Само наивници вярват, че бюджетът „Дянков” е изпълним. И президентът

Росен Плевнелиев. Снимка: Булфото

Бюджетът „Дянков”, върху чиято актуализация президентът Плевнелиев наложи вето, предвижда икономически растеж през 2013 г. от 1,9%. Международният валутен фонд предвижда за България 1,2%, Европейската комисия предвижда общо за ЕС 1,4%.
Министерство на финансите сега, с актуализацията на бюджета, предвижда 1% растеж.

Реалността може да се окаже още по-изненадваща, като растежът слезе под 1%. Има всички данни за това. До средата на годината растежът е 0,4%. До средата на годината приходите в бюджета са 46,5%. А обикновено от началото на годината до май се плащат данъци от фирми и физически лица, които правят дела на приходите по-голям в първото полугодие.

Икономиката е почти спряла, това признават и синдикати, и Българска стопанска камара. Това показват и данните за спадналата консумация на ток за фирмите, спадналите приходи от акцизи за горива. Потреблението е свито, а приходите от ДДС в хазната намаляват още повече от изборите насам (спадът е с 16,5% само за юни). При създадената политическа нестабилност, фирмите се възползват от слабостта на властта и се ослушват за данъци. Сивата икономика набъбва.

И в такава ситуация да твърдиш, че няма нужда от актуализация на бюджета и че той е изпълним, трябва да си голям наивник, освен ако не си демагог.
Протестиращите лансираха популярната народна хипотеза, че правителството емитира 1 милиард лева дълг, за да го открадне. Подкрепа на площадните разбирачи на бюджета оказа президентът Плевнелиев, който наложи вето, което нарече частично. И в мотивите си за ветото той казва, че не се знае за какво ще се изразходва дългът. Така Плевнелиев напълно подкрепи лозунгите на площада. А изказването му, че трябва „да има по-голяма амбиция по приходната част” и „да се даде малко повече шанс на приходната агенция да събере повече” е трогателно със своята наивност.

Наистина, противниците на актуализацията на бюджета на наивни ли се правят или не разбират какво се случва и в каква задънена улица е влязла държавата след компетентните бюджети на Дянков и ГЕРБ? Та Дянков още на първата година прекрои драстично собствения си бюджет (в средата на 2010 г.), намали приходите с 1,9 млрд., увеличи разходите с 900 млн. и промени дефицита от 0,7% на 3,9%. Бюджетът му за 2010 г. се провали светкавично – само за 3 месеца зейна дупка от 1,7 млрд. През април-май същата година Дянков заяви неколкократно, че кризата е свършила, с което си спечели вълна от подигравки. Както и да е, ефектът „Дянков” остави трайни последствия за икономиката.

Политиката на прекалени рестрикции беше отчетена като най-голямата грешка в управлението на ГЕРБ от Борисов, Цветанов, министърката отличничка Лили Павлова и еврокомисарката Кристалина Георгиева.
Сега откъм ГЕРБ и отличника президент се чува, че „край, държавата пропада”, защото БСП тръгнали да харчат и да взимат заеми.

В e-vestnik от 2 години пишем, че икономиката дотам го закъсва, че държавата влиза в положението на Гърция да взима заеми отвън, за да плаща заплати и пенсии. Е, това вече е факт. Приходи няма, не могат да покрият разходите. Как може да се изпълни бюджетът на Дянков? Простият отговор е – не може. Затова президентското вето е политическо, чиято цел единствено е да налее масло в огъня на протестите и да подсили лозунгите, че „тия искат да откраднат един милиард”.

От това нищо добро за държавата няма да излезе. Цялото отношение към такъв въпрос като бюджета от страна на президент, медии, политици, е пагубно. Попарата ще я сърбат всички, а политиците демагози ще сочат виновни.
Всъщност, като се обърне колата, то е все едно кой е виновен. От всичко, което се случва, може да се направи съвсем обосновано предположение, че от България държава не става.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.