Куба: Мизерия под натиска на двойната валута

Франс прес

Конвертируемата валута на Куба – песос конвертибле, които се обменят за 1,3 песос за 1 евро. Кубинците не получават такива пари и нямат право да ги купуват легално. Снимка: Любомир Любенов

23-годишната Мариана Гонсалес гледа невярващо родителите си, когато й разказват, че преди раждането й са се хранели на пицерия за 6 песо: същото меню днес струва десет пъти повече, а заплатите им са нараснали само 2 пъти.

„Разказват ми, че всеки е изяждал по една пица, спагети и бира срещу общо 6 песо. Говорят ми за друга планета, защото днес същото меню ми струва 90 песо“, обяснява студентката по икономика за Франс прес.

През 1988 г. средната месечна заплата е била 187 песо. Днес тя е 466 песо, или 19 долара, според Държавния комитет за статистиката. В същото време цената на свинското – което кубинската улица иронично нарича „кубинския Дау Джоунс“ – се е покачила от 4,5 до 35 песо.

Тогава забраненият долар се е разменял на черно за 7 песо. Днес той законно се продава за 24 песо.

Какво се случи от 1988 г. до днес? Падането на съветската империя, основен поддръжник на комунистическа Куба, легализирането на долара и преди всичко въвеждането на втора валута, конвертируемото песо (CUC), за да се избегне употребата на американския долар. Курсът на конвертируемото песо се изчислява спрямо този на долара и днес струва 24 кубински песо.

След края на съветската помощ през 1990 г. Куба навлезе официално в ужасен „специален период“: всичко липсва, появява се и недохранване.

Официалната национална валута на Куба – песос, която се обменя 24 песос за 1 песос конвертибле (конвертируемо). Туристите си купуват с него само плодове и сладолед. Снимка: Любомир Любенов

Оттогава повишаването на основните цени не е спряло, като засяга основните услуги – електроенергия, транспорт, вода – дори и либретата (книжката с купони за храна) , която трябва да позволява на всеки кубинец да купува пакет от основни продукти на субсидирани от държавата цени.

„Намаляването на разликата между цените и заплатите зависи от реформите, които се провеждат в държавната икономика“, заяви пред АФП кубинският икономист Павел Видал, преподавател в Католическия университет в Кали, Колумбия.

Да даваш до 90 процента от заплатата си за храна

„Кубинците страдат от този специален период, който им пречи да повишат жизненото си равнище. Можете да увеличите приходите им, но това не значи кой знае какво спрямо равнището на цените“, смята Омар Еверлени Перес, директор на Центъра за изследвания на кубинската икономика на университета в Хавана.

„Във всички страни по света има стълбица на заплатите, но тя е много тясна в Куба и заплатите са много ниски: 70 до 90 на сто от заплатата отиват за закупуване на продукти за хранене“, обяснява той.

Тази липса на приходи окуражи дребната корупция и създаването на паралелни пазари, снабдявани чрез отклоняването на продукти от държавните заводи, които се продават на черно.

За да се намали пропастта между заплатите и цените, Павел Видал препоръчва премахването на двойната валута. Трудна задача за всички икономисти.

Кубинците получават заплатите и пенсиите си в кубински песо, но всички вносни продукти се плащат в конвертируеми песо. Само част от населението обаче има достъп до конвертируеми песо: тези, които получават пари от чужбина, работят за чуждестранни компании или в сектор (особено туризма), в който е в обръщение предимно конвертируемото песо.

Кубинският президент Раул Кастро също си постави за цел премахването на двойната валута. Но той предупреди, че тази операция ще изисква „трудна и старателна подготовка и изпълнение поради особената си сложност“.

Обединението на валутите „ще ни позволи да предприемем промени в най-голям мащаб по отношение на заплатите, пенсиите, цените и субсидиите“, заяви той неотдавна, без да даде подробности за пътя, който трябва да се следва“.

Според Омар Еверлени Перес, „ситуацията в Куба е толкова сложна, че няма магическа формула“ за излизане от този трап. Но една първа мярка изглежда наложителна: „повишаване на заплатите в производствените сектори“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.