Заплахата от Ал Каида, за чието създаване допринесоха САЩ

в. Вашингтон пост

Ако новата децентрализирана Ал Каида е такава заплаха, че 19 посолства, консулства и други дипломатически мисии на САЩ трябва да се затворят за една седмица, вината за това носи едно десетилетие неправилна американска политика.

Арабската пролет допринесе за това, тъй като създаде властови вакууми, от които се възползваха антизападно настроени джихадистки екстремисти. Но късогледият процес на вземане на решения във Вашингтон определено изигра огромна роля и макар и да се надявам, че поумняваме, имам съмнения по въпроса.

Решението на президента Обама да нареди затварянето на американски мисии в голяма част от мюсюлманския свят породи рядка двупартийна подкрепа на Капитолийския хълм, където членовете на комисиите по разузнаването на Камарата на представителите и на Сената подчертаха сериозността на заплахата. Сенаторът републиканец Саксби Чамблис я нарече „най-сериозната заплаха, която съм виждал в последните няколко години“. Конгресменът републиканец Майкъл Маккол заяви, че „решението на администрацията да затвори тези посолства всъщност беше много умно решение“.

Трудно е да се спори с предпазливостта. Същевременно обаче е трудно да се разбере до каква степен да се тревожим. Осама бин Ладен лежи във воден гроб. Организацията му, която едно време се базираше в Афганистан, е разбита. Редовно се съобщават новини за някой, представян като важен член на ръководството на Ал Каида, който е убит от ракетен удар с безпилотен самолет. Има разминаване между тези успехи и нуждата да се затворят толкова много американски мисии, като същевременно се отправя предупреждение към пътуващите, поради страх от ново нападение.

Най-съдбоносният избор и най-голямата стратегическа грешка беше да се нахлуе в Ирак. Епичната злополучна авантюра на Джордж У. Буш отклони ресурси и внимание от войната в Афганистан, което даде възможност на талибаните да се окопитят. Войната в Ирак осигури и нови точки за фокусиране на джихадисткото недоволство, например Абу Гариб, и разпали тлеещия междуверски конфликт между сунитите и шиитите.

Ал Каида пусна корени в обхванатия от хаос Ирак. Тя направи същото в потопения в беззаконие Йемен – дом на клона на Ал Каида, който е отговорен за сегашната тревога.

Първоначалната Ал Каида може и да бере душа, а оцелелите й лидери да се укриват в Афганистан или Пакистан, но терористични групи с това име полагат всички усилия да продължат борбата.

Първо Буш, а след него Обама откриха изгодата от безпилотните самолети с дистанционно управление като средства за водене на война. Обама на практика води кампания на целенасочени убийства, която опустошава редиците на различните разклонения на Ал Каида. Тази стратегия има очевидното предимство да не поставя в опасност живота на американци.

Неизбежните съпътстващи щети – смърт на цивилни, разрушаване на инфраструктура – обаче допринасят за вербуването на нови бойци на Ал Каида.

Арабската пролет създаде възможности за джихадистите из целия регион. Сега има активен клон на Ал Каида в Либия, където екстремисти нападнаха консулството на САЩ в Бенгази през 2012 г.

Нейно разклонение за кратко окупира Северно Мали преди да бъде изтласкано от френска намеса. Друг клон води борба срещу режима на Башар Асад в сирийската гражданска война.

А ако военните управници на Египет продължат действията си срещу „Мюсюлманските братя“, нищо чудно да станем свидетели на появата на някакво разклонение на Ал Каида в най-населената страна в арабския свят, което може да се установи в почти неуправляваните племенни райони на Синайския полуостров.

С някои изключения – Бахрейн, Йордания, Саудитска Арабия – администрацията на Обама се опита да подкрепи народните движения и да окаже силен натиск за демокрация. След тези усилия Обама научава, че никое добро дело не остава ненаказано. В Египет например двете страни не са съгласни почти за нищо, освен че и двете се чувстват предадени от САЩ.

Спорното за мен в политиката на Обама не е, че президентът е положил твърде много усилия да сложи край на „войната с терора“, както твърдят ястребите. Спорното за мен е, че той не се полага достатъчно усилия да изостави метафората с „войната“ като непригодна за една фундаментално идеологическа борба.

Трябва да мислим за ангажиране, не за намеса. Трябва да отделяме повече пари за упражняване на „мека сила“ и по-малко за военна сила. Трябва да осъзнаем, че останалата част от света няма непременно да се промени, за да пасне на нашите желания. А целта ни трябва да е на света да има по-малко антиамерикански настроени терористи, а не повече.

Оказва се, че Ал Каида е като локва живак. Ударете я с чук и се озовавате с 10 малки локви вместо една голяма.

