Защо Войводина вече не е локомотив на сръбската икономика?

Защо за Войводина вече не се говори като за локомотив на развитието на Сърбия и кой е виновен за това? Според Сръбската прогресивна партия областта съвсем е занемарена в икономически план. Според Демократическата партия това са неверни твърдения и увеличаването на безработицата вече е преустановено.

С два милиона жители, около милион и половина хектара плодовита земя и изключително развита индустрия, Войводина някога с право бе наричана локомотив на сръбската икономика. Днес тя е начело на статистическите доклади за броя на безработните и на дъното на онези, които се отнасят до средните заплати. Селското стопанство е в катастрофална приватизация и до голяма степен е унищожено, стотици индустриални предприятия са напълно занемарени. Тази ситуация през последните дни бе допълнително овкусена с острата реторика на политическите съперници. Функционерите от Сръбската прогресивна партия настояват за предсрочни избори.

Във Войводина над 200 000 души са без работа, а нивото на безработицата надвишава средното ниво в Сърбия, казва за вестник „Вечерне новости“ Игор Мирович, заместник-председател на Сръбската прогресивна партия и председател на нейния Съвет за Войводина. Сред 15 общини в Сърбия с най-лошо съотношение между средната заплата и стойността на потребителската кошница, имаме шест-седем общини от Войводина, което преди десет години бе немислимо, казва той.

Твърдението за драматичното икономическо увяхване на северната част на Сърбия той илюстрира с факта, че според официални данни в цели 25 от общо 45 общини във Войводина брутният вътрешен продукт през 2012г. е бил под средното републиканското ниво. Поради всичко това не трябва да ни учудва, че в народния жаргон известната фраза „колкото по-на юг, толкова по-тъжно става“ през последните години бе превърната в „колкото по-на север, толкова по-мрачно става“.

Макар да смята, че законът за финансирането на Войводина трябва да се приеме възможно най-скоро, Мирович не смята, че това е главната причина за икономическия упадък.

От друга страна Драгослав Петрович, заместник-председател на областното правителство и високопоставен служител от Демократическата партия, смята, че този закон е много важен. Надяваме се, че той окончателно ще бъде приет до средата на октомври. Обективни сме, за неговото неприемане е отговорно предишното правителство, в което доминираше Демократическата партия, а ще бъде отговорно и сегашното правителство, ако скоро този закон не бъде дефиниран и приет, казва Петрович.

Защо например китайците инвестират само в централна Сърбия, а не във Войводина, пита Мирович. Областната власт, за съжаление, не е нито толкова мъдра, нито толкова способна заедно с републиканската власт да се пребори за привличане на инвестиции. В цялата област днес няма нито един сериозен проект за развитие, който би могъл да я задвижи, посочва Мирович.

Причината за това Мирович вижда в стремежа на сегашните власти във Войводина, в които доминира Демократическата партия. Вместо в зададените конституционни рамки заедно с правителството на Сърбия да търсят начини на всички в областта да им бъде по-добре, те непрекъснато произвеждат конфликти с републиканските органи. В дъното на това е желанието им вниманието да се отклони от съществените проблеми и, естествено, паническият страх за собствените ми кресла, т.е . безсмисленото отлагане на момента, в който пред гражданите на Войводина ще трябва да се отговаря за бедността, до която те са докарани, казва той.

От друга страна Мирослав Васин, председател на Областния съвет на Демократическата партия и областен секретар за икономиката, казва, че не е вярно, че Войводина се е превърнала в най-неразвитата част на Сърбия. Той илюстрира това с твърдението, че в нея нивото на безработицата е по-малко отколкото в която и да било част на Сърбия, освен в белградския регион, както и че нейната икономика продължава да води в републиканския износ.

Без да отрича, че във Войводина 200 хиляди души са без работа, той казва, че именно благодарение на мерките на правителството на Войводина са наети на работа около 3000 души, а нарастването на безработицата с това е преустановено. Поради това твърденията, че Войводина се е превърнала в най-неразвитата част на Сърбия са неточни, казва Васин. Между другото, не трябва да се забравя, че Войводина няма механизми за създаване на макроикономическа политика, а това е в компетенциите на републиканското правителство, посочва Васин.

Парите, които от приемането на конституцията от 2006г., според която на Войводина се падат 7 процента от републиканския бюджет, влизащи в областната каса , са милиарди евро, казва Мирович. Проблемът е в това къде се влагат парите. Така например в канализацията на село Мокрин са вложени невероятните 2 милиона евро. Нима не бе по-логично за тези пари да се изгради голямо производствено предприятие и да се даде работа на хората, а от данъците от техните заплати да се направи канализация, казва Мирович.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.