Пакетче чай вместо ресто – валутна главоблъсканица в Северна Корея

Франс прес

Цветя за починалия преди 13 години президент на Северна Корея
Севернокорейци се тълпят, за да поднесат цветя пред статуята на починалия преди 13 години президент на страната Ким ил-Сунг. Монументът се намира в Пхенян. Снимка: Ройтерс

Парите не миришат, освен в Северна Корея, където чуждестранния посетител понякога получава рестото от парите си под формата на пакетче чай вместо местния вон.

Независимо дали е китайски юан, американски долар или евро – повечето от чуждите валути се приемат радушно в тази страна с ограничени резерви, за които туристите, колкото и да са малко, имат значителен принос.

Всяка транзакция тук се прави в чужда валута, а посетителят може да се движи единствено с придружител и има достъп до ограничен брой магазини.

Валута може да се харчи в големите хотели и ресторанти в столицата, посещавани от чужденци. Другаде това често се оказва трудно.

Цената на стоките и услугите е обявена в севернокорейски вонове и трябва първо да се извърши сложно преизчисляване в избраната валута.

Американски долари и евро като цяло се приемат, но не винаги са в наличност и често ви обменят парите в китайски юани, които са доста разпространени. Това обаче налага нова обмяна. . .

Ако рестото, което трябва да ви върнат, е много дребна сума, вместо монети получавате пакетче-две чай. Самият вон не минава през ръцете ви.

Севернокорейската икономика е анемична вследствие на десетилетията лошо управление, природни бедствия и международни санкции.

Като изключим столицата Пхенян, където живее елитът, населението преживява в бедност, като по данни на ООН от недостиг на храни са засегнати две трети от 24-те милиона севернокорейци.

Оценките за количеството вонове в обращение варират. Според южнокорейски експерти те вероятно са на стойност около 2 милиарда долара (1,5 млрд. евро) при брутен национален продукт (БНП) от 30 млрд. долара, което се равнява на 2,6 процента от БНП на Южна Корея.

Доверието на севернокорейците в тяхната парична единица се срина през 2009 г., когато властите извършиха разорителна ревалвация с цел да се преборят с възникването на частни пазари, на които Пхенян гледа с недобро око.

Популярността на чуждите валути не плаши по-малко комунистическия режим, тъй като те също може да подхранват паралелни пазари, които убягват от контрола на властите.

С пари в джоба остава да намерите къде да ги похарчите: чуждестранните посетители са следени от агенти на правителството, с които трябва упорито да преговаряш, за да се отклониш от разрешения маршрут.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.