Терминаторът стана на 60 години

Как от машина за мускули Арнолд Шварценегер стигна до губернатор на Калифорния

Преди дни Арнолд Шварценегер стана на 60 години. Роден в Австрия, самият той не вярва на това, което е направил – че е успял от културист да стане губернатор на Калифорния. При това възходът му изобщо не е приключил.

От машина за мускули Арнолд Шварценегер стана губернатор на Калифорния, като има грижата за 36,5 млн. души и контролира бюджет от 140 млрд. долара. Снимка: Ройтерс

“Любимата ми тениска,” казва Арнолд Алоис Шварценегер на всички, които се обаждат да му честитят рождения ден, “е на звездички и с надписа “Животът е хубав”. И никой друг в САЩ не е по-добро олицетворение на това усещане. В живота си, изпълнен с радост, Шварценегер е имал невероятен късмет. И не че е особено религиозен, но казва: “Трудно ми е да не вярвам, че едно висше същество не е наредило всичко точно по този начин.”

Тези дни губернаторът свързва щастливото си опиянение най-вече със стария си приятел и ментор Джо Уайдър, който през 1968 го доведе като културист в САЩ и му даде пари назаем. “Без тази подкрепа,” написа Шварценегер в списанието му “Мускули и фитнес”, “нямаше да стана нито губернатор, нито екшън-звезда в Холивуд. Нямаше да срещна и жена си Мария Шрайвър. Уайдър и преди ми е казвал: ако ме нямаше, и най-изобретателният сценарист в Холивуд нямаше да се осмели да съчини моята история.”

Презрението за политическите амбиции на екшънзвездата

Това няма да опровергаят дори и противниците на губернатора, които, откакто той спечели и втората си кандидатура на изборите през ноември 2006 година с 55,7 процента, стават все по-малко и все по-мълчаливи. Първоначално тонът на журналистите и политиците, които говореха за “губернатора” беше презрителен. Като за безмозъчна екшънзвезда, който дори във филмите си “е изговорил по-малко думи, отколкото Ласи”. И как той щял да поведе 36,5 млн. души и да контролира бюджет от 140 млрд. долара? Това будело смях и предвещавало най-лошото за Калифорния и за политическата култура като цяло.

Междувременно презрението изчезна, а на много места “зеленият” републикански губернатор е най-уважаваната фигура по въпросите за климата и надправителственото управление. Шварценегер засрами Буш, който счита твърденията за промените в климата за слух. “Всички големи идеи се развиват в щатите и в малки общности, няма да чакаме татенцето да се погрижи за нас”.

Похвали за смелостта на Шварценегер

В момента губернаторът се измъчва със забавения бюджет и се тормози със заседания, които Лос Анджелис Таймс сравни с пазарлък на чаршията. След четири провалени гласувания, чиято цел беше да усмири демократите, доминиращи в парламента, Шварценегер реши да се поучи от грешката си и каза: “Намеренията ми бяха добри, но пътят – грешен.” Затова занапред той е твърдо решен да търси компромиса и да пази достойнството на съперниците си.

Когато хвалят политическата му смелост, той отвръща, че смелостта не винаги означава самоубийство. “Страната е пълна с идеологически единаци,” казва Арни като намеква за президента Буш. И е сигурен, че следващото гласуване на бюджета ще бъде успешно, защото ще зачита мнението и на двете страни.

Шварценегер не крие факта, че обича повече губернатора на Текас, отколкото омоталия се във войни президент. Бои се, че Ирак може да се превърне във втори Виетнам, и настоява да бъде определен срок за изтеглянето на войските оттам. И е твърде популярен, за да може Буш просто да го прати в девета глуха.

“Исках жена, която да е по-умна от мен”

„Винаги съм искал жена, която да е по-умна от мен, за да мога да се уча от нея“, казва Шварценегер за съпругата си Мария Шрайвър, с която са женени от 1986 г. и имат четири деца. Снимка: Ройтерс

И днес демократите твърдят, че съпругата на Шварценегер – племенничка на Дж. Ф. Кенеди и бивша телевизионна репортерка – е по-доброто му аз. И като че ли наистина е така, защото губернаторът твърди, че щастието на Мария Шрайвър и на четирите им деца е също толкова важно, както и благосъстоянието на Калифорния. “Винаги съм искал да имам жена, която е по-умна от мен, за да мога да се уча от нея,” казва той за съпругата си, с която се запознава през 1977 година на благотворителен турнир по тенис и за която се жени през 1986 година. Феминистките се разчувстват от това твърдение. Те презираха младия Арнолд, който беше канара от мускули, която трудно намираше думите, вдигаше много шум и използваше жените като анаболи. Но това отдавна е минало, а след като през 1990 година анаболите станаха незаконни, Шварценегер се отказа от тях, както се врече във вярност на Мария.

Препаратите помогнаха на родения в Австрия спортист да стане седем пъти мистър “Олимпия” и пет пъти мистър “Вселена”. Те допринесоха и за проявата на наследствения проблем със сърдечната клапа, който стана повод за операция през 1997 година и беше коригиран с трансплантант от собственото му тяло. Кардиолозите твърдят, че до няколко години може да се наложи още една операция. Но въпреки това историята на сина на полицая от Грац, който стана най-силният мъж в света, най-добре платеният екшънгерой в Холивуд и най-уважаваният губернатор в САЩ, се разказва непрекъснато, колкото и невероятна да е. Дори в новия филм за семейство Симпсън Шварценегер е президент на САЩ, който на диалект говори за “Галифоания”.

Американският крал-войн

“Ела с мен, ако искаш да живееш,” ръмжи героят на Шварценегер в Терминатор 2 през 1991 година. Днес губернаторът обещава същото на избирателите си и се опитва да им внуши, че за да пестят енергия не трябва да се отказват нито от големите си къщи, нито от мощните си коли. Според Арнолд чувството за вина няма да помогне. По-добре е да се променят технологиите и енергията, да се премине на биодизел и водород – с които той зарежда своя джип Хумър. Има критици, които твърдят, че инициативата му за опазване на климата, която е най-авангардната в САЩ, е наивна “политика от миналото”, която може само да нанесе вреди. Губернаторът обаче им се надсмива и почита Ал Гор, чиито идеи за запазване на околната среда били изпреварили времето си с 20 години.

Някои считат, че губернаторът, който не може да бъде избран за трети мандат, ще стане американски сенатор или ще влезе в кабинета на следващия президент – независимо от коя партия ще бъде той. Режисьорът на “Титаник” Джеймс Камерън вижда в Шварценегер “кралят-войн от мрачната предистория”. Но тъй като в САЩ този пост не съществува, засега губернаторът си върши работата: “да оправи Калифорния”. И движи предприятие за ремонт на бюджета, на затворите, на държавното здравно осигуряване.

Да се захване с тях обеща за пръв път през 1909 година Теди Рузвелт, който също беше оприличаван на краля-войн, но не успя да изпълни обещанието си. Шварценегер не се смущава от стоте години неуспех в тази насока. А и животът никога не е достатъчно хубав, за да не може да стане още по-добър. Затова се зарича да научи хората да ловят риба, вместо да им я подарява. Той – страстният продавач на надежди и завладяващ човешките сърца, който го е правил нееднократно докато помпаше мускули, във Холивуд, като бизнесмен и сега като губернатор. He´ll be back.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.