Русия – гей двойките без деца

Франс прес

Руската полиция разпръсква гей-прайд в Москва. Снимка: синюз

На Мария и Александра вече им е хрумвало да се изселят в чужбина. Откакто обаче влезе в сила закон, преценяван за хомофобски, тази лесбийска двойка предприема официални стъпки, за да напусне Русия. Двете млади жени, отглеждащи заедно седемгодишно момиче, вече не се надяват, че Русия ще може един ден да последва примера на ред европейски страни, легализирали еднополовите бракове.

„По-рано имаше надежда, че всичко ще се оправи – но ето че нещата се обърнаха“, въздиша 31-годишната Мария – майка на малката Лилия, дете от предишна връзка. И обяснява, че влезлият в сила закон, наказващ с тежки глоби всяка хомосексуална „пропаганда“ пред непълнолетни, е „тласнал“ тази млада жена и Александра – спътничката й в живота от шест години насам, да поискат да напуснат страната.

Мария, както и други хора, с които разговаряха репортери на Франс прес, поискаха фамилните им имена да не бъдат разкривани. Някои поискаха собствените им имена да бъдат променени. Александра и Мария са предприели стъпки, за да живеят в Канада. Двете се страхуват, че положението в Русия ще се влоши. Позовават се на неотдавнашните изявления на руската депутатка Елена Мизулина, която намекна, че държавата трябва да има правото да отнема децата от семействата, ако те живеят с хомосексуални родители.

„Обмисляме възможността да създадем юридическа база за отнемането на децата от техните семейства, които са де факто хомосексуални бракове“, заяви Мизулина. Депутатката, която е една от авторките на закона, забраняващ осиновяването на руски деца от хомосексуални двойки или от неомъжени в държави, които са легализирали съюзите между хора от един пол, уточни, че парламентарната Комисия по семейното планиране, начело на която е тя, работи сега за нова семейна политика, основаваща се на традиционните ценности, като хетеросексуалните бракове и забраната на абортите.

Хомофобията в Русия е нараснала значително през последните години

През последните години нетолерантността към хомосексуалисистите се засили в Русия. Така например от 2005 г. броят на хората, които смятаха, че хомосексуалните трябва да имат същите права като останалата част от обществото, спадна от 51 процента на 39 процента през 2013 г., сочи допитване на социологическия център Левада.

Неотдавна няколко случая на убийства на хора заради тяхната хомосексуалност бяха регистрирани в страната, където хомосексуалността беше смятана за престъпление по времето на СССР чак до 1993 г. и за душевно заболяване до 1999 г. През юли влиятелният руски патриарх Кирил също нарече факта, че все повече страни, приемат закони, разрешаващи еднополовите бракове, „синдром на апокалипсиса“, с който Русия трябва да се бори.

В този климат на нарастваща хомофобия родителите хомосексуалисти се страхуват какво ще стане, ако в училище започнат да разпитват децата им за техните родители. „Откакто правителството постанови, че гейовете са враг номер едно, стана очевидно, че е време да си тръгнем оттук“, казва 34-годишната Олга, майка на момиченце. Тя допълва, че не иска да крие хомосексуалността си от детето си.

Този вариант обаче не се споделя от всички. Много хомосексуалисти предпочитат да крият сексуалната си ориентация. Доказателство за това е, че протестите срещу закона, забраняващ хомосексуалната пропаганда, или гей парадите, успяват да съберат само шепа активисти. „Ако всичко беше дискретно, може би нямаше да има никакви проблеми“, смята Артьом, лекар от Санкт-Петербург. Той е хомосексуалист, неотдавна станал биологичен баща на близнаци, които отглежда съвместно с двойка лесбийки.

За да разсее всички подозрения, в това число и в семейството си, той дори се ожени за майката на децата си. „Ще останем анонимни и ще се правим на традиционно семейство“, казва той. „Това е като верига на мълчанието. Когато хората са потискани, те самите предпочитат да мълчат. Това е позицията на губещия“, казва от своя страна Александра.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.