Мрачни перспективи за демокрацията в Египет

Протестите в Кайро. Снимка: АП/БТА

Кръвопролития в Египет, където след разпръсване на протестиращи привърженици на сваления президент Мохамед Морси започнаха сблъсъци между полиция и демонстранти в цялата страна. Бруталността на египетските власти и мащабът на действията им сочеха от ясно по-ясно, че старата полицейска държава се връща в пълната си сила, отбелязва „Ню Йорк таймс“.

Съборили избрания президент ислямист, армията и силите за сигурност убиха стотици негови привърженици и обявиха извънредно положение, изостряйки силната поляризация в обществото. Усетили вкуса на властта след „арабската пролет“, протестиращите ислямисти са дълбоко засегнати от връщането на режима към репресивните тактики от миналото, пише вестникът в друга статия.

Египет често се разглежда като страна, диктуваща тенденциите в арабския свят; междувременно моделът на прехода остава неясен, посочва „Ню Йорк таймс“.

„Насилието се шири в Египет“, обобщава в заглавие „Вашингтон пост“. Мащабните арести сред „Мюсюлманските братя“ наподобяват подхода от времето на Мубарак, когато ислямистката групировка бе забранена и подложена на тежки репресии, се казва в материала. САЩ строго осъдиха насилието и заявиха, че ще държат временното египетско правителство отговорно за дадените обещания за бърз преход към демократично избрана гражданска администрация, добавя „Вашингтон пост“.

Ако редът в Египет се срути или бъде гарантиран само от извънредното положение, ще се очертаят мрачни перспективи за демокрацията в страната, предупреждава британският „Дейли телеграф“.

„Индипендънт“ помества на половината уводна страница шокираща снимка на последиците от разпръсването на седящия протест под заглавие „Срамен ден за Египет“, информира Би Би Си.

„Това бе масова касапница. „Братята“ не бяха безупречни по време на кипящата анархия, след като бяха отстранени от власт, но вчерашната операция не би могло да е пропорционална на никаква провокация“, пише в редакционна статия британският „Таймс“.

Според вестника са необходими „конкретни стъпки, дори спиране на финансовата помощ“ като сигнал, че „египетският главнокомандващ въоръжените сили генерал Абдел Фатах ас Сиси е стигнал твърде далеч“.

Събитията в Египет са дълбоко шокиращи, но едва ли са изненада, коментира британският „Гардиън“.

Перспективите за помиряване в страната вече изглеждат несъществуващи. Мрачният провал на краткия й демократичен опит насърчава разцеплението и радикализацията. Джихадистите, които никога не са вярвали, че пътят към властта минава през урните, сега ще усетят, че методите им са оправдани, пише вестникът.

Политическият ислям за дълго време ще иде на заден план в Египет, прогнозира „Индипендънт“. „Кой мюсюлманин, желаещ държава, изградена въз основа на неговата религия, би се доверил занапред на изборната урна?“, пита коментаторът Робърт Фиск.

„Мюсюлманските братя“ или ще изчезнат в насилието, или ще постигнат успех в едно твърде отдалечено бъдеще, като сформират ислямска автокрация“, прогнозира всекидневникът.

Според „Таймс“ обаче властта не ще може да прати „Братята“ отново в нелегалност и „конфронтацията изглежда неизбежно ще продължи“.

Покрай „Мюсюлманските братя“ армията смаза и зараждащата се демокрация в Египет, пише френският „Монд“.

Насилието от страна на войската може да предизвика оставки сред най-либералните членове на кабинета, както сочи примерът на вицепрезидента Мохамед ел Барадеи. Може да бъдат изгубени завоеванията на революцията от 2011 г., предупреждава изданието.

„Фигаро“ публикува фоторепортаж, включващ „сцени на хаос в Египет след полицейския щурм, прераснал в кървава баня“. „Турция и Иран се опасяват от гражданска война“, пише френският всекидневник.

„Мюсюлманските братя“ вече се опитват да организират други протестни лагери. Те бяха предупредили от самото начало – ако бъдат атакувани, ще направят опит да окупират десетки площади и в столицата, и в цял Египет. Започва нов цикъл от насилие, изтъква в друга дописка „Фигаро“.

В Кайро и ред други градове избухнаха нови сблъсъци, но мнозина египтяни отказват да признаят, че полицията си служи с насилие, подценяват го или го оправдават с нуждата от борба срещу тероризма, забелязва френският „Либерасион“. И уточнява, че тези хора следват линията на частните телевизии, включили се в националистическата пропаганда, насочена срещу „Мюсюлманските братя“.

Ислямистите уверяват, че ще продължат протестите, поне докато бившият президент Морси не бъде освободен. Едва ли обаче военните биха склонили на подобна отстъпка, отбелязва руският „Комерсант“.

„Тази стабилна нестабилност ще се проточи дълго време“, цитира вестникът коментар на Михаил Маргелов, председател на външнополитическата комисия в горната камара на руския парламент. „Само маниак би нарекъл кървавите безчинства движение към демокрация. Египет върви по пътя на експлозивната демокрация – също като Ирак“, пише в Туитър шефът на съответната комисия в долната камара Алексей Пушков.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.