Войната с Ал Каида още не е свършила

За организация, която уж била в терминален упадък, Ал Каида ще изпита огромно задоволство от събитията през изминалия уикенд, когато демонстрира способността си да наруши работата на западни правителства чрез налагане на временното затваряне на десетки дипломатически мисии в арабския свят.

Макар и да не е ясно какъв вид заплаха е накарал правителството на САЩ да предприеме толкова радикални мерки и Форин офис да затвори британската мисия в Йемен, представители на американското разузнаване са убедени, че Ал Каида планира зрелищна атака за отбелязване на празника Айд ал фитр, който е в края на мюсюлманския свещен месец Рамазан.

Те по-конкретно казват, че разузнавателната информация засяга действащо в Йемен звено на Ал Каида. В тази обхваната от война страна влиянието на правителството не се простира много по-далеч от покрайнините на бившата столица Сана. През последните години „Ал Каида на Арабския полуостров“ се оформи като едно от най-смъртоносните разклонения на мрежата Ал Каида. Тази марка тероризъм процъфтява в мюсюлмански страни със слаби правителства и Йемен, който е обхванат от десетилетия гражданска война и нестабилност, беше очевидна мишена за разработване.

След като установи база там в началото на предишното десетилетие, местната версия на Ал Каида си спечели световна известност чрез „укрилия бомба в бельото си“ Умар Фарук Абдулмуталаб. През декември 2009 г. опитът на учил във Великобритания нигерийски терорист да взриви самолет преди кацането му в Детройт се провали само защото скритото в бельото му взривно устройство не се задейства.

Великобритания и САЩ имаха късмет и следващата година, когато взривно устройство бе открито в мастилен тонер на товарен полет, който трябваше да излети от летището в Ист Мидландс за САЩ. Бомбата трябвало да избухне при наближаването на източното крайбрежие на САЩ.

Според служители на разузнаването и двата заговора са дело на 31-годишния саудитец Ибрахим ал Асири, който избяга в Йемен след като бе в затвора заради връзките си с Ал Каида. Въпреки удари с безпилотни самолети в Йемен, при които бяха убити редица важни лидери на Ал Каида, включително родения в САЩ основател Ануар ал Аулаки, Асири продължава да се укрива и е оглавил списъка на САЩ за най-издирвани терористи.

Фактът, че Асири и помагачите му, както в Йемен, така и другаде в арабския свят, запазват способността да предизвикат световна тревога за сигурността, сочи, че въпреки всички усилия на западни агенции за борба с тероризма, Ал Каида остава съществена заплаха за сигурността ни.

Масовото затваряне на дипломатически мисии през уикенда определено противоречи на твърдението на президента Обама от миналото лято, че „войната срещу терора“ наближава края си и че основаната от Осама бин Ладен организация Ал Каида вече няма способността или капацитета да предизвика масови поражения на Запад.

Президентът направи изказването си след успешната мисия по премахването на Бин Ладен в скривалището му в Пакистан на 2 май 2011 г. Смъртта на Бин Ладен, заедно с целенасочените убийства с безпилотни самолети на десетки високопоставени терористи от Ал Каида в планините между Афганистан и Пакистан, бяха използвани за оправдаване на предстоящото изтегляне на американски и други натовски сили от Афганистан. В края на краищата, ако Ал Каида вече няма капацитета да тероризира Запада, няма нужда американски и британски войници да продължат да рискуват живота си.

Впечатлението, че САЩ се ориентират към приключване на дългата си война срещу Ал Каида бе подсилено миналата седмица при посещението на държавния секретар Джон Кери в Пакистан. Той недвусмислено намекна, че САЩ планират да сложат край на спорните удари с безпилотни самолети в племенните райони „много, много скоро“, защото Ал Каида вече не представлява заплаха.

„Мисля, че програмата ще приключи, тъй като премахнахме по-голямата част от заплахата и продължаваме да я премахваме“, каза Кери.

