Не е достатъчно да си Хилари Клинтън

Хилари Клинтън и Барак Обама в Белия дом. Снимка: Белия дом

Хилари Клинтън отиде в Того.
Джо Байдън отива в Айова.
Нека сега поясним.

Вицепрезидентът (сиреч Байдън) през септември ще присъства на годишното печене на бифтеци, организирано от сенатор Том Харкин, което е точно каквото трябва да направи човек ако иска да е в президентската надпревара, дори ако не обича бифтек. Байдън знае, че само с присъствието си праща сигнал, че може да участва в първичните избори на демократите в щата Айова, които както обикновено ще дадат началото за президентските избори през 2016 г. Ако постъпи така, вероятният му съперник ще е Клинтън. Тя какво ще каже, че е била в Того ли?

Ще каже ли, че е ходила там, където никой държавен секретар не е ходил преди, на островите Кук например? Ще повтори ли за пореден път, че като държавен секретар е пропътувала повече мили от всеки неин предшественик в историята – изумителните 956 733 мили, което е 38,42 пъти обиколката на света и което, трябва да признаете, си е доста? Жителите на Айова може и да бъдат впечатлени, но да си Първи Самолетен Пътник не е достатъчно да ги изкара навън в студената нощ, когато ще се състоят първичните избори. Както посочи колегата ми от „Вашингтон пост“ Дан Балц, Клинтън се нуждае от послание.

В момента единственото й послание е това, че е жена. Да станеш първата жена президент е хубава цел, но някак си попада в категорията на пропътуваните мили и посетените страни. Това си е постижение, и то впечатляващо, но не е мощен призив за набиране на поддръжници. Дори и сега отрупаният със статистика мандат на Клинтън в Държавния департамент е донякъде засенчен от приемника й Джон Кери. Той вече съумя да убеди израелците и палестинците да възобновят мирните преговори. Ако тези преговори доведат до споразумение (не особено вероятно, но все пак. . .), всички тия приказки за пропътувани разстояния ще прозвучат ужасно глупаво.

Клинтън несъмнено е основният фаворит за партийна номинация на демократите през 2016 г., но пък тя винаги е основният фаворит докато нещо не я препъне. Последният път, през 2008 г., беше собствената й потресаваща предизборна кампания и, естествено, появата на някой си Барак Хусеин Обама, млад сенатор с обещания за надежда. Клинтън нямаше собствено послание, с което да го контрира. Вместо това около нея витаеше усещане за нещо старомодно, нещо познато, което е хем хубаво, хем лошо. Тя беше и остава съпругата на Бил Клинтън, а това както знаем е хем хубаво, хем лошо.

Сега когато Кери вече се ориентира в задълженията си на държавен секретар, идва отблъскващият Антъни Уайнър, свързан с Клинтън чрез жена си Хума Абедин, която е нейна близка приятелка, и това кара Клинтънови толкова бързо да се втурнат в обратна посока, че докато приключи случаят, тя може и пак да посети Того. За пореден път миналото на Клинтънови се оказва отровно. Това, което й трябва, е настояще, на което да може да наблегне.

Малцина в обществения живот са по-умни от Хилари Клинтън. Разговорът с нея винаги е поучителен. Тя е и добър човек и, почти толкова важно, знае как да се смее. Ако обаче ще се състезава за президентския пост на 68 години, тя трябва да преоткрие младостта си. Тя трябва да се върне към смелата и вдъхновяваща жена, станала първата студентка, изнесла речта на церемонията по дипломирането на випуска си в колежа в Уелсли, която завърши със 7 минути аплодисменти и в миг я направи национално известна. С други думи, тя трябва да води.

Ако Байдън се включи в надпреварата – през 2016 г. той ще е на 76 години – той ще го направи от позицията на вицепрезидент. Подобно на Джордж Буш баща той ще се стреми към поста като продължение на предишното президентско управление. В момента Галъп дава на Обама високо одобрение от 80 процента сред демократите. Той не се представя толкова добре на национално ниво – 44 процента според най-новото допитване – но демократите са тези, които гласуват на демократични първични избори. Никак не пречи да си вицепрезидентът на Обама.

От Хилари Клинтън зависи дали ще загуби партийната номинация на демократите през 2016 година. Групата „Готови за Хилари“ вече набира средства от нейно име. Внушителната организация „Списъкът на Емили“, която се е посветила на избирането на жени на политически постове, на практика е застанала зад нея. А и Клинтън има най-голямата мрежа приятели и поддръжници от всеки американски политик. Тя вероятно може да събере 1 милиард долара с едно щракване на пръсти. Всичко, което й липсва, е това, което винаги й е липсвало – внушително, грабващо послание. Много хора са готови да тръгнат с нея, но трябва да знаят в каква посока.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.