В Египет протести на „Третия площад“ отхвърлят и армията, и ислямистите

Ройтерс

Протест на привържениците на сваления президент Мохамед Морси в Кайро. Снимка: ЕПА/БТА

Няколко самотни египетски активисти се опитват да заемат междинно положение в националното разцепление между оскърбените „Мюсюлмански братя“ и ликуващите поддръжници на извършеното от армията сваляне на президента Мохамед Морси.

Тези два съперничещи си лагера изпълниха улиците с хиляди демонстранти, откакто на 3 юли генерал Абдел Фатах ас Сиси свали от власт и постави зад решетките Морси – първия свободно избран лидер на Египет.

Отблъснати от разделението и неприети от никоя от двете страни, някои египтяни основаха движението „Третият площад“, настоявайки за среден път с цел да се избегне конфликт в най-гъсто населената арабска държава.

„Притиснати сме между две лоши възможности: армия, която избива хора без причина и нетолерантно ислямистко движение, което иска теократична държава“, казва 34-годишният инженер Тарик Исмаели, облечен в дънки и червени маратонки, на една демонстрация в неделя. „Опитваме се да наложим нов глас“, казва той.

Демонстрацията на Площада на Сфинкса в Кайро привлече около 300 либерали, лявоориентирани граждани и умерени ислямисти, ужасени от клането преди десет дни, когато силите на сигурността избиха 80 привърженици на „Мюсюлмански братя“ при сблъсъците в протестен лагер, организиран с настояване Морси да бъде върнат на власт.

Исмаели и неговите колеги използваха Фейсбук и Туитър, за да организират няколко шумни демонстрации в централната част на Кайро. Те се възприемат като като наследници на народното въстание, което сложи край на 30-годишното еднолично управление на Хосни Мубарак през 2011 г.

На техните плакати лицата на Морси и Сиси са зачеркнати с червено и се чете следното смело послание: „Да съборим всички, които ни предадоха. Не на теокрацията. Не на военната хунта. Да на гражданската държава.“

Те се надяват, че Площадът на Сфинкса ще се превърне в ядро на ново опозиционно движение, макар че броят им е много по-малък от участниците в многомесечното бдение на „Мюсюлмански братя“ и в денонощното присъствие на поддръжниците на намесата на армията на площад „Тахрир“.

„Третият площад“ привлича известно внимание, макар и най-вече онлайн.

Неговата страница във Фейсбук събира по хиляда нови „харесвания“ на ден и е пълна с вицове и карикатури, осмиващи политическите лидери – една от разликите с почтителното отношение на техните съперници.

„Те създадоха пространство, където изява получава оригиналният дух на революцията, където целите на революцията се помнят. Те поддържат въгленчето живо“, каза пред Ройтерс Адаф Суейф, египетски писател, подкрепящ кампанията.

Но засега посланието им остава извън общественото внимание просто заради броя на привържениците на двата основни противникови лагера в Египет.

Когато хората от първия протест на „Третия площад“ разбраха, че голямо шествие в подкрепа на Сиси наближава техния сборен пункт, намиращ се по пътя към площад „Тахрир“, те се разпръснаха, опасявайки се от схватки.

„Тамаруд“, групата, която организира масовите протести срещу Морси и сега подкрепя наложеното от армията временно правителство, обвинява „Третият площад“ в разцепване на египетските „революционни сили“.

„В сегашния момент „Третият площад“ разделя хората. Те живеят в миналото. Сега е време за консенсус, трябва да тръгнем напред“, казва говорителят на „Тамаруд“ Мохамед Абдул Азиз.

Демонстриращите в подкрепа на Морси, които лагеруват близо до джамия в североизточната част на Кайро, твърдят, че ще проявят търпимост към други протестни движения, доколкото и те се противопоставят на намесата на армията в политиката.

„Дори Морси да не се завърне, армията най-малкото ще трябва да се справя с два площада“, казва Абдулрахман Даур, говорител на лагера на „Мюсюлмански братя“. „Не съм против хората да се противопоставят на Морси. Просто не бива да предаваме революцията. Не бива да предаваме властта на армията.“

„Третият площад“ може и да окаже известно влияние върху „Мюсюлмански братя“ и армията, които са двете най-добре организирани институции в Египет, смятат анализаторите.

„Не мисля, че ще привлекат много последователи. Страната е прекалено поляризирана. Надмощието на едната страна означава поражение за другата“, казва Адел Абдел Гафер, експерт по Египет от Австралийския национален университет.

„Ако си срещу армията, която има монопол върху насилиетоЕ и срещу „Мюсюлмански братя“, която разполага с аргумента на религиозната легитимност, ти си практически срещу всички“, твърди Гафер.

Въпреки всичко организаторите на „Третият площад“ разчитат на силата на идеите. „През 2011 г., когато започнахме да протестираме срещу Хосни Мубарак, бяхме обругани. Те ни нарекоха лунатици и мечтатели“, казва 30-годишният Ахмед Насър. „Не става дума за бройки, става дума за кауза“, подчертава той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.