Печатницата на БНБ да не е бащиния на Искров? Тази сделка е съмнителна

БНБ. Снимка: e-vestnik

В голямата шумотевица на протестите в края на юни никой не забеляза едно много невинно и премерено съобщение от БНБ:
„Печатница на Българската народна банка” АД успешно приключи преговорите и постигна договореност за създаване на съвместно дружество за производство на банкноти в България с един от най-големите производители на банкноти в света „Франсоа Шарл Обертюр Груп”, Франция. ” (Появи се тук-там в „Класа“, „Медиапул“, „Капитал“).
Тогава в суматохата никой не реагира, но се оказва, че сега БНБ финализира сделката. Френското дружество инвестира 22 млн. евро, срещу което ще придобие 70% от дружеството. А какво дава БНБ за останалите 30%?
Съобщението на централната банка е следното:
„Печатницата на БНБ ще участва в съвместното дружество чрез непарична вноска в капитала под формата на съществуващото старо оборудване за производство на банкноти, срещу което ще придобие 30% от капитала.” Този израз „старо оборудване“ издава нещо нередно.
Т. нар. оборудване на печатницата на БНБ е съвсем нова техника за печатане на банкноти. Тя е най-модерната, купена към 2000 година от световния монополист в тази техника КБА – Джори. Един лист с банкноти минава през 3 различни печатарски машини, технологията е сложна. Това не е компютър или автомобил да се амортизира за 3 или 5 години. Такива печатарски машини имат живот и над 30 години.

Червените депутати Румен Петков и Румен Гечев вдигнаха аларма за сделката, защото това било въпрос на национална сигурност – печатането на парите. Затова искат парламента да се занимае с този въпрос спешно. Но не това е основното. В Западна Европа еврото се печата в няколко частни печатници. И у нас е възможно. По-интересно е как така без търг БНБ под ръководството на Иван Искров реши да хариже скъпа държавна печатница? БНБ е независима от правителството, но дружеството на печатницата е на БНБ и на Министерство на финансите. Това не означава, че може да се приватизира без търг. Защото това на практика е приватизация.

Иван Искров. Снимка: София фото ейджънси

БНБ не пояснява с подробности какво точно ще даде на новото дружество, но очевидно то ще използва цялата техника за печатане на пари, сградата на печатницата, част от персонала, щели да се увеличат и работните места. А тъй като печатницата там печата основно банкноти, като отделят тези машини и дейност, какво друго остава? Остава една висококачествена машина, на която могат да се печатат списания и една модерна поточна линия за печат на паспорти, за която не казват дали ще премине към новото дружество. И дори не се знае новите паспорти къде ще се печатат, тъй като ще има нов търг от 2015 г.

Излиза, че за 22 млн. евро френската фирма ще придобие на практика цяла печатница на стойност 100 млн. лева. Пишещият тези редове през 2001 г. беше първият журналист, допуснат да снима там как се печатат парите и да разгледа техниката. Тази оценка 100 млн. лева ми я казаха тогава от БНБ. Според други справки, които направих, срещнах и цифрата 165 млн. швейцарски франка – цялостна стойност на завършената печатница, заедно с техниката и системите за сигурност.
Чисто новата техника тогава, не е остаряла и сега. Машините за печатане на банкноти не се променят и не излизат нови модели всяка година като компютри, а на 5-10 години. И новостите са главно в електрониката и системите за управление, а не в механиката. Животът им е дълъг.
Разгърната застроена площ на сградата е 10 декара, с нечувани и скъпи системи за сигурност, камери и скенери, сложен контрол на достъп. И всичко това ще се използва от новото дружество, ама сградата нямало да е прехвърлена в него.
По повод призивите парламентът да се заеме с въпроса, БНБ пусна ново съобщение на сайта си, че „Не се предвиждат никакви промени в собствеността на печатница на Българската народна банка и не се предвижда каквато и да е приватизация на дружеството. Твърдението за каквато и да е приватизация на печатница на Българската народна банка категорично не отговаря на истината… Както досега, печатницата на БНБ остава съвместно дружество на БНБ и Министерството на финансите. Не се предвиждат никакви промени в собствеността на дружеството и не се предвижда каквато и да е „приватизация” на ПБНБ“, твърдят от банката.

И какво излиза? Някаква тарикатска приватизация, която хем е приватизация, хем не е. Значи печатницата на БНБ ще си даде машините (наречени старо оборудване) и част от персонала, но няма да се приватизира. Тези машини и персонал няма да излязат от сградата, а ще се включат в ново дружество, което ще я ползва, ама тя няма да е продадена. На кого и за какво друго ще служи тая сграда и сложните й системи за сигурност? Основната й цел е печатането на пари. Другите дейности могат да се изнесат навсякъде. Значи новото дружество взима основната функция на печатницата, остава в сградата й, ама това не било приватизация.

Този номер Иван Искров ли го измисли? Човекът от школата на покойния Кюлев. Бил е шеф в неговата „Росексим банк”, очевидно запознат с подобни тънки операции. Като светнат по тия работи, банкерът Искров беше внедрен в политиката като депутат от НДСВ, а после издигнат за шеф на БНБ от тройната коалиция. Като дойде ГЕРБ на власт поиска да го смени и след незнайни двумесечни пазарлъци Борисов го остави на поста. Каква е ролята му после, в полза на кого, може да се пише и гадае дълго (виж например тук).
Може дълго да се говори как БНБ защитава не интересите на държавата и на гражданите, а на банките. Как си затваря очите и направо прикрива груби нарушения на банките (виж например тук). Това е друга тема.

Сега неколцина бивши шефове в БНБ като Емил Хърсев и Мартин Заимов защитават сделката. Хърсев дори нахално казва, че политиците не трябва да се бъркат в нея. Моля? Няколко шефове на БНБ ще се разпореждат като с бащиния с парите на държавата? Ами нека обявят търг за приватизация, за да е безспорно.
Заимов казва, че сделката е изгодна, така ще се печатат пари и на други държави (френското дружество печата парите на всичките бивши колонии на Франция и др.) и така щяла да се изплати инвестицията. Тази инвестиция няма да се изплати и за десетилетия при тази форма на скрита приватизация.

Каква политика води БНБ на Искров към печатницата може да се види и по следния детайл – бившата шефка на печатницата Владимира Стоянова беше изгонена, както и мнозина от персонала, за да могат хората на Искров да назначат свои хора. Въпросната Стоянова се явила на конкурс за подобна работа в чужбина и сега е зам.-шеф на печатницата за пари в Канада. Един такъв специалист струва повече от скъпа печатарска машина. Тук нито специалистите, нито машините, нито сградите цени някой.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.