Кампания въпреки всичко или Алексей Навални по улиците на Москва

Освободеният Навални на гарата в Москва. Снимка: Иля Варламов

„Добър ден, казвам се Алексей Навални и съм на 37 години“, представя се противник Номер едно на Владимир Путин пред множеството от московчани, събрали се да чуят едно от изказванията му в кампанията за местните избори на 8 септември в Москва.

Раздаване на листовки от доброволци, множество срещи по улицата с жители на столицата… Юристът по образование Навални, станал известен с публикациите в блога си и в социалните мрежи за корупционни скандали в мощните държавни предприятия, от няколко седмици провежда в Москва активна кампания, макар че рискува да попадне за 5 години в затвора.

След като по време на демонстрациите през 2011 – 2012 г., стана противник Номер едно на руския президент Владимир Путин, Алексей Навални получи на 18 юли тази присъда за отклоняване на средства – обвинение което отхвърля – от държавно лесничейство.

Противно на всички очаквания, още на следващия ден след произнасянето на присъдата, този баща на две деца, който не крие амбициите си за президентския пост, беше пуснат на свобода, докато трае срокът на обжалването му.

Запитан при среща с жител на Москва как може да продължава кампанията си при тези условия, харизматичният опозиционер дръзко и самоуверено отвръща: „Имам ли вид на човек, който е в затвора?“

„Не!“, вика множеството.

„Те не могат да пратят в затвора някой, който има подкрепата на милиони хора!“, продължава Навални.

След завръщането си с влак от Киров (на 900 км източно от Москва), където се проведе съдебният процес, опозиционерът обясни пред стотиците симпатизанти, дошли да го посрещнат като герой, че освобождението му се дължи на демонстрациите в негова подкрепа в Москва и Санкт Петербург в деня на произнасянето на присъдата.

Но според скорошно проучване на независимия център „Левада“ Алексей Навални има подкрепата на само 8 процента от избирателите, което е далеч назад в сравнение със сегашния кмет Сергей Собянин от управляващата партия, който вероятно ще получи над 70 процента от гласовете.

Въпреки това Навални и екипът му не скръстват ръце. Централа в самия център на Москва, където десетки доброволци организират различни акции, личен фотограф… Опозиционерът прави невиждана досега в Русия кампания, най-вече като се среща с московчани по улиците.

През уикенда той прави по пет срещи на ден в различни райони на столицата, а през работните дни – по три като всяка среща трае по около 40 минути. По време на тези срещи Навални подчертава, че самият той е „обикновен московчанин“, който се тревожи за сметките за ток в апартамента си далеч извън центъра на столицата в квартала „Марино“.

Яростен критик на корупцията, той обещава, ако бъде избран, да уволни „15-те процента“ корумпирани чиновници и да изразходва ефективно огромния бюджет на Москва в размер на над 50 милиарда долара 37,5 милиарда евро .

При все това, Алексей Навални не се колебае също да прибягва до популистка реторика, най вече когато става дума за проблема с нелегалната имиграция предимно на хора от бившите съветски републики в Централна Азия. Той предлага да се създаде визова система, която да ограничи притока на мигранти и да се въведат прозрачни трудови договори, за да станат свободните работни места привлекателни за местните жители.

Държейки много на желанието си да се среща с „обикновените московчани“ Алексей Навални не обявява публично точните места на провеждане на тези срещи. За да обявят предстоящите срещи, неговите поддръжници единствено раздават листовки и разлепят афиши по кварталите.

Според предизборния щаб на Навални тази стратегия е замислена, за да покаже, че той има подкрепата не само на московчаните от средната класа, които използват „Туитър“ и другите социални мрежи. По време на срещите му мнозина минувачите се спират, за да го изслушат и дори да му зададат въпроси.

„Всичките му предложения са реалистични“, заключава пенсионерката Татяна Исакова в края на една среща. „Виждам, че този човек не само говори, но и действа“, допълва Ана Мойсеева, професор в университета.

