И бизнесимперията на Берлускони залязва

Ройтерс

Берлускони с водещи от неговите телевизии. Снимка: от тв екрана

Потвърждаването на осъдителната присъда за данъчни измами на бившия италиански премиер Силвио Берлускони стана още един проблем за неговата бизнес империя на стойност 6,6 милиарда долара, която вече се бори с дълбока рецесия, и изостря въпроса за бъдещото ръководство на конгломерата.

Присъдата е предпоставка за залеза на близо 20-годишната доминация на 76-годишния Берлускони на италианската политическа сцена, а с нея – и на влиянието, което той би могъл да оказва в полза на бизнес интересите си, простиращи се от медийния концерн Mediaset и издателство Mondadori до футболния клуб Милан.

„Истината е, че това (присъдата – бел. ред.) е нова стъпка към края на политическия живот на Берлускони“, отбелязва анализаторът на Bernstein Клаудио Аспези.

„За него ще бъде все по-трудно да управлява и следователно това означава, че политическата закрила, която можеше да осигурява на Mediaset през последните години, е осъдена да залезе“, посочва той.

Берлускони бе премиер четири пъти, а семейството му контролира Mediaset и Mondadori чрез холдинга Fininvest, който не е листван на борсата. Той отдавна отхвърля твърденията, че използва политическото си влияние в интерес на бизнеса си.

Според информирани източници участието му във Fininvest вече не е толкова голямо, колкото бе по-рано, а бизнес успехите са по-малко свързани с политиката в сравнение с 80-те години, когато разширяването на концерна от строителство до телевизия не би било възможно без благословията на правителството.

„Берлускони стои на разстояние от компанията. Разбира се, той взема решения като акционер“, посочи информиран източник.

И все пак, макар медийните активи на Берлускони да подпомогнаха политическата му кариера повече от всичко друго, има сигнали, че инвеститорите са по-благосклонни към компаниите му, когато той е в центъра на правителството.

Mediaset, която получава над 60 % от парите за телевизионна реклама в Италия, властваше на пазара през годините на доминация на Берлускони и миналата година акциите й поскъпнаха със 130 %, отчасти благодарение на връщането му на власт, след като партията му се присъедини към левоцентристкото коалиционно правителство.

Малък шанс за продажба

Италия е затънала в двугодишна рецесия и бизнес интересите на Берлускони, които включват и испанската медийна компания Mediaset Espana и компанията за управление на активи Mediolanum, имат нужда от всяка възможна помощ.

Fininvest, която отчете приходи от 5,1 млрд. евро през 2012 година, в миналото изплати дивиденти на стойност около 150-200 милиона евро, финансиращи разточителния начин на живот на петте деца на Берлускони, които често попадат в клюкарските списания на собствената им компания Mondadori.

Сега обаче Mondadori и Mediaset, управлявани съответно от двамата най-възрастни наследници на фамилията Марина и Пиер Силвио, се борят да се задържат на гребена на технологичните промени в медийния сектор, които обаче увеличават вредите, нанесени от слабия рекламен пазар на фона на рецесията в Италия.

Mediaset бе принудена да поеме курс към съкращаване на разходите, след като за 2012 година отчете първата в историята си годишна нетна загуба, а Mondadori направи рисковани промени в ръководството през февруари, опитвайки се да се върне към рентабилността.

Говори се, че Берлускони не участва във всекидневните решения, вземани във Fininvest, въпреки че според слуховете миналата седмица се е срещнал с Марина, Пиер Силвио и другите мениджъри на бизнес империята си във вилата си в Аркоре, край Милано, която има 145 стаи.

Медийният блясък и политическите сътресения, вихрещи се около семейството заради правните проблеми на Берлускони за наследниците му обаче са болезнено разсейване, тъй като те управляват Mediaset и Mondadori ден за ден, според информиран източник.

Спекулира се, че председателката на управителния съвет на Fininvest Марина Берлускони може да поеме по политическия път на баща си, което евентуално би я извело от света на бизнеса, въпреки че тя отрича подобни слухове.

Докато правните проблеми на Берлускони се трупат, зачестяват спекулациите, че той може да се изкуши да продаде Mediaset или да потърси съюзници, за да се пребори със съмненията за конфликт на интереси, които помрачиха кариерата му.

Fininvest ще се изправи пред друго изпитание по-късно този месец, когато се очаква върховният съд на Италия да се произнесе по дело, което може да принуди компанията да плати над 500 милиона евро обезщетение за вреди от придобиването на Mondadori от CIR преди две десетилетия.

Евентуално поражение би било особено горчив хап за Fininvest, тъй като би означавало победа за традиционния бизнес конкурент Карло де Бенедети, който притежава CIR.

„Ако цената е справедлива, той би могъл да продава, но според мен е трудно да се повярва, че ще продаде собственото си творение. Според мен вероятността е 25-30 процента“, посочва Роберто Лотици от банковата група Ifigest.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.