Четири горещи месеца за кабинета Самарас до края на годината

„От август направо зима..“, казват, шегувайки се министрите от кабинета Самарас, за да се утешат през ваканционния месец, който тази година няма да дойде за тях.

Облаците вече започнаха да се сгъстяват над двупартийното коалиционно правителство, а „гадателите“ предричат бури от септември, когато мнозина се опасяват, че на изпитание ще бъде поставено не само правителствената, но и социалната кохезия в страната.

Високопоставени правителствени служители вече говорят за предстоящи горещи четири месеца до края на годината, като прогнозират, че ако залогът през септември е труден, следващият залог през декември ще е още по-взискателен, най-вече що се отнася до т. нар. схема за мобилност в държавния сектор.

На всичко отгоре, макар и да уверяват шумно, че няма да има повече мерки за икономии, те признават, че реализацията на сегашните мерки, които вече бяха гласувани, стига, за да натовари драматично социалния климат.

В момента обаче времето тече и правителството разполага с малко повече от месец, за да изпълни всички изисквания, които е гласувало, и да успее да получи „нещо отгоре“ през следващото изключително трудно, както по всичко личи, оценяване на икономиката на страната през есента от страна на международните кредитори, за да може Гърция да получи следващите траншове от спасителните заеми.

Наскоро изречената сентенция от премиера Самарас пред министерския съвет – „ако през август не се справим, сме загинали“, е показателна за агонията, която цари в кабинета.

В стремежа си да не остави никакво поле за отпускане на своите министри самият Самарас обяви, че ще почива само една седмица. Това ще стане, след като той се завърне от визитата си в САЩ ще почива от 12 до 18 август . На 19 август всички трябва да са в кабинетите си – министри, зам. -министри, секретари, депутати.

Премиерът е непоколебим и смята, че правителството трябва да продължи да работи в условия на „извънредна ситуация“. Конкретното послание на Самарас е адресирано до всички от неговия кабинет, а не само до онези, върху които основно пада отговорността за реализация на исканите от Атина реформи.

Без всякакво съмнение, за министъра на административната реформа предстои да реализира втората вълна от т. нар. схема на мобилност в държавния сектор, предвиждаща пренасочване, а след това и уволнения на хиляди служители до края на годината.

Своята „лепта“ за намирането на 8200 работещи, които трябва да бъдат поставени на разположение и включени в „схемата за мобилност“ до края на септември, са длъжни приоритетно да дадат министрите на вътрешните работи, на образованието и здравеопазването, а на един по-следващ етап и министрите на труда, транспорта и обществения ред, отбраната, културата и финансите. Много малък е броят на служителите, които трябва да посочат за включване в тази схема останалите министерства.

Тежко ще е това лято и за министъра на развитието Костис Хадзидакис, на когото се пада отговорната задача да реализира приватизационната програма на правителството, в това число и плана на кабинета за преструктуриране на оръжейните компании ЕАС и ЕЛВО и мината ЛАРКО. Решенията за тях трябва да бъдат взети този месец, а изпълнението им да бъде осъществено до края на 2013 г.

„През есента ще бъдем готови със „схемата за мобилност“. Проблемът е откъде ще вземем следващата вълна от 12 хиляди държавни служители, които ще трябва да бъдат намерени до декември, за да бъдат включени в тази схема“, казва пред в. „Катимерини“ високопоставен правителствен служител.

Експериментът занапред става още по-труден, като се има предвид колко трудно ще бъде финализирана първата вълна от съкращения в държавния сектор.

Същият правителствен служител е на мнение, че сегашните държавни структури са с изчерпани възможности още с първата вълна от редуцирането на персонала и че след намирането на още 8200 чиновници ще е изключително трудно да бъдат намерени следващите, тъй като в останалите сектори, с изключение на самоуправлението, здравеопазването и образованието, откъдето ще дойде основната вълна от 8200 души, повече няма откъде да „се реже“.

Въпросният източник мрачно прогнозира, ча ако занапред липсва „реформаторски ентусиазъм“, какъвто за момента няма, ще бъде невъзможно да бъде изпълнена поставената цел, тъй като за нейната реализация се изисква радикално преструктуриране на държавата чрез допълнителни сливания и закривания на нейни поделения.

Това обаче не може да стане без взаимодействието не само на министрите, но и на цялата административна пирамида в държавата и със сигурност не може да бъде направено за четири месеца!

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.