Подслушването – непредвидено затруднение пред Меркел по пътя към победата

Меркел като Терминатор на корицата на „Ню Стейтсмън“

Водата от наводненията се отдръпна и немците се върнаха към ритуалите на лятото. Канцлерът Ангела Меркел направи годишното си поклонение на Вагнеровия фестивал в Байройт, облечена в нов син тоалет, след като две години се появяваше с една и съща дреха. Избирателите, които могат, се насочват към плажа.

Горещият етап от кампанията за парламентарните избори на 22 септември предстои. Тя ще започне на 1 септември, когато Меркел и нейният опонент Пеер Щайнбрюк ще имат само един телевизионен дебат.

За Меркел тази сезонна апатия е случайна заради нейното съвпадение с една полемика, която никой не предвиждаше преди година. Разкритията на Едуард Сноудън за глобалния шпионаж от американските и британските тайни служби разтърси най-много не коя да е страна, а най-големият им съюзник Германия.

Подробностите за англо-американското подслушване на германски граждани остават неясни и смущаващи, но мнозина немци вече възприеха практиката на „безсмислен описателен разговор“, когато вътрешният министър на Германия Ханс-Петер Фридрих се оплака тази седмица, че „хиляди американци са седнали да четат нашите имейли и да подслушват нашите телефонни разговори“.

Спомените за Гестапо и Щази, източногерманските тайни служби, са направили немците чувствителни към нарушенията на личното им пространство. Най-опасното за Меркел е това, че 79 на сто от гражданите на Германия са уверени, че тяхното правителство знае за това слухтене, сочи анкета от юли.

Канцлерът поддържа тезата, че ще изчака обясненията на американците и че „германският закон трябва да се прилага на германска земя“.

Опозицията – левоцентристките социалдемократи (СДП), Зелените и бившите комунисти от Левите – се опитват да я държат в отбранителна позиция. Те пекоха на бавен огън началника на нейната канцелария Роналд Пофала по време на явяването му пред парламентарна комисия през юли и разполагат с още две възможности да сторят същото. Ако излязат наяве нови разкрития, Пофала може би ще трябва да се прости с поста си.

Вътрешният министър Фридрих също е под натиск. Той вече ходи във Вашингтон да узнае подробности, но се върна без нищо удовлетворяващо.

Това е неочакван обрат в едни избори, които иначе започваха да изглеждат с предизвестен край, тъй като отслабването на кризата на еврото и преходът на Германия към зелена енергия са прекалено сложни теми, за да развълнуват избирателите.

Но даже шпионирането може да не успее да промени тенденцията. Десноцентристкият лагер на Меркел, съставен от нейния Християндемократически съюз (ХДС) и сестринската му баварска партия Християнсоциален съюз (ХСС), остава лидер с голяма преднина. [Според анкета на „Форса“ от 24 юли ХДС/ХСС има около 41 на сто, а СДП и Зелените – по около 22 и 12 пункта]

Ако германските избиратели гласуваха пряко за канцлер, Меркел би победила Щайнбрюк с голяма разлика – цели 62 на сто от анкетираните казват, че предпочитат нея. Но от значение е кои партии могат политически и аритметически да съставят мнозинство в парламента.

Меркел обяви като цел запазването на управляващата коалиция със Свободната демократическа партия (СвДП), макар че тази партия е капризен партньор. Това е възможно, ако СвДП премине петпроцентната бариера за влизане в парламента.

Предпочитаният от Щайнбрюк партньор са Зелените, но тази комбинация вероятно няма да постигне мнозинство. Тристранно обвързване с Левите е математически възможно, но в левоцентристките среди тази партия е смятана за ексцентрична и заразена от източногерманските си корени.

Затова двата най-вероятни изхода са коалиция между лагера на Меркел и една от левоцентристките партии, главно по-малко идеологизираната СДП. Меркел вече е управлявала със СДП през първия си мандат доста успешно и не би възразила да го направи отново. Като единствен канцлер, успял да управлява при две различни коалиции, тя не робува на идеологии и през цялата година пускаше леко леви балони по теми от минималната работна заплата до повишаване на майчинските помощи и въздържане от повишаване на наемите.

Правителство на ХДС и СДП фактически е нещо, което 52 на сто от избирателите в Германия желаят. Шейсет и девет процента казват, че вече не могат да направят разлика между двете партии.

За Щайнбрюк това е вбесяващо. След като миналата есен бе скалъпена неговата кандидатура за канцлер той все оплесква нещата. На нож е с председателя на СДП Зигмар Габриел.

Другите важни фигури в кампанията са скучни агитатори. При поредния провал, на 29 юли Матиас Плацек, популярният премиер на провинция Бранденбург и бивш председател на СДП, каза, че по-късно този месец ще се оттегли, защото е прекалено болен, за да продължи след получения инсулт през юни.

В политическо отношение никой от изходите не предизвиква ентусиазъм, като те варират между „големи и малки бедствия“, казва Михаел Хютер от кьолнския Институт за икономически изследвания.

Сред малките би била идеята на СДП да вдигне пенсиите на някои хора за сметка на по-малък растеж и по-малко работни места. Голяма беда биха били стремежите на СДП и Зелените да повишат подоходните данъци и да въведат нови данъци върху богатство, което би възпряло инвестициите. Що се отнася до кризата в еврозоната, различията между правителство на Меркел или на Щайнбрюк биха били малки, като СДП има леко по-благосклонна позиция относно бюджетните икономии в другите страни от еврозоната.

Тъй като коалиционната математика дава близки резултати и при наличието на близо два месеца за нови предполагаеми разкрития за шпионажа, надпреварата остава изненадващо с отворен край.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.