САЩ изпробват нови методи в Близкия изток

Барак Обама говори пред Общото събрание на ООН. Снимка: от тв екрана

САЩ изпробват нови методи в новите мирни преговори в Близкия изток, пише британският в. „Файненшъл таймс“. Малко преди президентските избори в САЩ миналата година, бившият американски посланик в Израел Мартин Индик даде язвителна оценка на усилията на правителството на Барак Обама за насърчаване на мирния процес в Близкия изток.

Обвинявайки Обама в неспособност да долавя нюансите по отношение на Израел, Индик каза, че в крайна сметка президентът е получил най-лошото от двата свята, изгубил е подкрепата на израелците и арабите и не е постигнал нищо. Сега Индик има възможност да свърши нещата другояче, след като тази седмица беше назначен за главен преговарящ от страна на САЩ в рамките на новата инициатива за възкресяване на израелско-палестинските мирни преговори, подета от държавния секретар Джон Кери, отбелязват авторите на статията.

При преките преговори, които се очаква да започнат в близките две седмици, за пръв път от три години, американското правителство се опитва да извлече поуки от провалените си усилия в тази област по време на първия мандат на Обама. Тогава Обама настояваше за мораториум върху строителството на израелски селища на Западния бряг и призова границите от 1967 г. да бъдат база за преговори за територията. Усилията му обаче приключиха с паметния публичен сблъсък през 2011 г., в Овалния кабинет на Белия дом с Бенямин Нетаняху, когато израелският премиер заяви, че границите от 1967 г. са граници не на мира, а на повтарящи се войни.

Откакто Кери пое Държавния департамент, правителството възприе друга стратегия, до голяма степен съобразена с критиките на Индик. Първата стъпка беше посещението на Обама в Израел през март. През първия си мандат президентът ухажваше арабското обществено мнение, но избегна допир с Израел. При визитата си през март положи усилия да спечели израелската общественост. Според оценките на правителството, на Нетаняху ще е по-трудно да се противопостави на натиск от страна на президент, който се ползва със силна популярност в Израел.

Освен това този път Кери предвижда много повече време за процеса – преговорите разполагат с първоначален „прозорец“ от девет месеца, отбелязва „Файненшъл таймс“. САЩ са опитват да улеснят договорките и с палестинците, обещавайки им значителна икономическа помощ. Кери спомена програма за частния сектор, възлизаща на около 4 милиарда долара. Като цяло сега САЩ подхождат много внимателно към спорни въпроси като селищата и границите в първите фази на преговорите, обобщава вестникът.

Радикално различната дипломация на Джон Кери в Близкия изток този път може пък да проработи, допуска в. „Вашингтон пост“. Как би могъл държавният секретар да успее в „невъзможната мисия“ да договори израелско-палестинско мирно споразумение, когато се сблъсква със същите неподатливи на решаване проблеми, в които множество предишни опити се провалиха? Скептицизмът към проекта на Кери е почти повсеместен и това е разбираемо предвид досегашния опит.

Някои интересни развития под повърхността обаче може да накарат наблюдателите да не прибързват със заключенията. Това, което направи всъщност Кери, е че накара двете страни да грабнат по една пръчка динамит. Ако до девет месеца те не решат споровете си, ще последва експлозия: умереното палестинско правителство на Западния бряг ще рухне, войнствените палестинци ще получат държавен статут в ООН (този път вероятно с широката подкрепа на европейците), разгневената Арабска лига ще се оттегли от мирната инициатива, изобщо ще настъпи пълна бъркотия, прогнозира вашингтонският всекидневник.

Израелският главен преговарящ Ципи Ливни припомни на церемония в Държавния департамент, че когато преди пет месеца за първи път разговаряла с Кери за нов кръг мирни преговори, той заявил, че провалът изобщо не е опция. Тласкайки двете страни към сегашните преговори, Кери вдъхна нов живот на тази поизтъркана фраза. Ако се провалят този път, това ще струва скъпо на страните, вероятно най-вече на Израел. Тази опасност обаче дава на Вашингтон силно средство за упражняване на натиск.

Второто преимущество на Кери е, че е готов да бъде деен участник в договаряне на споразумение, а не пасивен слушател или посредник. Когато двете страни стигнат до задънена улица, Кери ще се опита да направи пробив с американски предложения. Определяйки деветмесечен срок от „запалването на фитила“ на динамита, Кери ограничава буксуващите тактики, използвани в миналото от двете конфликтни страни, допълва вестникът.

БТА

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.