Русия – САЩ: Следва ли „контрарестартиране“?

Рестартирането на връзките между Русия и САЩ може да бъде сменено с „контрарестартиране“, предупреждава московски експерт след отказаната визита на Барак Обама в Москва и последиците от тази стъпка за руско-американските отношения, информира Би Би Си.Белият дом информира, че Обама ще участва през септември в лидерския форум на Г-20 в Санкт Петербург, но няма да има двустранна среща с Путин преди това в Москва, както се очакваше.

„Малко бяха шансовете тази среща да се състои. Сега обаче и за двете страни е твърде важно да демонстрират взаимно недружелюбие и твърдост“, пише „Ведомости“ в редакционен коментар.

Президентите вече размениха подобни стъпки през 2012 г.: Путин не участва в срещата на върха на Г-8, а Обама – в лидерската среща на АТИС във Владивосток. Нов повод за неявяване на Обама е предоставянето от Русия на политическо убежище на Едуард Сноудън, посочва вестникът.

„Общият резултат съответно е 2:1 за Обама. Значи Путин пак няма да замине за следващата среща на върха. Въпросът обаче е там, че следващата голяма лидерска среща е тази на Осморката в Москва“ догодина, отбелязва „Ведомости“.

Според изданието няма сериозни нови основания за реално изостряне на отношенията между Русия и САЩ – всички са вече известни. Позициите на страните за ПРО и съкращенията на стратегическите въоръжения остават без промяна, а критиките за нарушени човешки права и изявленията на официални лица са само политически фон. Нищо чудно и ситуацията със Сноудън, останал в Русия, да е изгодна за властите в САЩ – това изцяло и окончателно дискредитира младежа в очите на американците, сваля от него ореола на герой в собствената му страна.

„Обама много се нуждае от повод да демонстрира твърдост спрямо някой душител на свободи. И доколкото ситуацията в Иран, Сирия и Египет е твърде променлива, за тази роля Путин в момента е по-подходящ. При това положение случаят Сноудън е най-добрият възможен повод“, пише вестникът. Според него Кремъл също търси повод, за да оправдае „антиамериканските си демарши“ и „да упреква Вашингтон, че изостря отношенията“.

Взаимните демарши обаче не накърняват онзи дял от руско-американските връзки, който изисква реални усилия и сътрудничество, смята „Ведомости“.

Според „Комерсант“ обаче нещата няма да се изчерпят с отмененото посещение. „Има риск рестартирането да бъде сменено с контрарестартиране – политика за по-силен натиск върху Руската федерация“, предупреждава пред всекидневника Дмитрий Тренин, шеф на Московския център „Карнеги“.

„Онези, които настояваха да се анулира срещата на Обама с Путин, искат администрацията на САЩ да стигне и по-далеч“, казва експертът. По думите му тези хора ще приканват Обама и другите западни лидери да бойкотират олимпийските игри в Сочи и срещата на Г-8 в Москва през 2014 г., ще призовават САЩ да разширят „списъка Магнитски“, налагащ санкции на руски официални лица за нарушения на човешките права, и „да включат в него фигури от по-високо равнище“.

Кремъл е силно разочарован от решението на Белия дом да направи пауза в двустранните връзки, пише „Комсомолская правда“. Според вестника Вашингтон просто е използвал „случая Сноудън“, за да доведе „до „кулминация“ поредното влошаване на двустранните отношения“.

Шефът на външнополитическата комисия в Държавната дума Алексей Пушков твърди, че в руско-американските връзки са натрупани „множество големи проблеми и са се появили твърде емоционални аспекти с негативен характер“.

„Отдавна вече нямаме никакви спогодби в търговията (…) В сферата на ПРО засега сме в безизходица… Други по-нататъшни съкращения на стратегическите нападателни оръжия също са невъзможни при това положение“, казва Владимир Бартенев, политолог от Московския държавен университет.

Отказът на САЩ от срещата Обама-Путин ще опетни репутацията на Америка, заявява Сергей Неверов от ръководството на властовата партия „Единна Русия“.

„В случая със Сноудън Русия постъпи като всяка цивилизована държава, която брани човешките права. И ако това е повод за президента на САЩ да откаже срещата, това говори само колко е слаба и конюнктурна позицията на ръководството на Съединените щати“, пояснява Неверов.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.