„Гардиън“: Излишни тревоги за имиграцията от България и Румъния

Българи и румънци отговарят във Фейсбук на антиимигрантската кампания. Снимка на Бербатов с текст, че след 64 години играч на „Мачестър юнайтед“ е отбелязал хет-трик на „Ливърпул“. „Да, това е имигрант“, завършва текстът.

Тревогата от наближаваща имигрантска вълна от българи и румънци е преждевременна и излишна, успокоява британският вестник „Гардиън“. Повод за публикацията е статистиката, която публикува тази седмица британската Национална статистическа служба (НСС), която показва повишаване на броя на румънски и български работници във Великобритания.

Тези данни бяха широко отразени в британските медии, повечето от които твърдят, че това е показател за задаваща се имигрантска вълна, когато ограниченията на пазара на труда за мигранти от Румъния и България (известни като държави „А2“) бъдат вдигнати през януари 2014 г. Данните показват увеличение с 37 000 български и румънски работници във Великобритания в сравнение със същия период на миналата година (втората четвърт на 2012 г. до втората четвърт на 2013 г.). Те обаче не предоставят никакво действително доказателство за това какво ще се случи след януари 2014 г., а единствено показват какво се случва в момента, подчертава „Гардиън“.

Първо, тези данни показват, че имиграцията от държавите „А2“ се увеличава въпреки ограниченията на пазара на труда – вече седем години румънци и българи имат правото да идват във Великобритания без виза. От 2007 г. насам броят работещи на острова лица постепенно се е увеличил от 33 000 през втората четвърт на 2007 г. до 141 000 през втората четвърт на 2013 г.

Дали обаче премахването на ограниченията на пазара на труда ще доведе до рязко повишаване на имиграцията от тези страни? Невъзможно е да се каже и последните данни не дават никакви отговори на този въпрос, коментира „Гардиън“.

Статистиката на НСС показва и някои други интересни факти – броят на имигрантите, стъпили на британския пазар на труда от държавите „А8“ – Полша, Литва, Унгария, Чехия, Латвия, Естония, Словакия и Словения – е намалял с повече от 10 000 в сравнение със същия период на миналата година. Броят на работниците, родени в страните от ЕС14 (държавите от предприсъединителния процес), се увеличи с 60 000 и достигна най-високите си нива от 1997 г. насам.

Както обаче изтъква „Гардиън“, нито една от тези статистически данни не намери място във вестникарските прогнози за това какво вещаят те за бъдещето. Ако сме загрижени за евентуални високи нива на имиграция от Румъния и България, е необходимо да обмислим как да се подготвим за несигурността, а не да спекулираме прибързано, казва в заключение изданието.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.