Путин няма да размени Асад срещу саудитски милиарди

в. Независимая газета

Башар Асад. Снимка: от тв екрана

Рияд предложи на Москва да се разберат помежду си за сирийската криза, съобщиха източници, цитирани от Ройтерс. На среща с руския президент Владимир Путинр принц Бандар ибн Султан, оглавяващ Съвета за сигурност и общото разузнаване на Саудитска Арабия, предложил солидна сделка за покупка на руски оръжия срещу отслабване на руската военна и дипломатическа подкрепа за президента на Сирия Башар Асад. И обещал арабските монархии да не конкурират Руската федерация в продажбите на газ за Европа.

Русия обаче няма да размени авторитета си за пари. Стойността на предполагаемия оръжеен договор не бе огласена, но според източник от сирийската опозиция, близък до Рияд, става дума за 15 милиарда долара.

„Бандар положи усилия да разсее двете основни опасения на Русия – че Асад ще бъде сменен от ислямисти екстремисти и че Сирия ще транзитира газ от Персийския залив, най-вече от Катар, в ущърб на федерацията“, обясни източникът. Според него от Москва се иска да не налага занапред вето на резолюции за санкции срещу Сирия в Съвета за сигурност на ООН. Да припомним, че от две години и нещо Русия е блокирала съвместно с Китай вече три резолюции за Сирия.

Според дипломатически източници на агенцията Бандар изглеждал доволен след четиричасовите преговори, а първата реакция на Путин била мъглява. Русия не вярва, че Саудитска Арабия има сериозен план за стабилизация в Сирия след падането на Асад, пояснили те. Москва едва ли ще склони за сделката независимо от примамливата сума – тя цени още по-скъпо статута си в Близкия изток. Но дипломатите съобщили пред Ройтерс, че след визитата на Бандар Москва заела по-гъвкава позиция: точно тогава Русия натиснала Асад и той приел да допусне инспектори на ООН по химическите оръжия в три зони вместо само в една.

Владимир Путин наистина разговаря с принц Бандар на 31 юли в резиденцията Ново-Огарьово. По думите на президентския прессекретар Дмитрий Песков, обсъден е бил „широк кръг от въпроси около двустранните отношения, обстановката в Близкия изток и в Северна Африка“. Оскъдната информация от Кремъл и липсата на общи снимки предизвикаха ред логически разсъждения за съдържанието и характера на срещата. А четиричасовата й продължителност подсили убеждението, че темата е била от изключително значение.

Принцът е предал на Путин послание от САЩ, съдържащо американски оценки за облика на Близкия изток в краткосрочна и средносрочна перспектива, предполагат аналитици от региона. Гостът е отправил молба Русия да подкрепи, включително с финансови средства, новите власти в Египет, открито одобрявани от Рияд. Динамична ситуация, която трябва да се разглежда в много плоскости – от създаване на нови енергийни средища до сформиране на нови силови центрове и в самия регион, и отвъд границите му.

Саудитският принц и руският президент са подложили на анализ тази сложна картина. Ако Русия и САЩ, въпреки явно закъсалото „рестартиране“, успеят да изгладят разногласията в подходите и обединят усилия в Близкия изток, ако в тях успее да участва и Саудитска Арабия, синергетичният ефект от действията на трите сили ще съдейства сирийската криза да бъде решена в рамките на „Женева-2“, твърдят местните експерти.

