Пшеница, СОД, или колко много комунисти се имат за десни

Сърдити зърнопроизводители се срещнаха с премиера Орешарски заради положението на пазара. Реколтата била много добра, много качествено жито, голям добив, обаче цената паднала много. Преди година била 450 лв. на тон, а сега е 250 лв. на тон – което е нещо нормално при свободен пазар и големи добиви.

Е, сега какво трябва да направи премиерът? Ще им плати по-рано помощите, които идват от ЕС, но за цените какво? Да издаде постановление за повишаване на цените на тон пшеница? Както беше при комунизма?

Ами средният българин, който пък иска от правителството да не се вдига цената на хляба?
Малките зърнопроизводители с по 100 декара щели да фалират, изплакват репортерки в телевизора. Ами кой каза, че държавата трябва да ги спасява от фалит? Зърнопроизводството по света се прави с големи масиви, а не от малки ниви. Малките и по света фалират. Който има 100 декара да се преквалифицира на нещо друго – екологично земеделие, да сее лимец и др., защо държавата трябва да го крепи?

По същото време МВР реши да закрие СОД. СОД-МВР е абсурд, който не съществува никъде в Европа. Полицията, която се издържа от данъците ни, да взима още веднъж пари като търговска фирма, за да ни пази, което й е задължение по принцип. Така веднъж й плащаш от заплатата си, после я наемаш и като фирма пак за същото. И МВР като фирма се конкурира с десетки частни фирми.

Веднага интернет се изпълни със справедлив гняв как гадното комунистическо правителство спряло много успешен бизнес на държавата, който носел 25 млн. годишно в държавния бюджет. Макар че не се знае колко пък харчи от бюджета, за да изкара тия 25 млн. И както се оказва, от началото на годината загубата от СОД е 1 млн. лева.
Но гневните коментари валят, репортерки задават заядливи въпроси, това било златна кокошка, щяло да има хиляди нови безработни, министърът правел услуга на частни фирми и т. н.

Значи, хора, които смятат правителството за комунистическо, а себе си за десни, са против частните фирми и бранят държавното? И как го бранят? Вместо да съкращаваме най-многобройната полиция в Европа, да я разширяваме? Впрочем, Цветлин Йовчев каза, че ще пренасочи хората от СОД в охранителна полиция.
А самата услуга СОД, която предлага МВР, е по-лоша от тази на конкурентните частни фирми – ченгетата идват по-бавно при сигнал, техниката им прави повече гафове и др.

И се получава така, че средният антикомунист у нас е против частната охранителна дейност, иска здрава и многобройна полиция, и приходи от нея в държавния бюджет…

Ами направо да дойде Тодор Живков с неговата крилата мисъл „Народната милиция принадлежи на народа и народът принадлежи на народната милиция”. Само да го заменим с „полиция”.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.