Новият президент на Иран се сблъсква с политически кошмар

ДПА

Президентът на Иран Хасан Рохани. Снимка: Евронюз

Поддръжниците и опонентите на новия ирански президент са съгласни за едно: Хасан Рохани има пред себе си изключително трудна задача.

„Нито едно правителство в историята на Иран не е имало пред себе си толкова проблеми, колкото моето“, заяви умереният духовник.

Списъкът с наболели проблеми, завещани от неговия предшественик Махмуд Ахмединеджад, е дълъг.

Икономическа криза, спор със Запада за ядрената програма, международни санкции, заплахи за нападение от Израел и редица други въпроси чакат своето решение от 64-годишния президент, който ще положи клетва като президент в неделя.

„По-зле не би могло да бъде“, казва за 8-годишното управление на Ахмадинеджад политически анализатор от Техеран, пожелал анонимност. „Бедният Рохани се сблъсква с политически кошмар в пълния смисъл на думата.“

На всичко отгоре задачите пред новия шеф на изпълнителната власт са извънредно сложни.

Икономическата криза, която навлече най-много неприятности на иранския народ, като цяло е резултат от ядрената програма и международните санкции, наложени заради нея. Нормализирането на ситуацията следователно не е само въпрос на икономическа политика, а предимно на дипломация.

Ахмадинеджад със своя безкомпромисен политически курс и провокативен език постави Иран в пълна изолация от международната общност. Страната не само е в черния списък на САЩ и Израел, но също така на Европейския съюз и мюсюлмански държави като Турция, Египет и Саудитска Арабия.

На страната на Иран остават само Сирия, разкъсвана от кървава гражданска война, и радикалните леви приятели на Ахмадинеджад в Боливия, Никарагуа и Венецуела.

„С приятели като тези ще бъде трудно да се излезе от изолацията“, коментира акредитиран в Иран дипломат.

„Въпреки всички проблеми аз съм изпълнен с увереност“, каза Рохани. Той заяви, че ще ръководи Иран с рационална и умерена политика в името на помирението със света.

Това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, тъй като без разрешаването на 10-годишния спор за ядрената програма на Иран едва ли може да се постигне много в сферата на външната политика. Затова Рохани работи усърдно, за да сглоби триото, което ще се нагърби с този проблем – външния министър, ръководителя на ядрената програма и председателя на преговарящата с „шестте“ делегация. Президентът все пак не даде разяснения по въпроса кои ще бъдат тези три лица.

Що се отнася до близкоизточния и сирийския конфликти, позицията на Иран към тях не се очаква да бъде променена. „Иран продължава да е на страната на Сирия и да оказва съпротива на ционисткия режим“ (в Израел), заяви Рохани.

Непризнаването на държавата Израел е част от иранската външнополитическа доктрина. Неприкосновена остава и военната подкрепа за радикалната ислямистка палестинска организация Хамас, която управлява ивицата Газа и за ливанската шиитска организация Хизбула. Тези организации остават „символ на съпротивата срещу ционизма“.

В областта на вътрешните работи Рохани заяви твърда позиция в подкрепа на свободата на мнението по време на президентската кампания. Сред приоритетите му е освобождаването на политически затворници.

„Не може да се арестуват хора всеки път, когато имат различно мнение. Нито може да се говори, както правеше Ахмадинеджад, за научни постижения, когато основите на свободната мисъл не съществуват“, заяви президентът.

Рохани ще бъде назначен на поста от върховния религиозен лидер аятолах Али Хаменей. В понеделник той ще положи клетва и пред парламента.

Смята се, че по случай празника Рамазан Байрам президентът възнамерява да освободи Мир Хосейн Мусави и Мехди Каруби, лидери на опозицията, които от две години са под домашен арест.

Независимо дали става дума за ядрения въпрос или за близкоизточния конфликт, Рохани знае, че в крайна сметка пътят към промяната минава през преговори със САЩ.

Особено по въпроса за иранската ядрена програма, споразумение без одобрението на САЩ е невъзможно. Въпреки силните критики в собствената му страна, Рохани едва ли ще изключи компромис със „Сатаната“.

„Когато е в полза на държавните дела и в интерес на страната, човек трябва да бъде склонен да разговаря дори със селския старейшина“, заяви той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.