Алкохолът привлича комарите. Как да се опазим?

Яденето на чесън не помага

Независимо от големината си, комарите могат да причинят от леки сърбежи до зарази с малария. Средствата за защита са задължителни в тропическите райони.

Колко хубаво би било, ако яденето на чесън или някоя по-приятно ухаеща храна, може да прогони комарите, досаждащи непрекъснато всяко лято.

Чесънът дълго време беше смятан за вълшебната храна, която решава проблема с комарите. Но изследванията показват, че това е просто въпрос на самозалъгване. Миризмата на чесъна по-скоро може да отблъсне околните, отколкото комарите.

Изследване, осъществено от здравната лаборатория на университета в Кънектикът, което отразява тази теза беше публикувано през 2005 година. Изследователите са помолили група хора да изядат голямо количество чесън за няколко дни, а на друга група е дадено лекарство без лечебен ефект. След това ги излагат на атаката на комари в продължение на няколко дни. Резултатите не дали основание да се смята, че една от изследваните групите е предпазена от ухапвания на комари.

Единствената храна или напитка, която действа на комарите, когато смучат от човешката кръв, е алкохолът. Той обаче ги привлича. През 2002 година в изследване на списание, издавано от Американската асоциация за контрол на комарите, на 14 души е дадено да пият бира (350 мл). Станало очевидно, че след изпиването на бирата, значително се увеличава процентът на ухапването от комари.

Обикновено комарите определят жертвите си, като следват топлината на тялото, млечната киселина и въглеродния двуокис. Според специалисти хората, които са по-малко атакувани, имат гени, които ги правят по- способни да се предпазят. Те все още не могат да дадат точен отговор на въпроса защо комарите предпочитат да хапят определен тип хора. Това, което е сигурно, е, че досадните насекоми обичат нежната и бяла кожа. Привлича ги също така топлината на тялото и те хапят най-често там, където има вени. А потърпевшите знаят, че там сърби най-много.

Най-ефективното и използвано средство за предпазване от тях са репелентите – препарати за лична употреба, с максимално дълготраен ефект на действие – от 3 до 6 часа. Репелентите са специфични вещества, които се нанасят директно върху кожата, за да отблъскват паразитите – комари, кърлежи и други кръвосмучещи. Те са най-ефективното и използвано средство за предпазване от ухапване на насекоми, но все още не са достатъчно познати у нас. Тe действат като притъпява сетивата на кръвосмучещите и човек по-малко ги привлича.

Като най-ефикасно средство за момента в САЩ се смята препаратът DEET. Активната му съставка е разработена по поръчка на Американското министерство на отбраната за защита срещу хапещи насекоми при военни операции в джунглата, в последствие усвоено за гражданска употреба. Независимо дали планирате почивка на морето или край езеро, дълга разходка из гората или барбекю с приятели във вашия двор, вероятно ще имате нужда от репелент. В България реперенти се продават под различни имена, потребителят трябва да попита в аптеката за съответния перпарат.
Ако искате да се спасите от комарите, а нямате препарат, трябва преди всичко да се обличате в светло облекло. Навън ли сте, запалете жълтеникава лампа и намажете откритите части от тялото си със сок от лимон. Вътре в къщата или апартамента е добре да запалите специална свещичка, чиято миризма отблъсква комарите. Този вид продукти вече се продават и в България и хубавото при тях е, че не излъчват миризма, която човек да усеща.

Следи от ухапване от комар. Хората реагират различно на пораженията от насекомите. Лавандулов и ментов спирт помагат при сърбежите. Снимки: Уебшотс

Комарите бягат от определени етерични масла, поради непоносимост към веществата в тях . Превантивното намазване с мехлеми, съдържащи тези съставки, на откритите места по тялото е добра защита от комари и ги държи далеч от нас. Можете да го ползвате и ежедневно, щом се намирате в среда с повече комари. Същото се отнася и за третиране на вече ужилената кожа; смеската от мента и лавандула например успокоява сърбежа, като намалява и отока (продават се ментов и лавандулов спирт). Така чувствително спада и алергичността, и целият дискомфорт при “синдрома на комарите”: парене, зачервяване, подуване, болка и сърбеж след ужилването.

Комарите са активни и денем и нощем, въпреки че най-агресивнят им период е между залез и изгрев слънце Дъждовете и влажното време са идеални условие за досадните комари.

Ухапването от комар и сърбежът след това е изключително неприятно, но по-голямата беда може да се окаже съвсем друга – ухапване от заразен комар може да доведе до заболяване от малария. Тя е една от най-разпространените заразни болести, известна още от дълбока древност. Маларията е най-значимата тропическа болест, причиняваща висока смъртност.

И тъй като лятото е сезонът на почивките и някои ще предпочетат да посетят и някоя екзотична тропическа страна е необходимо да се вземат мерки. За всеки е важно да не бъде ухапан от комар в тропическите страни. В регионите, където и маларията и тропическата треска са ендемични, е необходимо винаги да сте с чорапи, дълги панталони – не шорти, и ризи с дълги ръкави, и да използвате отблъскващ комари “диетилтолуамид”.

В къщи мрежите за комари са практичен предмет за използване около леглото, както и на прозореца и вратите. Поддържането на постоянна температура в хотелските стаи също е обичайно за предпазване от комари.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.