Русия и Украйна – поредна търговска война

Виктор Янукович с привърженици. Снимка: заксид

Русия блокира на практика изцяло украинския износ, пишат руски издания, чиито експерти виждат тук начало на нова търговска война. Федералната митническа служба (ФМС), внесла през юли в списъка на рисковите фирми 40 украински предприятия, добави вчера към тях всички украински износители без изключение, цитира „Комерсант“ изявление на Федерацията на работодателите в Украйна. Сдружението обединява 8500 предприятия, които произвеждат 70 на сто от украинския БВП.Решението на руските митници означава „украинският износ изцяло да спре за неопределено време, дори седмици или даже месеци“, твърди киевската организация. И уточнява, че руските митничари проверяват крайно подробно украинските товари – стоварват ги, претоварват ги и ги натоварват обратно.

Митниците в Русия искат вече 20 дни за проверки на документите, което е немислимо за нетрайна продукция, възмущава се пред вестника Анатолий Юркевич, шеф на украинската компания „Милкиленд“.

Руският внос от Украйна през второто полугодие се очакваше да бъде 8,5 милиарда долара, но част от договорите ще се провалят, сделките ще бъдат оскъпени и ще се забавят – така сумата може да спадне с 2 до 2,5 милиарда, пише „Комерсант“.

Според експерти ФМС едва ли е предприела тази стъпка без консултации в Кремъл и руското правителство или без пряко указание отгоре. Те смятат, че започва нова търговска война между Русия и Украйна.

Според украински политици Москва наказва по този начин своите съседи за европейската им интеграция и ги „кани“ в Митническия съюз (Русия, Беларус и Казахстан).

Украинско-руските локални търговски войни стигнаха ново равнище – търговска блокада, коментира „Независимая газета“.

„Ударът е сериозен (…), но Русия отдавна предупреждаваше и обясняваше как ще приключи украинската евроинтеграция – със затваряне на границите и търговски бариери от страна на Митническия съюз“, напомня пред изданието киевският икономист Олександър Кошик.

Действията на Русия са и сигнал за „властите и олигарсите в Украйна – да се замислят какво ни чака (…) Европейците не се канят да ни пуснат на своите пазари – напротив, искат свободен достъп до украинския пазар“, отбелязва експертът по повод подготвяното споразумение за асоциирано членство на Украйна в ЕС.

„Москва грабна камшика. Там явно не схващат, че само със сила и натиск не можеш нищо да издействаш от Украйна“, заявява киевският политолог Володимир Фесенко.

Според него Украйна ще бъде принудена да потърси помощ от международните организации, значи Русия може да постигне точно обратния резултат.

„Познавам характера на (украинския президент Виктор) Янукович и съм убеден, че той няма да се откаже от сключването на споразуменията с ЕС“, прогнозира пред „РБК дейли“ киевският аналитик Михайло Погребински.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.