Скъпият ни Евтиногард

Иво Инджев

Някои неща, като символиката на замаскирания комунизъм, упорито не искат да си отидат от България. Актуалността на темата за лятната почивка на управляващите другари в морския резерват на властта в „Евксиноград” ми напомни, че точно преди 19 години написах първата си статия като главен редактор на в. „Демокрация” в зародилата се по този начин моя авторска всекидневна рубрика „Статия на свободата”.

Статията от 5 август 1994-та се казваше „Евтиноград” и започваше така:

„Той е символ. Кажехме ли Евксиноград, подразбирахме Партията и лично нейния пръв ръководител. И обратното- кажехме ли Партията и Нейния пръв, разбирахме.Само през лятото подразбирахме, разбира се”(Статията е част от сборника ми „Мълчанието е злото”).

Пак е лято и пак, като през онзи август след съставянето на кабинета Виденов, властта се изнася в своя резерват, където гнезди на спокойствие от народната любов.

Слънчевото бунгало, любимо на президента Първанов (за което бяхме уведомени в блудкав репортаж във в. „24 часа” с акцент върху уменията на съпругата Зорка да язди джет), този път било резервирано от програмния директор на държавата- премиерът на програмния кабинет Орешарски. Поне така твърди в. „Труд”.

Ето какво още твърди вестникът, който се е опитал да се приближи до кастата на недосегаемите (в Индия тя е най-нисшата – на милиони недосегаеми по селата в субконтинента единствената позволена работа е да чистят обществените нужници с ръце).

Но не е лесно да се приближи човек до приближените на властта у нас.Тук имаме нужда от телескоп, за да зърнем нашите недосегаеми политически звезди. Вестникарите са се опитали, но се натъкнали на организираната съпротива на охранителите в скъпия ни (като бюджетни разходи за охрана) Евтиногард.

„Няколко служби в синхрон пазят “Евксиноград”

Бетонната стена, която разделя простосмъртните от държавния елит, не е много висока и плажът на “Евксиноград” може да се види откъм баира. Катер на Гранична полиция беше акостирал вчера още от сутринта на кея на резиденцията в очакване на следобедните протести.

Рядко срещано взаимодействие на служби се наблюдава във вторник, когато бе първият ден от окупацията на правителствената резиденция “Евксиноград” във Варна. Кметът на града Иван Портних (ГЕРБ) разреши протеста за една седмица от 19 до 21 ч, но с уговорката да не се блокира магистралата.

От ранни зори различните институции започнаха проверка на периметъра в и около почивната база на властта. Катер на Гранична полиция сновеше в заливчето пред плажа на “Евксиноград”, където бе планувано да се пуснат четирима протестиращи водолази.

Полицаи от Варна пък патрулираха пеша на съседния плаж Паша дере. Униформени имаше и пред входа на резиденцията. Зад оградите коли и служители на Националната служба за охрана обхождаха периметъра интензивно. От ОДП Варна заявиха, че всички служби са в синхрон, а разработените сценарии за действие са няколко и ще бъдат прилагани в зависимост от хода на протестните действия.

Организаторите на протеста от “Обединени варненци за Варна” заявиха, че нямат намерение да препречват пътя, но все пак не могат да контролират всички хора. Единствената необхваната в плановете на службите “опасност” е появата на делтапланерист по въздух. Според органите на реда няма как да се забрани летенето, а ако планерът се приземи на територията на резиденцията, то правомощията са на НСО.

От резиденцията категорично отказаха да кажат колко и кои са почиващите в момента там. Протестиращите научили, че премиерът Пламен Орешарски е резервирал “Слънчевото бунгало” до края на седмицата, но не бяха сигурни дали той е там. Екип на “Труд” видя в предобедните часове, че на плажа на резиденцията има почиващи, сред които и малки деца, но разстоянието от което можеше да се наблюдава, не позволи да се разпознаят лица.” (в. Труд”)

От блога на Иво Инджев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.