Ако на клетката на слона прочетеш бивол

Бойко Борисов и Вежди Рашидов. Снимки: Официален сайт на ГЕРБ и Булфото

Кузма Прутков, разбира се.

Ако на клетката на слона прочетеш бивол, не вярвай на очите си.

Темата е собствеността върху медиите и финансирането им. Поводът са  изказванията на Рашидов и Борисов.

*

Част първа. Правителството на ГЕРБ: четете табелката – бивол, та бивол.

Интервю на Валерия Велева с Борисов, 2009:

„Между мен и медиите има коректен тон и нормални отношения. Моята любов с медиите не е платена. Давам на всички информация, но на никого не съм казал какво да пише. Докато любовта между тройната коалиция и медиите бе платена любов. Моята поне е без пари. Защото някои медии се напечелиха от тройната коалиция, и то с много пари. То не бяха клипове, не бяха държавни поръчки без конкурси. Сега виждам на коя медия какви пари са давали някои министерства.“

Интервю на Бареков с Рашидов, 2010:

„Това са пълни глупости, държим медии в България. Медиите имат правото да са ориентирани по един или друг начин, в крайна сметка всеки човек лично поема кой му е симпатичен, кой му е антипатичен. Животът е такова нещо, че всеки е индивидуал.“

*

Част втора. Слон е –  ако толкова не знаете какво стои в клетката.

Предоверяване:  нов евфемизъм за механизмите на олигархията.

Интервю Медийният монопол доведе до медийно килърство –  Рашидов, август 2013

„Бойко се е предоверил, за да има едно спокойствие. Добре, получил е това спокойствие. Защото дайте да не се лъжем – всяка нормална партия иска да има някаква медийна подкрепа. Медиите са сила и няма защо да си затваряме очите. Медиите са страшна сила, но трябва да бъдат и коректив. Всяка партия, независимо дали се казва ГЕРБ, ДПС, БСП, “Атака” или по друг начин, има нужда от някакъв тип обществена подкрепа. Така че нека да допуснем, че това е било едно предоверяване в името на това хората да имат някакво поле това, което правят, да се види, това, което говорят, да се чуе. Колкото да има къде да се изявят хората, които имат нужда от това.“

и по-направо:

„Ако толкова не знаете какво седи в банката. Банката е собственик на вестниците, а Делян Пеевски е боздуганът с майка си отпред. Те перат едни пари.

Ние оставихме всички мангизи да минават през банката на тоя… на Доган, парите да текат, спокойно да се управлява заради един медиен комфорт и сега разбрахме, че това са едни гадове, които ни изпързаляха.“

*

Но да не се забравя:

конструкцията на майката и детето с боздугана започна да се реализира години по-рано. Станишев, честотите без конкурси (виж тук)и пр.

И сега за записа, в който са последните цитирани твърдения. Действително нарушаването на условията на Етичния кодекс може да бъде оправдано, само ако се докаже недвусмислено, че е било в обществен интерес, включително когато предпазва обществото от опасността да бъде сериозно заблуждавано. Специална техника се използва само само ако няма друг начин да  се осигури  изключително важна за обществения интерес информация.

Такъв ли е случаят? Google връща 64 000 отговора на “Вежди Рашидов, Пеевски” – и наистина се установява тенденция Рашидов да говори по темата в последно време.  Всеобщо  записване, складиране, публикуване на записи не трябва да се приема като нормално. Все пак кодексът изисква това да е последно изключително средство.

Като пример, Станишев признава официално на партийна пресконференция за кръга около КТБ, включващ самата банка и медиите, свързани с нея.  И че свързаният с КТБ медиен магнат Делян Пеевски според самия Станишев принадлежи към този кръг (виж тук).

Просто е имало журналист, който да пита.

–––

* Нели Огнянова е български експерт по медийно право, доктор по право, доктор на политологическите науки и професор в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Преподава Европейско медийно право и Информационна политика на ЕС.

От блога Медийно право

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.