Недовършен испански град се бори за живот

ДПА

Град Валделус. Снимка: официален сайт

Когато испански компании започнаха да строят Валделус през 2006 година, те си представяха модерен, първокласен жилищен район за хора с престижни професии, само на 17 минути от работните им места в Мадрид.

Седем години по-късно и вече шест години на икономическа криза, която съсипа процъфтяващия строителен сектор на Испания, гарата, която трябваше да свързва Валделус със столицата, остава затворена.

Само високоскоростният влак спира на близка гара осем пъти дневно. Когато Alvia (високоскоростен влак в Испания бел. ред.) включи тази спирка към маршрута си през 2004 година, строителите и политиците започнаха изграждането на Валделус почти от нула.

Малко хора могат да бъдат видени по широките, обградени с дървета улици в центъра на града. Апартаментите се продават на по-малко от половината от първоначалната цена. В предвидения за 30 000 души Валделус живеят само 3100. От планирани 9000 апартамента или къщи 2200 са завършени преди строителите да фалират.

Около 250 жилища са започнати, но така и не са завършени. Остават железните и бетонните им скелети. Валделус беше „перлата в короната“ на Reyal Urbis, строителна компания с приятели в тогавашното социалистическо правителство, посочи кметът Хоакин Ормасабал.

Строителството на Валделус обаче бе спряно през 2008 година, когато прегрелият, захранван от кредити и често корумпиран сектор на недвижимите имоти в Испания се срина под тежестта на световната криза. Reyal Urbis обяви фалит през февруари – един от най-големите фалити в Испания досега.

Валделус се стреми сега да привлече повече жители и да създаде една идентичност, разграничаваща го от краха. „Духът на Валделус се готви да преодолява пречки,“ отбеляза Ормасабал, който не харесва термина „призрачен град“.

Местното училище работи в полупостроена сграда. Общинските служби са настанени в казарми, които преди са били използвани от строителни компании. Плановете за конферентен център и петзвезден хотел така и не са изпълнени.

Валделус обаче също работи усилено да направи нещо от себе си. Градът сега се гордее с паркове, изкуствено езеро, алеи за велосипедисти, библиотеки и игрище за голф с луксозен ресторант. Стреми се към модерен и либерален имидж, рекламирайки отвореността си към присъствието на гей двойки.

Апартаменти, които първоначално са стрували 240 000 евро (310 000 долара) с басейни и кортове за тенис се продават за под 100 000 евро.

Предлагането на евтини жилища във Валделус не е единственият такъв случай в Испания. В страната има около 1,5 милиона празни жилища за продажба, според данните, предоставени от Едуардо Молет, основател на компанията за недвижими имоти Red de Expertos Inmobiliarios. Почти 700 000 от къщите са новопостроени, посочи той пред ДПА.

Според оценки 250 000 жилища за продажба са иззети от банки след фалита на техните строители или заради невъзможността на собствениците им да си плащат ипотеките. Жилищата, които се продават във Валделус например са предложени на пазара от банки, които желаят да се отърват от тях възможно най-бързо.

Такива активи от сектора на недвижимото имущество, известни като лоши активи, подкопаха стабилността на испанския финансов сектор, който имаше нужда от спасителна помощ на стойност 40 милиарда евро от еврозоната. Около 60 000 от жилищата бяха прехвърлени на създадената от правителството „лоша банка“ Sareb, която трябва да ги разпродаде.

Преди икономическата криза строителният сектор е създавал 10 % от испанския брутен вътрешен продукт. Сривът на пазара на недвижими имоти обаче доведе до спад от 52% на цените от 2006 година, според Молет.

Само че в засегнатата от кризата Испания малко хора могат да си позволят да си купят жилища колкото и евтини да са. Правителството се опитва да привлече купувачи от чужбина, като през май обяви, че ще даде разрешителни за временно пребиваване за чужденци, които си купят основно жилища. През изминалата година продажбите на чужденци са нараснали с 22 %, посочи Молет. Има купувачи от Германия, Великобритания, Франция, както и от Русия и Китай. Над 200 000 от непродадените жилища са разположени в главните туристически области: средиземноморското крайбрежие, а също Балеарските и Канарските острови.

Стотици хиляди чужденци, търсещи слънце, предимно от Северна Европа, вече имат основно или второ жилище в Испания. Във Валделус 34% от жителите, притежаващи или даващи под наем жилища, са чужденци от различни страни – от Колумбия до Нигерия.

Ормасабал няма нищо против това, ако градът продължава да се развива. „Не знам какво ще се случи с къщите, които са изоставени полупостроени“, отбеляза той. „Или някоя компания ще ги довърши, или състоянието им толкова ще се влоши, че ще трябва да бъдат разрушени,“ допълни Ормасабал.
БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.