Република Сръбска – възможност за независимост?

Американски анализатори правят различни оценки на възможността босненската Република Сръбска да получи независимост – от позицията, че това никога няма да стане, до мнението, че би било най-добре да се разреши на сърбите и хърватите в Босна и Херцеговина да се присъединят към своите държави-майки.

По повод написаното в някои медии в САЩ за територии, които през следващите десет години може да станат независими, сред които се споменава и Република Сръбска, Тед Карпентър, донеотдавна заместник председател на авторитетния Кейто институт във Вашингтон, казва, че за да стане това, трябва да се стигне до драстични промени в политиката на САЩ и ЕС и особено на Германия.

„Не виждам възможност нещо такова да стане в обозримо бъдеще, въпреки че най-доброто решение би било да се позволи на Република Сръбска да получи независимост или да се присъедини към Сърбия, както и същият сценарий за хърватите в Босна и Херцеговина и Хърватия, докато останалата част от страната да остане предимно мюсюлманска“, каза Карпентър в разговор с кореспондента на Танюг във Вашингтон.

Според него тогава трите народа могат да се фокусират върху общия си икономически интерес вместо върху политически въпроси, които ги разделят. Карпентър смята, че като се изключи нов военен конфликт, какъвто той не смята, че ще има, най-лошото решение би било Западът да кара босненските сърби да се съгласяват с по-големи правомощия на централната власт в Сараево.

Ричард Каузларич, бивш посланик на САЩ в Босна и Херцеговина, а днес професор по въпросите на сигурността в университета Джордж Мейсън, каза за Танюг, че не вижда Република Сръбска като независима държава, защото това не би било приемливо за западните правителства, които са посветени на спазването на Дейтънското споразумение.

„На Република Сръбска не й достига икономически капацитет, за да оцелее като независима държава. Разочарован съм, че Милорад Додик продължава да се обявява за независимост и работи за подкопаване на Босна и Херцеговина заради собствения си политически напредък“, посочва Каузларич. Той добавя и че и от босненско-мюсюлманска, и от хърватска страна има екстремисти, които пречат на страната да напредва по пътя на европейската интеграция и припомня, че иронията е в това, че тъкмо такива хора говорят най-много за необходимостта от промени.

„Онези, които най-много се стараят да попречат на напредъка на Босна и Херцеговина, са тези, които говорят за необходимостта от радикални политически промени. Има ги и сред онези, които се обявяват за независимост на Република Сръбска или на хърватските райони, както и сред онези, които са за унитарна Босна без двете й съставни части“, добави бившият американски дипломат.

Той запита защо Босна и Херцеговина не може да функционира правилно, когато и Хърватия, и Сърбия показаха, че е възможна радикална политическа трансформация, чрез която насочиха обществата си по европейския път. „Хървати и сърби си сътрудничат в европейските рамки, защо да не могат да го правят и трите народа в Босна и Херцеговина? Тази страна може да напредва само като мултиетническа общност, която върви към ЕС, както го правят по-големите й съседи“, каза Каузларич.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.