Още по темата: „Ал Каида на Арабския полуостров“ е най-активният клон на терористите, смята Вашингтон

Али Халил
Франс прес

Терористичната организация „Ал Каида на Арабския полуостров“ (АКАП), която стои в основата на издаденото от Държавния департамент на САЩ предупреждение за заплахи за сигурността и на временното затваряне на 25 американски дипломатически представителства, е смятана от Вашингтон за най-активния клон от екстремистката терористична мрежа.

Създадена през януари 2009 г. при сливането на саудитския и йеменския клон на Ал Каида, АКАП е поела отговорност за серия значими атентати, както в Йемен, където е базирана, така и в чужбина. АКАП стои и зад опита да бъде взривен самолет на американските авиолинии на Коледа през 2009 г.

Пет месеца преди неуспешния опит за атентат, член на организацията се опита да убие настоящия саудитски министър на вътрешните работи принц Мохамед ибн Найеф като се взриви близо до него.

Атентаторът бе успял да се вмъкне сред антуража на принца, който по онова време играеше първостепенна роля в борбата срещу Ал Каида в своята страна.

През ноември 2010 г. АКАП пое отговорността за изпращането на колети бомби в САЩ и за взривяването на американски товарен самолет през септември същата година в Дубай.

Най-малко 25 американски посолства и консулства са затворени от неделя – мярка, наложена според американски депутати, след прехващането на разговори между членове на Ал Каида, в които е била обсъждана подготовката на широкомащабни атентати.

Деветнайсет дипломатически представителства в Близкия изток и Африка ще останат затворени до събота, съобщи в неделя Вашингтон.

Майкъл Макоул, председател на комисията по вътрешна сигурност към Камарата на представителите, отбеляза, че това е „един от най-достоверните и ясни сигнали за заплаха след 11 септември“. Евентуален атентат изглежда неизбежен, заяви той пред телевизия Си Би Ес.

„Елементите на Ал Каида са на позиция“, съобщи друг член на комисията и прибави, че САЩ го знаят, „защото получихме информация за това, че високопоставени членове на Ал Каида на Арабския полуостров подготвят грандиозен атентат“.

Членовете на АКАП се установиха в южната част на Йемен, след като претърпяха тежки загуби в Саудитска Арабия. Те се възползваха от липсата на държавност в този регион, за да укрепят редиците си.

Бившият президент на Йемен Али Абдула Салех, който сдаде властта през 2012 г. след една година протести, винаги се е изтъквал като партньор на САЩ в борбата срещу Ал Каида.

Нападенията с безпилотни самолети срещу йеменското крило на организацията се учестиха. През 2011 г. техният брой се увеличи трикратно от 18 на 53 според американския мозъчен тръст „Ню Америкън фаундейшън“.

АКАП се възползва от надигналото се народно недоволство срещу режима на Салех, за да поеме контрол над градовете в южната част на Йемен и да наложи там шериата.

Новият президент Абд Рабу Мансур Хади успя да ги отблъсне от тези райони през май 2012 г., благодарение на широкомащабна военна офанзива. Те бяха принудени да се укрият в труднодостъпните планински области.

Организацията съобщи миналия месец за смъртта на втората най-влиятелна личност в АКАП, саудитеца Саид ал Шехри, който загина при атака с безпилотен самолет.

Шехри, бивш затворник в Гуантанамо, бе подложен на програма за реабилитиране в родната си страна, но в Йемен се върна към терористичната дейност.

АКАП е ръководена от йеменеца Насър ал Уахиши, който през юли 2011 г. заяви своята лоялност към лидера на Ал Каида Айман аз Зауахири. Зауахири оглави организацията след смъртта на Осама бин Ладен, убит при рейд на американски специални части през май 2011 г. в Пакистан.

Първата акция на Ал Каида в Йемен е извършеният през 1992 г. самоубийствен атентат в град Аден срещу хотел, в който бяха отседнали американски военни. При взрива загинаха двама души.

През 2000 г. Ал Каида извърши самоубийствен атентат срещу американския военен кораб „Коул“ в аденското пристанище, при който загинаха 17 военни.

Година по-късно френският петролен танкер „Лимбург“ беше поразен от натъпкан с експлозиви катер край бреговете на Йемен. Ал Каида пое отговорността за този антентат, който отне живота на един български моряк.

Още по темата: Заплахата от Ал Каида за сигурността на западни посолства

Лидерът на Ал Каида Айман аз Зауахири е наредил на ръководителя на йеменския клон на терористичната групировка Насир ал Вухайши да извърши нападение и това е причината за затварянето на редица посолства на САЩ по света и глобално предупреждение при пътуване, пише в. „Вашингтон пост“, позовавайки се на прехванати от разузнаването електронни комуникации.

