Русия – 5 процента вярват, че властта е под контрола на обществото

Путин оглежда от хеликоптер пострадалия Кримск. Снимка: официален сайт

Русия няма нужда от по-нататъшно укрепване на държавната власт, а от поставяне на властта под контрола на обществото. Това сочат данни от юлско проучване на руския център „Левада“, пише „Ведомости“, цитиран от Би Би Си.

За контрол върху властите се обявяват днес 55 на сто от хората в Русия, а за тяхното укрепване – 35 на сто. Преди десетина години обаче всяка насока имаше равен дял поддръжници – малко над 40 процента, напомня вестникът.

Хората вече не харесват и т. нар. властова вертикала в Русия – според 41 на сто тя повече подпомага корупцията, вместо да й пречи. На обратното мнение са 18 процента, показва анкетата.

За три години е нараснал от 52 на 59 процента делът на руските граждани, настояващи властта да произтича от спазване на конституцията. Само 15 на сто смятат днес, че властта спазва основния закон, и едва 5 процента са на мнение, че властта е под контрола на обществото.

Почти 40 на сто заявяват, че властта се гради на взаимно поръчителство и корупция сред чиновничеството. Според 25 процента властта в Русия се базира върху липса на обществен контрол и пренебрежение към законите. 24 на сто твърдят, че властта оцелява заради страха и безсилието на гражданите.

Хората в Русия вече не вярват, че сегашната политическа система може да работи в интерес на обществото без тяхно участие. Те разбират, че ако не се борят за правата си, държавата няма да защити техните права, коментира пред вестника Алексей Гражданкин, зам.-директор на „Левада“.

Проучването показва, че хората са разочаровани и от силната държава, и от демократическите институции. Вината е на президента Владимир Путин и неговото обкръжение, твърди политологът Дмитрий Орешкин.

Путин дойде на власт с лозунга, че държавата трябва да бъде заздравена, за да се води борба срещу корупцията. Днес хората осъзнават, че този модел е неефективен, добавя експертът.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.