Съмнително правосъдие в процеса за предполагаемия преврат „Ергенекон“

След пет години, 275 обвиняеми и 40 хиляди правни документи делото маратон срещу предполагаемата тайна турска терористична организация Ергенекон най-накрая приключи в понеделник.

Сред обвинените за планиране на преврат срещу демократично избраното правителство на премиера Реджеп Тайип Ердоган имаше висши военни като бившия началник на генералния щаб Илкер Башбуг, но също така учени и журналисти.

Съдът оправда 21 от обвиняемите. Но Башбуг, който твърди, че е невинен, както и много други, получиха присъди доживотен затвор.

Поддръжниците на правителството смятат „делото на века“ в съда в Силиври, предградие на Истанбул, за позакъсняло уреждане на сметките с т.нар. „дълбока държава“ – зловеща държава в държавата, състояща се от антидемократични сили от армията и различни организации.

Армията, която се смята за главен пазител на светската политическа система, създадена от основателя на съвременната Турска република Мустафа Кемал Ататюрк, е извършила няколко военни преврата от 1960 година.

Ердоган за десетте си години на власт сериозно намали силата на армията. Т. нар. процес Ергенекон – името, с което прокурорите твърдят, че групата се е назовала и с което се нарича митичната тюркска родина в Централна Азия, отслаби армията още повече.

Консервативното ислямистко правителство в Анкара показа колко чувствително е по военните въпроси по време на последните промени в Египет. Ердоган бе един от най-големите критици на подкрепеното от армията сваляне от власт на бившия президент Мохамед Морси от движението Мюсюлмански братя.

Ердоган осъди ЕС и САЩ заради това, че не окачествиха действията срещу демократично избраното правителство като военен преврат.

Критиците в Турция обвиняват правителството в Анкара в това, че използва делото Ергенекон, чиито корени стигат до откриването на ръчна граната в къща в Истанбул през 2007 година, за да преследва политическите си опоненти.

Правителството твърди, че членовете на Ергенекон са планирали да извършат серия от нападения, за да вкарат страната в хаос, позволявайки на армията да обяви извънредно положение и да бъде свалено правителството на Ердоган.

Докато процесът бавно напредваше, все повече и повече заподозрени бяха обвинени в конспирация в различни степени, в опит за отслабване или за сваляне на правителството. Намесени бяха военни, учени, бизнесмени, журналисти и представители на опозицията.

Докато правителството казваше на критиците да зачитат независимостта на правосъдието, независимите наблюдатели критикуваха съмнителните доказателства и отбелязаха многото противоречия в процеса.

Преди да приключи процесът в. „Джумхуриет“ предрече, че съдът ще издаде присъди, които са били определени още в началото.

Демократично избраното правителство на Ердоган показа малко търпение към критиците си с твърдата си позиция при общонародните протести, започнали през май, което доведе до международни критики.

В събота полицията в Истанбул отново използва сълзотворен газ, водни оръдия и гумени куршуми срещу демонстранти, протестиращи на пълния с туристи търговски булевард Истиклял. На видеоматериали в Ю Тюб се вижда как турски младежи и управители на ресторанти са арестувани произволно.

Съмнително е, че Ердоган ще направи някакви отстъпки пред опонентите си. Съвсем наскоро той окачестви демонстрантите в страната си като „жалки гризачи“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.