отговарят на онова, което се очаква от европейски лидер.

Вместо да загуби популярност от тези критики, Орбан ги използва, за да се хареса на по-консервативните унгарци, вярващи, че страната им се бори да опази идентичноста и ценностите си от чуждо подтисничество.

Причината отчасти е в миналото на страната. В 1100-годишната си история, Унгария е била подложена на нашествия от монголи, турци, нацистка Германия и Съветската армия. В международните споразумения след Втората световна война, Унгария губи голяма част от територията си, като запазва една сравнително малка част.

За много унгарци международните институции, които порицават Будапеща за сегашната й политика са нов, потисник. „Става дума за реколонизацията на света. Ние сме малка страна и те ни превърнаха в колония“, казва Дьорд, 67-годишен пенсионер, който отказва да съобщи фамилията си.

Пенсионираната учителка Мариан Бонок заявява, че ще гласува за Фидес, дясноцентристката партия на Орбан, на парламентарните избори догодина. Той е „велик човек“, който защитава интересите на Унгария в Европейския съюз.

„Критикуват го… защото нашата малка страна се осмелява да се опълчи на гиганта“, каза Бонок на една улица в Будапеща.

Администрацията на Орбан прокарва идеята, че Унгария със своето 10-милионно население е в конфликт с големите чуждестранни институции. Този месец, на цена от 756 милиона форинта (3,38 милиона долара) правителството изпрати писма до гражданите, в които се казва, че Унгария е „спечелила важна битка“, когато Брюксел я е извадил от списъка на страните-членки с прекомерен бюджетен дефицит.

Правителството публикува и реклами на цяла страница в националните вестници, с които обяви излизането на Унгария от европейската Процедура за прекомерен дефицит за победа на всички унгарци „срещу тези, които искаха да се провалим в страната и в чужбина“.

Следващият месец Унгария планира да плати предсрочно смайващата сума от 20 милиарда евро спасителен заем, който беше принудена да вземе от МВФ и ЕС по време на финансовата криза 2008 г. Директорът на централната банка Дьорд Матолчи, близък съратник на Орбан, символично поиска от МВФ да затвори офиса си в Будапеща.

Орбан заявява, че защитава националния суверенитет на Унгария и влиза в конфликт с ЕС с цел да запази данъците върху големите чуждестранни фирми, за да намали бремето на обикновените унгарци.

„Ние не влизаме в конфликти заради самите конфликти“, заяви той в реч в събота.

Орбан има много критици у дома и в чужбина. Въпреки това посланието му засяга чувствителна струна в гласоподавателите, особено сред твърдия електорат на Фидес.

„Ако погледнете героите от унгарската история, борците за свобода са в изобилие. Той съживява един стереотип в общественото съзнание и това може да повлияе на много хора“, казва Петер Креко, анализатор в мозъчния тръст „Политикъл кепитъл“.

„Армии от бюрократи“

Орбан, който е овладял политическите си умения като млад дисидент по времето на комунизма, не може да се оплаче от липса на конфликти.

От 2010 г., правителството му е в конфликт с Брюксел заради закони, които според критиците му нарушават независимостта на медиите, централната банка и съда. Високите данъци върху фирмите, много от тях чужда собственост, доведоха до още конфликти.

Критиците му смятат, че той подкопава демократичните механизми и има авторитарен стил. Правителството обаче има мнозинство от повече от две трети в парламента. Орбан твърди, че е получил солиден мандат от гласоподавателите да оправи икономическата каша, забъркана от предишните социалистически правителства и да се отърси от останките на комунизма почти четвърт век след сриването на системата.

По-рано този месец, след като Европейския парламент прие резолюция, осъждаща Унгария, Орбан обвини Европа, че използва съветски методи за да смаже унгарския суверенитет и да подчини страната.

През май премиерът се оказа в дипломатически конфликт с Германия. Канцлерът Ангела Меркел заяви, в отговор на въпрос за приетото от Унгария спорно законодателство, че не е необходимо Европа „да изпраща кавалерията“ веднага.

Орбан отговори, като напомни за окупацията на Унгария от нацистка Германия през 1944 г., сравнение, което вбеси Берлин.

„Германците вече са изпращали кавалерия в Унгария. Тя дойде под формата на танкове. Молбата ни към тях е да не пращат никаква; идеята не беше добра и не проработи“, заяви той по радиото.

Проучванията на общественото мнение показват, че партията на Орбан има сериозно преимущество пред разединената опозиция, но той не може да се отпуска, тъй като почти половината гласоподаватели не са решили за кого ще гласуват.

Сблъсъците му с Брюксел не допадат на всички избиратели. Някои унгарци ги смятат за срамни, макар че тези хора не биха гласували за Орбан така или иначе. Други се интересуват повече какво имат в джобовете си.

Конфликтите са полезни, заявяват политическите анализатори, защото помагат на Фидес да си осигури подкрепата на хора, за които защитата на националния суверенитет и идентичност е важна.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.