Броени часове след това изказване обаче държавният секретар бе принуден да разреши незабавно затваряне на всички американски посолства и консулства в арабския свят от страх, че Ал Каида може би планира повторение на нападението от септември м.г. срещу консулството на САЩ в либийския град Бенгази, при което бяха убити американският посланик Крис Стивънс и трима други служители.

Администрацията на Обама бе подложена на ожесточени критики заради нападението в Бенгази, особено след като се разкри, че предшественичката на Кери Хилари Клинтън е пренебрегнала предупреждения, че Ал Каида планира нападение срещу дипломатическия комплекс (британският посланик в Либия сър Доминик Аскуит оцеля при опит за убийство от Ал Каида предишното лято). След това правителството на САЩ изглежда умишлено заблуди американската общественост за естеството на нападението, твърдейки, че ставало дума за излязла от контрол протестна демонстрация, а не за грижливо планирана операция на Ал Каида.

Този път Кери и служителите му не поемат никакви рискове. Дори и да няма нападение обаче, този случай разкрива един от по-неприятните аспекти на продължаващата от десетилетие кампания срещу Ал Каида и други ислямистки терористи: че щом бъде премахната заплахата от една групировка, изниква друга на нейно място. Както каза бившият директор на ЦРУ генерал Дейвид Петреъс, Западът трябва да възприеме политика на „удари къртицата щом подаде глава“, за да може да се справя със звена на Ал Каида, появяващи се едновременно из цял свят.

Съдейки по неотдавнашния пик в дейността на Ал Каида, организацията определено минава през своего рода възраждане – било с организиране на масови бягства от затвори като неотдавна в Ирак и Либия, било с опити да се възползва от вълната от арабски въстания за собствените си ислямистки цели.

Когато по улиците на основни арабски столици преди две години за първи път се разразиха антиправителствени протести с искания за цялостна реформа, това се възприе като още един пирон в ковчега на Ал Каида. Протестиращите искаха демокрация и икономическо благоденствие, а не закона на шериата и различна система на репресивно управление. Знаменателно е, че никой от участниците в протестите на места като площад „Тахрир“ не носеше черното знаме на Ал Каида.

След като протестите се разколебаха обаче, Ал Каида тихомълком пое инициативата, възползвайки се от неопитността на новосформираните правителства в страни като Тунис, Либия и Египет. Светски политици, които се изказват против ислямистко управление станаха мишени – през последните седмици двама известни светски политици бяха убити в Либия и Тунис.

Предизвиканият в Либия хаос от свалянето на режима на Кадафи също бе от полза за Ал Каида. Свалянето на авторитарното управление на Кадафи позволи на звената на Ал Каида не само да се сдобият със значителен арсенал от модерни оръжия от запасите на режима, включително преносими установки за зенитни ракети, но и да се разраснат безнаказано из обширната либийска пустиня, като поддръжниците й дори успяха да поемат контрола над големи райони в съседно Мали.

Най-впечатляващото постижение на Ал Каида в последно време обаче определено бе проникването й в умереното опозиционно движение в Сирия и успехът й при възвръщането на позиции в съседен Ирак, където отново прави всичко по силите си да предизвика нов взрив от конфликти на верска основа.

В Сирия Фронтът Ан Нусра, който не крие подчинението си на Ал Каида, съумя да предизвика гражданска война вътре в гражданската война, като уби изтъкнат командир на Свободната сирийска армия. Главната му цел обаче остава свалянето на президента Башар Асад и установяването на безкомпромисно ислямистко управление в Дамаск, особено ако може да поеме контрола над сирийските запаси от химически оръжия. Години наред една от основните цели на Ал Каида бе да получи достъп до оръжия за масово поразяване, което да й даде възможност да постигне стремежа си да нанесе тежки щети на Запада.

До момента не е постигнала успех, но ако съюзниците й в Сирия и другаде в арабския свят съумеят да сложат ръка на такива разрушителни оръжия, администрацията на Обама и съюзниците й ще имат повече поводи за безпокойство от сигурността на дипломатическите си мисии.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.