Казаци отново размахват нагайки в Русия

Казаци патрулират в Москва. Снимка: от тв екрана

През последните пет години, докато останалите тийнейджъри на неговата възраст са прекарвали свободното си време в мола или в киното, Тимофей Шевченко е изживявал живота на своите предци войни от 19-и век. В почивните си дни, широкоплещестият 23-годишен младеж марширува с десетки други младежи по главния булевард на Краснодар в традиционната казашка униформа от дълги бричове за езда, кавалерийски ботуши и вълнени „астрахански“ шапки, като описват осморки във въздуха със сабите си.

Той прекарва лятото си в провинцията, като практикува стила на яздене без седло на предците си и ходи на стрелкови излети, където е научил да използва оръжия от снайперски пушки до модерни автомати Калашников. „Сърцето ми, душата ми, всичко ме тегли към това“, казва Шевченко за казашките си корени пред „Файненшъл таймс“. А сега, благодарение на губернатора на Краснодар и стремежа към по-добра сигурност преди Зимните олимпийски игри в Сочи догодина, това е и постоянната му работа.

Получили романтична слава от творчеството на писатели като Александър Пушкин, отново стават военнослужещи в Краснодар, проспериращият южен регион в съседство с размирния руски Кавказ. Възраждането им съвпада с възход на руския национализъм и ксенофобия, на фона на нарастваща миграцията от съседните мюсюлмански републики.

Миналата година губернаторът на Краснодарския край Александър Ткачов, самият той наследник на казаците, назначи 1000 други казаци на правителствена служба със задачата да патрулират градовете в региона за нелегални имигранти, хулигани и пияници. Казаците са само част от всички полицейски сили на Краснодар, но докато регионът се подготвя за Зимните олимпийски игри догодина, те играят все по-видима роля и помагат на претрупаните от работа полицаи. Управата на Краснодар е заделила 650 милиона рубли (около 20 милиона долара) от годишния си бюджет тази година за казашката програма.

Това е по-малко от 1 процент от общия бюджет, но е 65 пъти повече от предвиденото за детските градини в региона. Парите се харчат за обучение и заплати за казаците, които се изпращат на улиците с местен полицай след 72-часово обучение, медицински и психологически преглед. Въпреки че нямат право да арестуват хора, на тях им е позволено да носят две оръжия: въздушен пистолет и аналога му от 19-и век, нагайка (къс камшик).

„Човек трябва да се защитава“, казва Константин Перенижко, заместник-атаман, или заместник-ръководител, на казаците в региона. Казаците патрулират по улиците на Краснодар във военни униформи от 19-и век, препращащи към дните на Имперска Русия, когато казаците са били на военна служба при царя и са получавали заплати. „За да дадем на нашите деца възможността да посещават „казашки“ училища, където да могат да практикуват казашки спортове и да научат казашката култура, се нуждаем от пари. Така че в модерните времена ние трябва да живеем така, както са живеели предците ни и да искаме средства от правителството“, казва Перенижко.

Възраждането на казаците в Русия настъпва в момент, когато Владимир Путин, през третия си президентски мандат, връща страната към консервативните ценности, а националистическата реторика нараства. В Краснодарския край – единствения, в който на казашките патрули се плаща от правителството – ситуацията е особено изострена заради нарастващото напрежение между етническите руснаци в региона и мигрантите от съседния кавказки регион. С началото на строителните работи за Олимпийските игри Краснодар привлича работници от републиките Дагестан, Ингушетия, Узбекистан и Таджикистан.

Над 700 хиляди мигранти се стекоха в региона с население 5,2 милиона души миналата година, цифра, която се очаква да нарасне с 25 на сто през 2013 г. според федералната имиграционна служба. Местните жители се опасяват, че новодошлите ще откраднат работните им места. Избухнаха яростни сблъсъци с имигрантите. „Кубанските казаци се появиха, защото властите нямат силата да опазват реда и особено да се борят с миграцията от Кавказ“, казва Алексей Малашенко, експерт по Кавказ от мозъчния тръст Московски център Карнеги. „Има два варианта: или те (казаците) ще стабилизират ситуацията, или ще я разклатят“.

Бившият фабричен работник Юрий Соловьов, със златни зъби, патрулира в центъра на Краснодар, недалеч от главния площад на града, където виси голям плакат „Слава на казаците!“ Той е казак по брак, а не по наследство. „Трябва да си казак в душата си“. Соловьов казва, че местното население смята казаците за нещо като нов морален арбитър. „Хората започват да се обръщат към казаците, а не към полицията. Почват да имат повече вяра в нас, отколкото в тях“, казва той. Това отчасти е резултат от корупцията в полицията. „Сега има много хора идващи от други страни, от други региони. Това е лошо“, добавя той.

Хюсеин, строителен работник от Узбекистан, който се труди по проектите за изграждане на олимпийските съоръжения в Сочи казва, че той и познатите му работници мигранти са имали сблъсъци с местни казашки групировки. „Те са агресивни. Винаги искат документите ни“, казва той. Хюсеин обаче отбеляза, че властта им е ограничена. „Знаем, че нямат правото да ни арестуват или задържат без полицейски надзор“.

Докато някои смятат, че казашките патрули могат да спрат след олимпийските игри или след като губернаторът на Краснодар напусне поста, други, като Перенижко смятат, че казашката култура – с нейния акцент на руски национализъм – може да помогне за запълването на идеологическия вакуум в Русия в постсъветския период. „Докато руският народ работеше, за да спаси културите на други републики в съветския период, руснаците загубиха собствената си култура“, казва Перенижко, койтотвърди, че съвременната руска поп-култура е „евтина имитация“ на тенденции, станали популярни на Запад.

„Ако правителството не ни окаже помощ с този проблем в близкото бъдеще, руската култура може да бъде загубена завинаги“. Това послание е възприето от членовете на младото казашко поколение, като Шевченко, който е изпълнил страницата си в социална мрежа със снимки на казашки ловни излети, конни демонстрации и паради, а телефонът му звъни с казашка народна песен. „В Америка има каубои. Тук имаме казаци“, усмихва се той.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.