Гражданката иска

Елена Кодинова. Снимка: Личен блог

Не съм млада, на средна възраст съм. Не съм красива, но надявам се не плаша хората. Но пък съм умна и печеля прилично. Така че на 50% се вписвам в идиотското клише на протестиращия срещу правителството на Орешарски, което незнаен копирайтър наложи, за да ме конфронтира с някого.

Като човек, който иска оставката на това правителство, оставката на Станишев (макар че не ми е работа, понеже той е просто партиен функционер, в БСП да си се оправят с това лице, но все пак, да кажа и за него); като човек, който е възмутен от безумните назначения на новата Тройна коалиция и въстава срещу задкулисието, олигархията и манипулациите, заявявам следното:

КАТЕГОРИЧНО ОТКАЗВАМ

да ме представляват всички лица на Протестната мрежа, Антиправителствената информационна служба, „България може”, Петното, агитката на футболен клуб Х и партията У,  феновете на президента Плевнелиев, служителите на Иво Прокопиев, авторите на Харта 2013, „Грабвайте телата”, семейството и приятелите на Едвин Сугарев и каквито други клубове по интереси някой си е направил. Тези хора нямат моето доверие. Те не се представители на протеста, дори на една милимунда от него, а само на себе си.

Никой няма да ползва справедливия ми абсолютно безплатен граждански гняв, за да си оправдава бюджети по проекти, да ми налага компрометирани лица като Плевнелиев (пък и да му благодари от мое име!), да плете партийно строителство, да трупа необходима му за в бъдеше демократична популярност. Аз наистина ги мразя  онези безплатно, в свободното си време. И наистина схващам, когато ме манипулират и в името на демокрацията, защото са го правили и друг път. Машинациите на властта са ми смешни и нелепи, но пък машинациите уж в името на демокрацията и гражданското общество ме довеждат до отчаяние, защото се опитват да ми отнемат алтернативата. Да бориш задкулисието с горепосочените самозвани лидери на протеста, е същото като да бориш мафията с Делян Пеевски.

Няма да позволя на мястото, опразнено от тези, които сега са на власт, да седнат нови болшевики, криещи се зад гръмки фрази и агресивно налагащи се като единствено прави. Това, че не искам изброените по-горе да ме представляват, не значи, че искам протестът да спре. Напротив, аз искам той да продължи до пълна победа и да се изчисти от пиарите и НПО-тата – новите Янковци. Престанете да създавате лошо име на протестиращите като мен. Млъкнете, спрете да ходите по телевизорите, да давате пресконференции и да говорите от мое име, защото цапате и аз не съм ви упълномощила. И вашият „демократичен” болшевизъм ме страхува дори повече от редовия. И съм сигурна, че ако ви спрат финансирането, няма да протестирате и да се тикате пред камерите така усърдно. Вашата съвест не е безплатна, мояте е. Затова имам право да искам това.

Казвам горното от името на всички почтени хора, които виждам, че са натъжени от така самоизлъчилото се представителство на протеста и са на път да го напуснат, ако тези ще са ни новите водачи. От името на всички тези вътрешни емигранти, които за първи път от години се обнадеждихме, че има шанс за някаква промяна. Не ви искаме бе, хора! Престанете с политкомисарщината и комсомолския плам. Не ме интересува какви идеи ми пропагандирате, аз ненавиждам наглата ви увереност, че само вие сте прави и само вие можете да говорите от името на протеста, което показва, че вие в същността си сте дълбоко недемократични, не се вслушвате в чуждото мнение и не можете да практикувате демокрация. Ще цитирам една от любимите ми блогърки – престанете с его-трипа, залогът е прекалено голям.

Гражданката каза!

От блога на Елена Кодинова

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.