Новият президент на Мали е изправен пред проблема с туарегите

Асошиейтед прес

Новоизбраният президент на Мали Ибрахим Бубакар Кейта е изправен пред предизвикателството да намери решение на нестихващото сепаратистко бунтовническо движение в северната част на страната.

Кейта спечели президентските избори късно в понеделник, когато неговият опонент Сумайла Сисе призна загубата си преди дори да бъдат оповестени официалните резултати от преброяването на гласовете.

Имайки предвид неотдавнашното посещение на Кейта в лагера на бунтовниците по време на президентската кампания, изглежда, че пътят към помирението никак няма да е лесен.

Бунтовници от Националното движение за освобождение на Азауад МНЛА – името, с което те наричат своята родина – опитаха да попречат на самолета на Кейта да кацне на пистата. След като не успяха да го направят, започнаха да хвърлят камъни по вече спрелия самолет, за да покажат своето неодобрение.

Кейта няма да разполага с много време да се подготви за преговорите – съгласно споразумение, подписано през юни, преговорите с туарегите сепаратисти трябва да се състоят в рамките на 60 дни след съставянето на новото правителство.

Очаква се те да бъдат „политически крайно чувствителни“, заяви Брус Уайтхаус, работещ в Бамако специалист по въпросите на Мали, преподавател в университета „Лехай“. Кейта може да се окаже убедителен в преговорите, твърди Уайтхаус.

„Той е човек, който умее да балансира и да се харесва едновременно на различни групи. Може да се окаже в изгодна позиция да предприеме някои рисковани ходове и едновременно с това да остави впечатление сред малийците, че прави правилните неща“, заяви той.

Много избиратели споделят, че искат Кейта, познат под инициалите „ИБК“, да заеме безкомпромисна позиция за МНЛА, тъй като смятат, че сепаратистите са виновни за политическата криза в Мали. Военните, които не бяха доволни от начина, по който Амаду Тумани Туре се справяше с бунтовниците, организираха преврат и политическият вакуум, който се образува, позволи на свързани с Ал Каида бойци да завземат северната част на Мали.

„Гласувах за ИБК, защото искаме президент, който е способен да освободи Севера“, каза 28-годишната Сата Кейта съвпадението на фамилните имена е случайно . „Той не бива да преговаря с бунтовниците туареги, защото хората трябва да спазват законите и Мали няма да бъде разделено. ИБК не трябва да толерира тези ексцеси. Нуждаем се от пълна промяна в Мали.“

Трудно е обаче да се каже дали Кейта има ясен план на този етап как да се справи със ситуацията, заяви Пол Мели, специалист по въпросите на Африка в института „Чатам Хаус“ в Лондон.

„Тъй като Кейта е популярен в южната част на Мали и е смятан за явен защитник на националните интереси, може да се окаже в изгодна позиция да убеди малийците от този регион да приемат компромисите, необходими за решаването на проблемите в северната част на страната“, твърди Мели.

Бунтовниците туареги не одобриха никого от двамата кандидати, въпреки че най-малко един техен представител заяви, че предпочита Кейта пред неговия опонент, който заяви, че е против каквато и да е автономия на Северно Мали.

Мамаду Джери Маига, председател на преговорния комитет на МНЛА за преговорите в съседната на Мали държава Буркина Фасо, поздрави Кейта за победата и заяви, че ще обмисли дали да присъства на церемонията по встъпването му в длъжност, ако бъде поканен.

Муса аг Асарид, представител на МНЛА в Европа, обаче не бе толкова възторжен.

„Надявам се, че с него и неговия екип ще постигнем честно, справедливо и окончателно решение, което ще позволи на населението на Азауад да вземе подходящи за неговото развитие решения“, заяви Асарид.

Кейта трябва също така да предприеме действия за намаляването на етническото напрежение, което е налице откакто сепаратистки настроените туареги започнаха въстание в началото на 2012 г. Срещу туарегите и други светлокожи жители на Северно Мали бяха извършени нападения за отмъщение и убийства от страна на малийци, които ги смятат за отговорни за създалата се ситуация, която доведе миналата година до завземането на северната част на страната от свързани с Ал Каида групировки.

При последното подобно нападение в неделя, разгневена тълпа в северния град Лере е убила туарег, който се върнал в града, за да гласува на балотажа на президентските избори. Близо 200 000 граждани на Мали все още са извън страната, настанени в бежански лагери в Мавритания, Нигер и Буркина Фасо. Те също се боят, че може да бъдат убити, ако се приберат у дома.

Туарегите, светлокожи номади, населяващи северната част на Мали, подписват петиция преди 53 години и я предоставят на своя колониален владетел Франция, с искане да им бъде дадена територия, независима от останалата част на страната.

През следващите десетилетия, правителството на Мали се сблъсква с няколко вълни на бунтове и сключва споразумения, в които обещава повече средства и влияние за северната част на страната. Въстанието от 2012 г. принуди армията на Мали да се оттегли от тази област, а ислямистки екстремисти се възползваха от създадения хаос, за да поемат контрола там и да наложат крайно консервативната си интерпретация на ислямския закон шериат . Впоследствие джихадистите отблъснаха и светските сепаратисти туареги.

В следствие военната интервенция под френско командване през януари 2013 г., джихадистите избягаха в пустинята и бунтовниците туареги започнаха да се завръщат в областта. В град Кидал сега се развява знамето на Азауад, вместо това на Мали, а много от правителствените сгради остават под контрола на бунтовниците

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.