Самарас иска от Путин по-евтин газ

В доста деликатен момент на гръцко-руските отношения Атина реши да поиска от Москва, при това на най-високо политическо равнище, намаляване на цените на природния газ, доставян на Гърция от Газпром.

В писмо изпратено през юли до руския президент Владимир Путин гръцкият премиер Андонис Самарас иска отстъпки по отношение на цените, които Газпром вече направи за други клиенти на компанията от останалата част на Европа.

Самарас обаче повдига още един важен въпрос, тъй като в писмото изтъква, че цената на енергията е определящ фактор за конкурентноспособността на гръцката икономика и че това е въпрос от жизнено значение за Гърция.

С това де факто на изпитание се поставят и руските намерения спрямо Гърция след периода на голямо охлаждане и провал на инвестиционните проекти, предвиждали участие на Газпром в приватизацията на гръцката газова компания ДЕПА, а и след хвалебственото приемане от страна на Вашингтон и Брюксел на решението за Трансадриатическия газопровод ТАП, за който се смята, че е първият значим опит за заобикаляне на „монополното положение“ на Газпром и Русия по отношение на захранването на Европа с природен газ.

Преговорите между ДЕПА и Газпром за намаляване на цената на природния газ са започнали още през март, тъй като, както стана известно, цената на синьото гориво за промишлеността бе увеличена постепенно през последните четири години с 80 на сто, а сега е с 40 на сто по-висока от средната европейска цена.

През предишните месеци руският газов гигант бе остро критикуван от Брюксел за цените, а след тежки преговори направи значителни отстъпки в цените за клиенти, като италианската ENI, френската Gaz de France и други.

Новите договори, сключени от Газпром с европейските компании са със задна дата и намаленията на цените в тях са валидни от 1 януари 2013 г. Става дума за връщане на стотици милиони долара. Това става в момент, когато цените на природния газ на международните пазари значително спаднаха.

В същото време през юни съдебна инстанция, заела се да гледа арбитражното дело между Газпром и германската ЕрВеЕ, задължи руския гигант да обвърже пазарната цена с дългосрочни договорености и за първи път да коригира договора, сключен от руската компания за доставките на природен газ.

Газпром, която доставя синьо гориво за нуждите на Европа, е в преговори с ЕНИ и ЖеДеЕф Сюез, които искат преразглеждане на договорите след падането на цените под договореното преди това ниво,

През 2012 г. бяха оттеглени два иска, внесени в арбитража, от германската Е.ОН и полската енергийна компания ПГНиГ, тъй като Газпром пое ангажимент да се съгласи на намаляване на цените чрез преговори.

Гърция успя да предоговори и да намали цените на природния газ от други доставчици, като Алжир, но тревога буди в Атина протакането от страна на представителите на руската компания на преговорите с газовата компания ДЕПА във връзка с предоговарянето на цените.

Точно този факт доведе и до политическата намеса и изпращането на писмото на гръцкия премиер Самарас до руския президент Путин.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.