Вухайши е основател на Ал Каида на Арабския полуостров (АКАП) и е бил личен секретар на създателя на Ал Каида Осама бин Ладен. Той неотдавна бе издигнат до позицията на втория най-важен човек в йерархията на Ал Каида. Според анализатори това е знак, че Зауахири се стреми да компенсира слабостта на основната група на Ал Каида в Пакистан като работи повече с регионални клонове, отбелязва вестникът.

„Това е много тревожно, защото АКАП е най-ефективният и най-заплашителен клон (на Ал Каида). Сега лидерът на най-значимия клон получава водеща командна роля в цялата организация. От гледна точка на Зауахири няма по-добър пример на марката Ал Каида от АКАП“, заяви за „Вашингтон пост“ Брус Хофман, експерт по въпросите на тероризма и преподавател в Джорджтаунския университет.

След получената разузнавателна информация Държавният департамент удължи затварянето на 19 дипломатически мисии в Близкия изток и Северна Африка поне до събота. Информацията бе достатъчно надеждна няколко европейски страни също да затворят свои посолства в Близкия изток. Тя също така бе достатъчно надеждна републикански конгресмени, които са сред най-острите критици на президента Обама за сигурността и други въпроси да подкрепят реакцията на администрацията, пише в. „Ню Йорк таймс“ в редакционна статия.

Не е изненадващо, че някои политици се опитват да използват този случай, за да изтъкнат, че той доказва важността на набирането на информация от територията на САЩ от Агенцията за национална сигурност (АНС). В неделя водещият републиканец в сенатската комисия за разузнаването сенатор Саксби Чамблис заяви за подслушванията на АНС: „Ако нямахме тези програми, просто нямаше да можем да послушваме лошите.“

Никой не оспорва ролята на АНС при събирането на разузнавателна информация в чужбина, но дебатът се води за извършваните в САЩ прехващания на големи обеми информация за телефонните разговори на всеки американец, които са спорни от правна гледна точка и ненужно нарушават правата на американците. Заплаха от Ал Каида, без значение колко е сериозна, не трябва да отклонява вниманието от щателно разследване на шпионирането на територията на САЩ, отбелязва „Ню Йорк таймс“ в редакционната си статия.

„Белият дом предупреждава, че някои американски посолства може да останат затворени цял месец“, е заглавието на в. „Гардиън“.

Администрацията на Обама омаловажава връзката между сегашната заплаха и текущия дебат на подслушването на АНС в САЩ, отбелязва вестникът.

Информацията на тази заплаха обаче бе събрана в чужбина съгласно закона за следене и разузнаване в чужбина, а не чрез програмите за масово следене, разкрити от „Гардиън“ и „Вашингтон пост“ благодарение на разобличителя Едуард Сноудън, посочва британският вестник.

Белият дом и Държавният департамент също така се постараха да омаловажат въздействието на затварянето на посолствата в страни от Близкия изток и Африка върху ефективността на американската дипломация в региона като подчертаха, че затварянията на посолствата не трябва да се приемат като нещо безкрайно, а са временна мярка поради „свръхпредпазливост“.

Активисти за защита на лична информация разкритикуваха направените от някои политици връзки между сегашните тревоги на терористична заплаха и водения дебат за действията на АНС на територията на САЩ. Ейми Степанович, адвокат към Информационния център за защита на електронната лична информация заяви: „Изборът на АНС да оповести тези заплахи в този момент утвърждава култура на страха и на безусловно уважение към следенето в САЩ.“

Новината за сегашната терористична тревога идва в момент, когато Конгресът изглежда все по-склонен да продължи опитите си да ограничи правомощията на АНС на територията на САЩ при възобновяване на заседанията си през септември, отбелязва „Гардиън“.

„АНС получава информация за заплахи всеки ден. Човек няма как да не се запита: „Защо сега?“ Какво прави тази информация по-различна?“, добави Степанович.

„Твърде голяма част от това, което чуваме от правителството за електронното следене е или предположения, или общи недоказани твърдения. Въпросът не е дали използваните от АНС програми могат да откриват реални заплахи, а дали същите тези заплахи не биха могли да бъдат открити по не толкова вмешателски начин. Тази ситуация не успява да оправдае неконтролирания достъп на АНС до личната ни информация“, заяви Степанович.

Посолства на САЩ вече са били временно затваряни в отговор на сигнали за терористична заплаха, но рядко за толкова дълго. Четири посолства бяха затворени на първата годишнина от атентатите от 11 септември през 2002 г., шест посолства в Африка бяха затворени за три дни през юни 1999 г. и 38 посолства бяха затворени за 2 дни през декември 1998 г., отбелязва „Гардиън“.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.