Други обаче смятат, че Алексей Навални не предлага „нито една положителна идея“ и най-вече, че е подкрепян „от чужбина“. „Неговата политика е разрушителна“, уверява Николай Богачев, студент на 22 години, след като скъсва една от листовките на кампанията.

Още по темата: Какво целят новите обвинения срещу Алексей Навални

Руското законодателство забранява даренията за избирателни фондове от чуждестранни юридически и физически лица. След проверка по сигнал генералната прокуратура в Москва съобщи вчера, че кампанията на Навални се финансира незаконно и ще се образува дело по случая. Но разплащателната служба „Яндекс-пари“, приемала парични преводи за опозиционера, обяснила за „Независимая газета“, че съответните Ай Пи адреси не доказват гражданството на вносителя.

Чуждестранните спонсори, финансирали предизборната кампания на руския опозиционер Алексей Навални – кандидат за кмет на Москва, може би всъщност не са дарители от чужбина, твърди „Независимая газета“. Печатът в Русия разсъждава кой всъщност ще има полза от поредния избирателен скандал, отбелязва Би Би Си.

Финансистите на Навални „се занимават днес само с това да връщат неправилно оформени преводи“, цитира „Независимая газета“ шефа на избирателно сдружение Андрей Бузин. Според него Навални не е нарушавал закона и в крайна сметка няма да бъде отстранен от столичните кметски избори през септември.

„Само дето медиите ще вдигнат шум – Навални го финансират от чужбина! Това е едничката цел на изявлението от Генералната прокуратура“, казва Бузин.

Политологът Игор Бунин твърди, че някой се опитва да представи Навални за „чуждестранен агент“. Според колегата му Алексей Мухин скандалът само ще вдигне рейтинга на опозиционера – „любимец на прокуратурата и следствието“, той безспорно ще събере 20 на сто от гласовете на московчани.

Навални бе осъден през юли на 5 години затвор за присвояване на средства от държавно предприятие. Докато обжалва, той бе пуснат на свобода срещу подписка, за да участва в московската кметска кампания наравно с другите кандидати.

Мнозина избиратели в Русия гледат с лошо око на чуждестранното финансиране, посочва пред „Новие известия“ аналитикът Алексей Макаркин, според когото новото обвинение цели „да простреля в полет“ опозиционера.

„Хората схванаха, че на Навални му подлагат крак, и той стана още по-популярен. А властта губи доверие, след като си позволява подобни трикове“, казва наблюдателят Валерий Хомяков.

Кремъл може би наистина се е изплашил от растящия рейтинг на Навални, гласи една от версиите на „Известия“. Вестникът цитира проучване на фирмата Synovate Comcon, според което при избори още тази неделя опозиционерът би могъл да разчита на 15-процентов резултат.

Според Валерий Фьодоров, шеф на социологическия център ВЦИОМ, подкрепата за Навални всъщност е далеч по-ниска и атаката срещу него цели да му отнеме източниците на средства.

Досегашният московски градоначалник Сергей Собянин – днес и. д. кмет, обаче е най-богатият сред всички кандидати. В неговия изборен фонд са събрани 100,5 милиона рубли – почти 3 милиона долара, пише „Ведомости“.

Вестникът цитира данни на Сбербанк, открил сметки на кандидатите, и отчет на столичната избирателна комисия. На второ място е Алексей Навални, събрал 31,6 милиона рубли. Николай Левичев от парламентарната опозиционна партия „Справедлива Русия“ има 31 милиона в своя фонд, кандидатът на комунистите Иван Мелников – почти 20 милиона, лидерът на партия „Яблоко“ (която не е в парламента) и неин кандидат Сергей Митрохин – 20 милиона, либералдемократът Михаил Дегтярьов – 6 милиона рубли.

„Собянин и другите кандидати на властта изобщо нямат нужда от средства за изборите – агитацията им излиза най-вече без пари, цялата телевизионно-административна машина работи за тях. А за да разпространи своето гледище опозиционен кандидат като Навални, срещу когото работи същата тая машина, няма да му стигнат нито 30 милиона, нито 100 милиона“, казва анализаторът Михаил Тулски.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.