„Гардиън“: Принц Чарлс ще бъде разследван от британския парламент

Британският парламент ще разследва престолонаследника принц Чарлс заради слабо известната му възможност да налага вето над закони, които засягат частните му интереси, пише на първа страница в. „Гардиън“. Британският парламент ще разследва спорната роля на престолонаследника принц Чарлс да се намесва при изготвянето на правителствени законови норми, което вероятно ще увеличи натиска над депутатите за повече прозрачност по твърденията за кралско лобиране, пише вестникът.

През септември депутатите ще разгледат слабо известната възможност за налагане на кралско вето над всякакви нови закони, които засягат частните интереси на трона. Решението идва след журналистическо разследване на „Гардиън“ от 2011 г. за тайната конституционна вратичка, което разкри как министри са били принудени да искат разрешение от принц Чарлс за прокарването на повече от десет правителствени законопроекти.

Комисията за политическа и конституционна реформа на Камарата на общините под председателството на лейбъриста Греъм Алън ще запита дали съществува риск изискването за получаване на кралско съгласие, което се дава и от кралицата в зависимост от съдържанието на предлагания закон, би могло да се разглежда като политизиране на монархията, отбелязва изданието.

Стана известно се, че Чарлс е имал 36 срещи с различни министри, откакто правителството встъпи в длъжност през май 2010 г. Той се е срещал с премиера Дейвид Камерън седем пъти.

Според някои конституционни експерти кралското вето е нещо като ядрено възпиране – червено копче, което едва ли ще бъде натиснато, но може да повлияе на министрите, когато Чарлс и други членове на кралското семейство обсъждат с тях политически въпроси, отбелязва вестникът.

Председателят на парламентарната комисия Греъм Алън заяви, че търсенето на съгласието на Чарлс за закони, които засягат интересите му, е „реликва от миналото“, но подчерта, че парламентарното разследване ще се съсредоточи върху това как изпълнителната власт може да манипулира това кралско правомощие, за да прокара свои решения без подходящия контрол от депутатите.

„Гардиън“ цитира изявление на кралския дворец, че в съвременната история на Великобритания нито кралицата, нито принц Чарлс са отказвали съгласието си за какъвто и да било закон, който засяга интересите на короната или на престолонаследника, „освен когато са били посъветвани от министрите да го направят“. По законодателните въпроси кралицата винаги действа съобразно съветите на правителството, се казва в изявлението.

Не се очаква да бъдат призовани членове на кралското семейство или техни служители на трите изслушвания на комисията, които ще се състоят през септември, отбелязва „Гардиън“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.