Сърбите искат лидер, а Вучич повтаря грешките на Тадич

Кой е победителят в реконструкцията на правителството? Тя още продължава, не се знае кой ще наследи сменените министри, директори и т.н., борбата за титлата герой на промените в правителството се води всекидневно по първите страници на вестниците, но изходът от състезанието е все по-ясен.

Мнозина мислят, че победителят е премиерът Ивица Дачич. Те смятат, че той е проявил решителност. Постави първия вицепремиер Александър Вучич пред свършен факт, реши да изхвърли лидера на Обединени региони на Сърбия Младжан Динкич дори на цената на падане на правителството и нови избори. С това прекъсна агонията, в която реконструкцията изпадна още в началото, преди повече от четири месеца. Социалистическата партия на Сърбия СПС сег а има рейтинг към 11 -12 процента, казват изследователите.

Дачич прецени, че изхвърлянето от правителството на Динкич, един от най-необичаните политици, ще му даде достатъчно, за да може без страх да си позволи предсрочни избори и убедително да спечели второто място на тях. За това решение естествено му помогна и фактът, че по-големият партньор Сръбската прогресивна партия, СПП трудно ще се реши на нови избори по причини, за които шепне на глас цялото общество. И сметките му излязоха верни. Дръпна синджира и стана премиер след година живот в сянката на Вучич. През това време Вучич, като че ли умишлено, прави грешка след грешка.

Като че ли иска колкото може по-скоро да изхарчи и унищожи бързо спечелената си популярност след арестуването на Мирослав Мишкович. Правеше всичко, което не бива да прави, старае се да включи всички грешки на бившия президент Борис Тадич в политическото си поведение.

Бърка се във всичко. Поема отговорност за всичко. Опитва се да превърне работата си в риалити, за да станат зрителите свидетели на факта, че се жертва, че му е трудно, че работи по 15 часа на ден, а на преговорите в Брюксел спи на пода в помещение, до което го отвеждат по тъмни коридори. С всички сили се опитва да придобие съчувствието на избирателите.

Винаги когато трябва да направи това, което искат гражданите – да вземе решение, той се крие зад неясни лица, които още живеят в 90-те години и са архивирани в председателството на Сръбската прогресивна партия. Отива при тях на поклонение. С тях се договаря за афлатоксина, за брюкселското споразумение, за реконструкцията на правителството. Тях убеждава и моли.

Гражданите гласуваха на Вучич голямо доверие, защото се реши да направи това, което никой преди него не смееше – да арестува най-могъщия олигарх и да отреже косовското въже около врата на Сърбия. Той обаче с всички сили се старае да покаже, че не е готов да взима решения, да изхвърли баласта, и за всеки ход трябва да пита своята галерия от мрачни лица.

Гражданите на Сърбия искат демокрация, искат приличен човек, но и такъв, който може да удари по масата, който смее да каже истината и да вземе решение, което ги освобождава от тежестите, с които живеят прекалено дълго и от които плачат да бъдат освободени.

Гражданите искат лидер. Не ги интересува дали на лидера му е тежко и дали страда, докато сменя някого, който дори не е заслужил да бъде нещо. Гражданите са доста обременени от факта, че на тях им е тежко и нямат вече съчувствие към никого. Искат визия, решителност, смелост, а не превземки и отлагане на решенията нито за петък, нито за понеделник.

Дачич усети това. Ако и Вучич не го разбере бързо, язък му за рейтинга. Милошевич имаше рейтинг. Воислав Кощуница също. Тадич проигра своя, като обясняваше проблемите, вместо да ги решава. Рейтингът е сапунен мехур. Ще сгреши всеки, който си помисли, че може дълго да лети на него.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.