Путин се закани на етническата престъпност

Владимир Путин. Снимка: от тв екрана

Руският Следствен комитет и Федералната служба за сигурност получиха от президента Владимир Путин зелена светлина, за да разгромят корупционните връзки между полицията и етническата престъпност в страната, пише „Независимая газета“.

Президентът Путин събра в резиденцията си шефовете на силовите структури, пред които изрази убеденост, че атаките срещу полицията се дължат на срастване между органите на властта, търговията и търговците, посочва вестникът. След неотдавнашното нападение срещу полицай на московски пазар навсякъде в Русия пазарите ще бъдат проверени за евентуални връзки на администрацията с местните органи на реда, съобщи федералното следствие.

„Щом Путин е разпоредил да се издирват корупционери, чакаме да бъдат изобличени много престъпни връзки между чиновници, правоохранители и покровители на нелегални мигранти“, коментира Константин Ремчуков, главен редактор на изданието, цитирано от Би Би Си.

Според него властите в Русия „са започнали да признават нещо, което винаги са отказвали да признаят заради някаква политическа целесъобразност – това щяло уж да разваля дружбата между народите. Дружбата между народите обаче се разваля от наличието на престъпници, а не от това, че ги наричат такива“.

Наред с други подобни истории сбиването на пазар „Матвеевски“ в Москва тези дни допринася за отрицателното отношение към мигрантите в Русия, констатира всекидневникът.

По данни на центъра ВЦИОМ 65 на сто от хората в страната смятат, че нарасналият мигрантски поток предизвиква най-вече засилване на престъпността и корупцията. 53 на сто от запитаните са против присъствието на пришълци по пазарите.

По повод полицейската акция срещу заподозрени в изнасилване на пазар „Матвеевски“ на 27 юли източник от федералното следствие разказва: „Търговците (. . .) си плащали на полицаите и ги резнало, че някой от тях пристига и даже си търси правата . . . Затова почнали смело да ги бият; те пък не защитили своя другар по една причина само – знаели, че търговците си плащат. Това си било в реда на нещата“.

Според наблюдателя Алексей Мухин изявленията на Владимир Путин сочат началото на нов етап в етническата му политика и за Кремъл днешната кампания е „опит да бъде реабилитирана полицията в очите на хората“.

Промени започнаха вече и в руското медийно пространство. Тези дни една телевизия показа ареста на някой си Багом Никабагамаев, опитвал се да изкопчи от бизнесмен няколко милиона рубли. Полицаите натиснаха далекоизточния шампион по свободна борба с лице надолу между масите в кафето. В краткото клипче се мерна погледът на спортиста, в който бе застинала почуда. Тук водещият – навярно за пръв път в телевизионно предаване – изрече думите „етническа престъпна групировка“.

За да надвием престъпността, трябва да спрем с притесненията и вече да наричаме нещата с имената им, подчертава „Независимая газета“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.