Руски спортен шеф осъден за покушение

Осъденият за организиране на покушение Тихонов позира с медалите си. Снимка: Московский комсомолец

moskovski_komsomolec.gifСутринта Александър Тихонов бе в добро разположение на духа. Обкръжен от всички страни от журналисти, президентът на руската федерация по биатлон ги поздрави с победата на Сочи в борбата за домакинство на зимната олимпиада през 2014 г. В сградата на областния съд той влезе спокоен, преметнал сако през ръка и разказвайки какви перспективи се откриват пред руския спорт.

По олимпийската тема Тихонов се изказа и в последните си думи пред съда. Речта му се оказа леко мелодраматична. „Аз съм вече на 60 години. Преживял съм не един физически и психологически проблем. Горях, потъвах, бих се с голи ръце с мечка, а полярен вълк висеше на ръката ми. Изпитал съм всичко в този живот”, сподели подсъдимият, след което рязко смени темата. Според него още преди два месеца е трябвало да бъде подложен на операция. Дори предложи на съдията да му погледне крака – както много спортисти, Тихонов страда от тромбофлебит. След което дойде обобщаващото: „Не се смятам за виновен. Не искам повече да засягам тази тема, ще я забравя като кошмарен сън. Мисля, че съдът ще вземе справедливо решение”.

След като 3-годишната присъда беше обявена, Тихонов беше амнистиран по случай 55-годишнината от Великата отечествена война и заяви, че вече мисли за оолимпиадата в Сочи. Снимка: Московский комсомолец

Съдът обаче призна вината на Александър Тихонов за опита за убийство на губернатора на Кемеровска област Аман Тулеев. Както бе установено, в началото на 2000 г. шефът на групировката МИКОМ Михаил Живило (живеещ сега във Франция) опитва да си върне загубеното влияние в Кузбас, като за целта решава да убие губернатора. С предложение за съдействие в подготовката на покушението Живило се обръща към стария си познат Александър Тихонов. Последният предлага да бъде привлечен по-малкия му брат Виктор (който вече изтърпя четиригодишно наказание за съучастие) и им организира среща в офиса на МИКОМ. Чрез посредника Сергей Никаноров бързо се намира кандидат за килър – Владимир Харченко, на когото е платено авансово – 179 000 долара. Само че господата Никаноров и Харченко се изплашили, че могат да ги убият като притежатели на важна информация и информирали федералното бюро за готвеното покушение. Делото срещу двамата бе прекратено заради самопризнанията им.

В основата на обвиненията срещу Александър Тихонов бяха показанията на брат му Виктор, които той направи още през август 2000 г. веднага след ареста. В тях той подробно разказва за ролята на олимпийския шампион в несъстоялото се покушение. В интерес на истината в хода на делото Виктор каза, че все пак убийство не е имало, а това е само „неудачна афера”. Към тази версия се придържаше и подсъдимият. Съдът обаче прецени, че изявлението на Виктор е направено с цел да помогне на брат му да се отърве от отговорност. Сериозни улики срещу бившия спортист бяха фонограмите от телефонните разговори с брат му относно покушението, показанията на посредника Никаноров и на несъстоялия се килър Харченко.

Съдът преквалифицира действията на Александър Тихонов от обвинения в покушение срещу живота на държавен служител просто в подготовка на убийство. В хода на делото не бе установено дали Тихонов е съпричастен към конфликта между МИКОМ и администрацията на Кемеровската област. Като смекчаващи вината му обстоятелства съдът призна следното: това е първото му престъпление, ходатайството на различни спортни федерации, многочислените правителствени награди (ордени „Червена звезда”, „Червено знаме на труда” и „Ленин”), спортни заслуги, а и фактът, че реална вреда на Тулеев не е нанесена. Съдът прецени, че заради това може да наложи наказание под минимума – три години лишаване от свобода. Но и този срок не бе спазен заради амнистия по случай 55-ата годишнина от победата във Великата отечествена война.

След огласяването на присъдата Александър Тихонов призна, че се „надявал на по-добра”. „Не смятам да се оправдавам и да заявявам отново, че съм невинен. За свидетели бяха повикани хора, две трети от чийто живот е минал по затворите. Ако нашето общество се опира на такива хора, то това за мен е обидно. На Аман Гумирович искам да пожелая крепко здраве. Дай Боже срещу него никога да няма покушение и той да бъде губернатор още дълги години”, заяви осъденият. По собствените му думи най-близките му планове са свързани с подготовката на олимпийските игри в Сочи през 2014 г. Напускайки сградата, Тихонов добави: „Любимият град вече може да спи спокойно”. По думите на адвокатите му все още не се знае дали присъдата ще бъде обжалвана. Няма яснота и дали обвинението ще иска преразглеждане. Прокурорът Василий Мусаткин обаче вече отправи искане до следствието да разгледа въпроса за екстрадицията в Русия на предполагаемия поръчител на убийството на Аман Тулеев – бизнесменът Михаил Живило.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.