Роми в Източна Европа – без изход от порочния кръг

В Чехия има положителни примери за интеграцията на ромите. Групата Gipsy.cz е автор на хита на лято 2007 в Чехия „Рома хип хоп“, който е смес от циганска музика и рап. Снимка: Чешка национална телевизия

Роберт Чорба грабва четиригодишния си син Робика и хуква да спасява живота си, когато коктейл Молотов удря дома му. Те не стигат далеч – двамата са застреляни, когато излизат навън.

Съд в Будапеща осъди тази седмица трима крайнодесни екстремисти на доживотен затвор без право на замяна за убийството на Чорба – баща и син, и на още четирима унгарски роми в поредица нападения между 2008 и 2009 г. Четвърти член на групата получи присъда от 13 години затвор. Четиримата мъже признаха, че са замесени, но отрекоха обвиненията в убийство. Вероятно те ще обжалват.

Тези убийства в северните и източните райони на Унгария изпратиха вълна на терор сред ромската общност, която съставлява около 8 процента от 10-милионното население на страната.

Убийците са действали безнаказано в продължение на около 14 месеца. Полицейското разследване бе затормозено от некомпетентност, твърдят ромски активисти, и от липса на желание да бъдат заловени убийците. Едва след пристигането на психолози-криминалисти от ФБР случаят бе решен.

Съдията Ласло Мисори каза, че убийците са възприемали себе си като блюстители на реда в общностите, където цари беззаконие.

Насилието в Унгария затихна, но се надига в съседна Чехия. „Амнести интернешънъл“ и Европейският център за права на ромите призоваха властите да защитят ромските общности след многократните безредици, разразили се това лято в Ческе Будейовице. Сблъсъците между роми и „нероми“ бяха подстрекавани от придобиващите все повече увереност неонацистки групи.

В Словакия няколко града издигнаха стени, които отделят ромските общности от техните съседи. Сред тази градове е и Кошице – вторият по големина град в Словакия, който тази година е Европейска столица на културата.

През август се отбелязва годишнината от извършения от нацистите Ромски геноцид, известен под името Пораймос (поглъщане, унищожение). Сега, десетилетия по-късно, ромите все още живеят предимно в мизерия, безработица и в лошо здраве. Мнозина обитават коптори в покрайнините на градове и села, свързвайки двата края в колибите си без електричество, вода и канализация, в условия, които по-скоро можем да видим в развиващите се страни, отколкото в съвременните демокрации в Европа. Те са обект на ширеща се дискриминация и омраза.

Причините се дълбоки, комплексни и вероятно ще трябва да минат десетилетия, за да изгубят своята острота.

Необразовани и неквалифицирани, ромите често остават в периферията на обществото и затъват в продължителна безработица, която подхранва спиралата на бедността, зависимостта от социални помощи и понякога дребната престъпност. Техните общности полагат усилия да се приспособят към съвременния свят, но в ромското общество има тенденция на раздробяване, не се признават лидери, които могат да преговарят с властите навън.

Мнозина бедни роми се експлоатирани вътре в общността си от престъпни лихвари, които отпускат пари в брой с такива високи лихви, че заемите да не могат да бъдат върнати. Тогава лихварите отнемат от семействата социалните помощи още при пристигането им.

Младите рядко биват насърчавани да учат, а вместо това са принуждавани да сключват ранен брак и да имат много деца, което затвърждава зависимостта от социални помощи.

Унгарското правителство е изработило общоевропейска стратегия за интегриране на ромите, за която инициатива си спечели рядката похвала от страна на Европейската комисия. Но активисти казват, че Унгария, подобно на своите съседи, само замазва очите им.

Ромските деца често биват определяни за умствено изостанали, даже и да не са. Около половината от ромските деца пребивават в сегрегация и получават образование под стандартите, казва Андраш Уйлаки от фондацията „Шанс за децата“ – група активисти, предприели правни действия срещу някои местни власти. Съдебните решения за премахване на сегрегацията не се прилагат. Но в Ходмезьовашархей, град в Южна Унгария, местните власти „десегрегираха“ образованието с огромен успех, казва Уйлаки.

Без сносно образование ромите няма да могат да подобрят положението си. Тяхната средна продължителност на живот е с 10-12 години по-ниска, отколкото на „неромите“. Това е огромна загуба на човешки потенциал.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.