Не се изключва да е била предложена сделка за Сирия. „Това е стандартен подход, практикуван от Саудитска Арабия десетилетия наред: купуваме нещо от вас в замяна срещу нещо – коментира пред „Независимая газета“ Руслан Пухов, директор на Центъра за анализ на стратегии и технологии. – Вече ни погодиха веднъж подобен номер. Липсват гаранции, че няма да ни измамят и втори път.“

През юли 2008 г. Москва и Рияд подписаха споразумение за военнотехническо сътрудничество (ВТС). „Рособоронекспорт“ подготви голям пакет оръжейни договори за 4 милиарда долара. Първият етап обхващаше договори за 2 милиарда – покупка на 150 танка Т-90С. Готвеше се и доставка на хеликоптери – 30 броя Ми-35 и около 120 вертолета Ми-17. Рияд искаше да купи близо 250 бойни машини на пехотата БМП-3М и няколко десетки зенитно-ракетни комплекса „Бук-М2Е“. Като втора фаза бяха предвидени доставки на зенитно-ракетни комплекси С-300ПМУ-2 „Фаворит“, комплекси „Панцир-С1“, бойни хеликоптери Ми-28Н. Нещата обаче не стигнаха дотам. Т-90С успешно бяха изпробвани в Арабската пустиня – саудитците платиха тестовете. Осъществен бе и малък договор за леки стрелкови оръжия. С това ВТС приключи.

Аналитици твърдят, че тогава е ставало дума за сделка – Рияд е искал да промени позицията на Москва относно ВТС с Иран. „Спряхме търговията с Иран, впрочем не заради оръжейния договор – това бе решение на руското политическо ръководство с оглед рестартиране на връзките със САЩ“, обясни за вестника ни Пухов. По-строга оценка чухме от Виталий Наумкин, директор на Института за ориенталистика към Руската академия на науките: „Имаше дезинформация за евентуални големи покупки на руски оръжия срещу промяна в позицията на Москва за Иран. Но това няма нищо общо с истината“.

Саудитска Арабия е най-големият партньор на САЩ в региона, постоянен купувач на оръжия от Щатите. Още от 90-те саудитците се опитват да диверсифицират покупките, градейки връзки с Китай и Пакистан; към 2010 г. обаче стойността на осъществените оръжейни договори със САЩ надхвърли 67 милиарда долара.

Кралството няма никакви причини да минава на руски въоръжения, заяви пред „Независимая газета“ Теодор Карасик, директор на изследователско-развойния отдел на (аналитичния център по проблемите на сигурността, б. р.) INEGMA в Дубай. „Според мен това е малко вероятно, защото саудитците планират покупки въз основа на западните продажби и оценки за заплахите“, поясни той.

Оръжейният експерт Михаил Барабанов, главен редактор на Moscow Defence Brief, коментира за нас: „Саудитците нямат намерение да воюват с купуваните оръжия, а ги купуват един вид като отплата, загдето САЩ и Западът им гарантират отбрана. Русия като бранител и защитник изобщо не може да им замести САЩ – защо тогава да инвестират в покупки от руснаците?“.

Офертата не е кой знае колко изгодна и за Русия, смята Руслан Пухов: „Руските оръжия се търсят много в чужбина, има и големи вътрешни поръчки. 15 милиарда са добри пари, но няма да загинем и без тях“. По думите му, опитът „за вмятане на петролната тема“ в разговорите за съдбата на Сирия е опит да бъде включено „мощното руско петролно лоби“ в дискусията за сирийската криза.

Карасик обаче смята за уместна темата за горивата: „Предложението за транзит на енергоносители е от интерес и за двете страни“. И в крайна сметка според него „срещата между Путин и Бандар бе извънредна и необходима. Както кралството, така и Кремъл трябва да внесат яснота в двустранните отношения, що се отнася до бъдещето на Сирия“.

Наумкин не е съгласен с този политолог: според него информацията е „подхвърлена“ с цел „или да повлияе върху позицията на сирийските власти, или най-вероятно да злепостави Русия“ и „да наложи впечатлението, че руската страна може да промени своето гледище срещу саудитски гръмки обещания“.

Какъвто и да е подтекстът, обуславящ действията на Рияд, Москва със сигурност няма да размени позицията си в Съвета за сигурност срещу тлъст оръжеен договор. „За Русия е абсолютно неприемливо да загърби Асад – убеден е Пухов. – Неприемливо е да разменим Асад срещу 15 милиарда.“

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.