Гибралтар – оазис сред испанската криза

Франс прес

Дързък растеж, практически липсваща безработица, изобилие от предприятия в добро здраве – британската територия Гибралтар, към която има претенции Испания, се откроява с цветущото си състояние на фона на икономическия застой на съседката му.

„В Обединеното кралство, също и в Испания растежът ще е скромен още години наред, но Гибралтар сякаш е част от друго икономическо пространство и време“, признава в годишния си доклад местната търговска камара.

През 2012 г. Лондон се радваше на скромен растеж от 0,2 на сто, а Мадрид регистрира икономически спад от 1,4 процента. Гибралтар обаче наистина изглеждаше дошъл от някоя далечна галактика – неговият БВП скочи със 7,8 на сто и стигна 1,2 милиарда лири (1,4 милиарда евро).

БВП на глава от населението на тези 7 квадратни километра е сред най-високите в света.

„Икономическото му положение е доста добро за днешните времена“ и „контрастира със ситуацията в Южна Испания, белязана от икономическа стагнация и висока безработица“, посочва Педро Аснар, преподавател в мадридското стопанско училище „Есаде“.

В анклава, отстъпен на британците през 1713 г., цари почти пълна заетост (без работа са едва 2,5 на сто), а обкръжаващата го Андалусия е областта с най-висок процент търсещи работа в цяла Испания – 35,8 на сто.

Банкови и финансови услуги, туризъм, пристанищни дейности, игри онлайн – разчитащ на тези четири опори (първите три носят 25 до 30 на сто от БВП, четвъртата около 15 процента), „Гибралтар като че ли почти не е пострадал от международната икономическа криза“, забелязва Стюарт Грейн, говорител на местното правителство.

През 80-те нещата тук са били съвсем различни. „Проучвам гибралтарската икономика вече 35 години и тя израсна пред очите ми – от икономика, поддържаща британското министерство на отбраната“, управлявало навремето 60 на сто от БВП, „се превърна в икономика, включваща твърде голям дял квалифицирани специалисти“, твърди Джон Флечър, изследовател от Борнмътския университет във Великобритания.

Повечето войски са вече изтеглени оттук и армията осигурява само 6 на сто от местното богатство.

„Скалата“, както го наричат, днес разполага с 18 000 регистрирани и действащи предприятия при население от 30 000 души. Защото представлява данъчен рай, осъдително заявява Мадрид, който подозира, че редица испански предприятия се установяват в Гибралтар, за да печелят от това.

„Мога да ви кажа, че хората и фирмите тук си плащат данъците, съвсем невярно е да се твърди обратното“, защитава се Едуард Маккуистън, генерален директор на гибралтарската търговска камара.

„Със сигурност не сме данъчен рай – добавя Стюарт Грийн, но все пак у нас данъците върху доходите и предприятията са малко по-ниски от тези в редица други европейски страни.“

Гибралтар, който не прилага ДДС, бе изваден от „сивия списък“ на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в края на 2009 г., след като прие да разменя данъчна информация с десетина страни.

В началото на 2011 г. той премахна режима, освобождавал от данъци някои предприятия, но прилаганата оттогава данъчна ставка все още е доста по-ниска от тази в съседна Испания (30 на сто). Гибралтар „прилага данъчна политика, която привлича пари – сиреч, без да е данъчен рай, наподобява такъв“, смята Педро Аснар.

„Редица територии под юрисдикцията на Великобритания представляват данъчен рай, например остров Джързи, остров Ман, Бермудите и… Гибралтар“, отбелязва Хесус Лискано, оглавяващ испанския клон на организацията за борба с корупцията „Трансперънси интернешънъл“. Той набляга върху нелоялната конкуренция с Мадрид, включваща „дейности и инвестиции, част от които може да засича“ благодарение на своето положение.

Самата територия, която не прехвърля никаква част от данъците във Великобритания, изтъква своя принос към местната икономика – в Гибралтар работят 10 000 испанци и територията внася от съседната страна голяма част от благата си.

„Испания извлече огромни ползи от ролята на Гибралтар като двигател на растежа в региона“, заявява Джон Флечър и предупреждава, че днешното напрежение може само да спъва тази подкрепа.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.