Модата България свършва за румънския турист

Балчик е една от най-привлекателните дестинации за кулинарните туристи от Румъния. Снимка: Булфото

За спад на интереса на румънските туристи към българското Черноморие пише румънският вестник „Ромъния либера“. По думите на Корина Мартин, председател на Асоциацията за насърчаване на развитието на туризма по Черноморието и Делтата на Дунав, България като туристическа дестинация е започнала със силен старт, но след като е достигнала максимума на интереса, търсенето е започнало да спада. „Румънците опитаха от модата България, но всяка мода отминава“, казва тя.

Според Корина Мартин най-силният коз на България при появата й на туристическата карта са били ниските цени. „Разликите в цените на нощувките и храната в сравнение с румънските курорти бяха огромни, но нещата вече не стоят така, посочва тя, като отбелязва, че петгодишният договор с германските туроператори е приключил, хотелиерите са строили твърде много, взели са кредити и вече не могат да поддържат „миража“ на нощувките от пет или десет евро“.

По думите й един от факторите, който е спрял изтичането на румънски туристи към България, е фактът, че румънското Черноморие е станало по-привлекателно със събитията, които организира. „Ние продължихме да залагаме на събитията, което не се срещат в България. Нямаме курорти ол инклузив, построени през последните години, но печелим вниманието със събития“, казва Корина Мартин.

Данните на Националния статистически институт на Румъния сочат, че през юни 2012 г. делът на румънските туристи в черноморските курорти на страната е бил 16 процента, а година по-късно е нараснал на 17,5 процента. Изданието отбелязва, че вероятно се наблюдава преориентиране на туристите, които преди са почивали в България, към румънските курорти.

Все пак основните туроператори, които работят с България, казват, че не са отчели спад на продажбите. Теодор Калиманеску от „Еуропа тревъл“ отбелязва, че има увеличение на тарифите в България с 5-10 процента и промяна в предпочитанията към курортите: Албена и Св. Константин и Елена остават начело, нараснал е интересът към Слънчев бряг, но е спаднал към Несебър.

Изданието отбелязва, че според Националния статистически институт на България през май – първия месец от летния сезон – в България са пристигнали 66 911 румънски туристи, мнозинството от които са избрали Черноморието. Румънците са начело в класацията на чуждестранните туристи, следвани от гърците (40 360 души), гражданите от бивша Югославия (28 170 души) и руснаците (25 593 души).

БТА

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.